GÜNDEME BAKIŞ - Karşıyaka Belediyesi’nin 2022 yılı gelir ve gider bütçesi 558 milyon olarak belirledi ve meclisten oy çokluğu ile geçti. 

ATAKENT VE BOSTANLI MAHALLERİNE  KAT ARTIŞI
Atakent ve Bostanlı Mahallelerinde bulunan konutların kütle ve konumlarının korunması koşuluyla planlarla belirlenen kat adedinin 1 kat arttırılması yönündeki önerge meclisten oy birliğiyle geçti.

DEPREMZEDELERE EMSAL ARTIŞ
Karşıyaka’da depremde  zarar gören ağır ve orta hasarlı binalarda  emsal  yüzde 20 oranında arttırılması riskli yapı olarak ilan edilen binaların ada bazında  başvurması durumunda da emsalin yüzde 30 verilmesi yönündeki önerge mecliste gündem geldi ve oy birliğiyle kabul edildi.

ÖZTÜRK: ÇEKİNCELERİMİZ VAR
AK Partili Meclis Üyesi Adem Öztürk, emsal artış ve kat artırımına oy birliği verdiklerini ancak çekinceleri olduğunu kaydetti. Öztürk”  2022 yılı performans ve bütçe kadar önemli olan iki karar daha aldık. Bu kentimiz ve şehrimiz adına bu önemli bir karardır. Kentimizin dönüşmesi konusunda bu kararlara oy birliği ile imza attık ama bazı çekincelerimiz var. Atakent Mahallesi’ndeki kat artırımında olduğu gibi Cumhuriyet ve İnönü Mahalleri konusunda bir duruşumuz vardı ve bu binaların ömrünü tamamladığını ve inşaat artışını savunduk. Sizin çekinceleriniz oldu biz de kat arttırın dedik buradaki yapı ısrarla korundu ve kentsel dönüşümün önüne geçildi. Bu insanlar çok uğraştı ama bir şey olmadı şimdi de sihirli değnek değmiş gibi 1 kat arttırdınız. Şimdi biz baştan beri bunu savunurken yapmadınız, ama şimdi merak ediyorum işin içine kimler girdi de bu kararı aldınız. İkinci husus geçtiğimiz ayın meclisinde söz alıp dedim ki. Bizim kentimizin acilen dönüşmesi lazım, bunun da tek yolu emsal artış ve siz de  Başkanım buna karşı çıktınız, şimdi de siyasi münazaalarla bu gün emsal artış verdiniz. Bu maddede de şöyle bir çekincem var bunu sadece orta ve ağır hasarlı binalarla sınırlı tutmayın ama tutuldu. Dün hayır diyen Tunç Soyer bugün evet değince siz de karşımıza bu karla geldiniz. Hak ve adaleti dağıtırken bunu sana veriyorum sana vermiyorum demek yanlış. Riskli yapılara ise bu artışı vermiyorsunuz, orta hasarlıya  yüzde 20 artış var ama riskliye yok bu doğru değil. Biz oy birliği verdik ama çekincem bu hem sizin hem de bizim başımızı ağrıtacak bir hak veriyorsak bunu riskli alan ilan edilen yerlere de verin ve vermeniz gerekiyor. Oy çokluğu verseydik o zaman da siyasi olarak kötü niyetli olacaktık o nedenle oy birliği verdik ama riskli binalar da bu artışa dahil edilmeli” diye konuştu.

TUGAY: BİZ ADA BAZINDA ARTIŞI DESTEKLİYORUZ
AK  Partili Öztürk’ün sözlerine yanıt veren Başkan Cemil Tugay, “Birincisi biz Karşıyaka Belediyesi olarak tek başına yetki alamıyoruz aldığımız kararın Büyükşehir Meclislinde de kabul edilmesi lazım. Büyükşehir Belediye Başkanımız dün bizi çağırdı görüşlerimizi aldı ve dün de bir açıklama yaptı o nedenle bugün bu maddeler gündeme geldi. Riskli binalara da bir şey vermemişiz gibi düşünmeyin lütfen onlara da ada bazında yüzde 30 artış verdik. Kentsel dönüşümü kentsel dönüşüm gibi değil de bina dönüşüm yapıyoruz aslında dönüşümler ada bazlı olmalıdır. Ada bazlı dönüşüm daha iyi olduğu için insanları bu alanda teşvik etmek için riskli yapılara ada bazında yüzde 30 verdik. Bundan sonra hepimize düşen şey binanın daha iyi yaşanabilir alanlarda olması. Yeşil alanları olan, geniş sokakları olan bir yaşam alanı sağlamalıyız. O yüzden kat artışı yaptık, o alanda otopark olmalı, dar sokaklar değil.  İlave bir kat verilmesini biz diğer yerlere de emsal olacağı çekincesi ile vermedik. O nedenle bu kararı vermekte bu denli bekledik. Bizim duruşumuzda, samimiyetimizde, tavrımızda asla bir değişiklik yok” ifadelerini kullandı.

CHP Meclis Üyesi Murat Aydın da Öztürk’ün söylemlerine sert çıktı. Aydın, “ Biz önergeyi kim verdi kim vermedi demedik,  hem burada hem Büyükşehir’de çoğunluğumuz var asla bir şeyi dinlemeyiz demedik. Kabul edilen önergeleri de oldu. Biz taban alanında bir değişiklik yapmıyoruz, çünkü yeşil ve boş alanları korumak istiyoruz. Ayrıca dediğimiz dedik değiliz, yeni bir duruş oluştu bunun üzerinden de bu karar verildi. 2 gün önce de biz Bayraklı ile ilgili sorunları çözüyoruz ve diğer ilçelerin sorununu çözmeyeceğiz demiyoruz ki dedik. Riskli binalarda orta ve ağır hasar demeden yüzde 30 ada bazında artış verdik. Biz ayrı bir belediyeyiz ama Büyükşehir ile istişare yaparak ve metropoldeki tüm yapıları düşünerek çalışma sürdürmemiz gerekiyor. İnsanların dönüşümünü kolaylaştırmak ama bunu yaparken de şehrin dinamiklerini korumaya çalışıyoruz” dedi.

TUGAY: DEVLET SORUNLARI ÇÖZDÜ DE NEDEN İNSANLAR YELEM YAPIYOR?
Adem Öztürk ise hükümetin gerekli olan her şeyi yaptığını belirtti.
Bunun üzerine söz alan Başkan Cemil Tugay’dan Öztürk’e  hükümet yeterli ve gerekli çalışmayı yaptı diyorsunuz da o zaman o deprem mağdurları neden her yerde eylem yapıyor? Sorusu geldi.   Tugay, “Hükümetten neyi bulmadılar?  Ne çözülmedi de bu iş neden çözülmüyor?  Bizler Karşıyaka’nın emanetini almış insanlarız bu emanete ihanet etmememiz lazım. Burada tüm binalara yüzde 20 emsal artış vermek demek üzerine yüzde 50 nüfus artışı demek. Ama o dar sokalar ne olacak? Trafik olmadan Karşıyaka’da nasıl yaşayacağız? Yeşil alanlar ne olacak? Alt yapı bu ilave nüfusu kaldıracak mı? Çocuklar nerede oynayacak? Sosyal ihtiyaçları nasıl karşılanacak? Deprem konutu yapılması sorunu çözmedi. İnsanlar neden meydanlarda eylemde, Ankara’ya gittiler, Büyükşehir’in kapısında eylem yaptılar. Biz bu arkadaşların mağduriyetini acilen gidermeye çalışıyoruz. Tüm kentin dönüşümünü sağlamak noktasında ise başka çalışmalar yapılmalı. Ada bazlı dönüşümü destekliyorum, bu yöndeki tavrımız da devam edecek. İnsanları daha fazla emsale yönlendirmek istemiyoruz, plansızca yaparsak dönüşümü sonuçlarını hep beraber yaşarız” ifadelerini kullandı.

TUGAY: HADDİNİ AŞAN BİR AÇIKLAMA
Tekrar söz alan AK Partili Öztürk’ten CHP’li Aydın’a sert eleştiriler geldi. Bunun üzerine araya Başkan Tugay girdi. Öztürk, “Siz memleketi de parayı da yönetmeyi bilmiyorsunuz. Uzun zamandır memleket idare etmediğiniz için bilmemiz doğal, bir gün size de nasip olursa görürsünüz ama zor görünüyor.” defi. Tugay, “Sayın Öztürk bu açıklama oldukça haddini aşan bir açıklama oldu. Hatırlatmak isterim ki 11 tane büyükşehir belediyesi CHP’li, ülkeyi yönetmediniz diye bir üslup doğru değil ve haddini aşan bir üsluptur. Lütfen”
Öztürk, “6306 sayılı yasa sizin elinizi kolunuzu bağlamıyor. Biz oy birliği verdik ama biz sadece yapılan eksikleri ve geç kalınmışlığı konuşuyoruz. Oradan oraya vurmayın.”  
Aydın, “6306 sayılı yasa yürürlükte ve uygulanıyor ama  vatandaşa yetmediği için emsal artışı veriyoruz ve bu acından elimizden geleni yapıyoruz”

KARŞIYAKA’NIN BÜTÇESİ 558 MİLYON
Karşıyaka’nın 2022 yılı gelir ve gider bütçesi 558 milyon 200 bin lira  olarak belirlendi ve meclisten oy çokluğuyla geçti.

BARAN: 156 MİLYONU BOZDURUP BOZDURUP HARCAYIN

AK Partili Meclis Üyesi Ahmet Uğur Baran’dan da bütçeye eleştiriler geldi. Baran, 2022 yılı bütçesi konusunda söz alarak şunları söyledi; “Gelirlerimiz 520 lirayken bütçemiz ise 558 milyon ve bütçede şu an 38 milyon açık var. Bütçemizin yüzde 45’i Kent A.Ş gibi yerlere gidiyor yani belediye personelini de ekleyince bütçenin yüzde 65 ‘i personele gidiyor. Yani belediyemiz iş üretmiyor sadece vezne görevi üstleniyor. En çok işçiye sahip belediyeyiz. 558 milyon 200 bin liralık bütçenin belediye şirketlerine ve personele ödeniyor elde kalan 156 milyon lirayı da bozdurup bozdurup harcarız. Sayın başkan kendine bağlı olan 6 müdürlüğü 10’na çıkarmıştır. Şahsi bir merekle sormak istiyorum ki bu belediye müdürlüklerini kendinize bağlayarak sular seller gibi mi işler yürüdü yoksa başkan yardımcılarınız ile güven sorununuz mu var? En teşkilatçı, en örgütçü bizim başkanımız olsa gerek. Özel Kalem Müdürlüğü Bütçesi’nde de artış bunu gösteriyor. Basın yayın bütçemiz de her geçen gün artıyor, mal ve hizmet alımı ise 2.5 kattan fazla artıyor, dünya dijitalleşirken bizim belediyemiz matbaa peşine düşüyor. Yoksa kendi medyasını mı yaratmaya çalışıyor?”

“RANTÇISINIZ”
Karşıyaka’da devamlı arsa satışı yapıldığını ileri süren Baran, “ Sata sata Karşıyaka Belediyesi’nin arazisi kalmayacak. Bu günü kurtarmak için Karşıyaka’nın yarınını satıyorsunuz bu bütçe gösteriyor ki 47 milyonluk daha satış yapacaksınız. Araç kiralama rakamımız da 1 milyondan 4 milyona çıkıyor, yani yol yapımı bedeline denk. Yani siz Karşıyaka’nın yolarlını değil arabalarınıza yol yapıyorsunuz. Kargo şirketi mi kuruyoruz neden bu kadar araç filomuz arttı? 18 milyonluk yatırım bütçemiz var ve bu da neye yetecek? Altyapı sorunu, koku sorunu gibi birçok sorunu olan ilçemize ayırdığınız yatırım bütçesi bu kadar mı? Girne Otoparkı’nda ücretlerin ikiye katlanmasını anlamakta zorluk çekiyorum, ruhsat bedeli artışı da cabası yani bu ilçede işletme açmayın diyorsunuz. KENT A.Ş’ye ayni sermeye olarak verdiğiniz ve şirketinde üçüncü kişilere kiraladığı yerler hafızamızda halkçı değil rantçısınız” dedi.  

“VATANDAŞ EN YAKININDA BELEDİYEYİ GÖRÜYOR”
CHP’li Murat Aydın,  “Daha öncede söylediğim gibi para harcamalar sizin hayata bakışınızı ve siyasi bakışınızı gösterir. Çünkü zaman içinde değişen ihtiyaçlar belediye hizmetlerinin de yönünü değiştirir. Yeni dönemde 3 handikap oldu ve  Cumhuriyet Halk Partisi derman belediyeciliği olarak bunu açıkladı. Küresel iklim krizi, pandemi, enflasyon . .. Artık belediye; ıslahı,  yağmuru, kuraklığı, tarımı belediyeler düşünmek zorunda kalıyor. Salgın ve ekonomik kriz sonrası sosyal destek gerekli oldu. Bu ülkede işsizlik, yoksulluk giderek artıyor. Belediyeler insanların iş, aş, sosyal yardım beklediği. Yıkılmak üzere evine destek bulamayınca emsal artış için başvurduğu bir yer haline geldi. Biz şu an yaşadığımız ülkede önümüzdeki ay ekonomik durumun ne olacağını bilemiyoruz. Belediye bu işsizlik, bu yoksulluk yüzünden az önceki kararlar gibi kararlar almak zorunda kalıyoruz. Belediyemiz yüzde 65 bütçesini personele ödüyor dediniz. Evde sağlık hizmetleri, kreş, sosyal kültürel faaliyetlerde çalışan insanlar vezne olarak mı kullanıyor belediyeyi? Arkadaşlarımızın  hepsi canla başla çalışıyor, verimleri tartışılır, eksikleri olur ama arkadaşlarımızın çalışmasına haksızlık, evde sağlık hizmeti vb. Hizmetler belediye hizmeti değil mi? İşçilerimize iş kıyafeti alacağız bunun için tekstil atölyesi kurmayacağımız için mal alırız. Yani bunu mal alımında görürsünüz. Biz kendimize fon kurup paraları kendimize geçirmiyoruz. Vatandaş en yakında gördüğü ilçe belediyesine getiriyor. Mesela Sahil Bulvarı kirli diye size gelirler ama orası Büyükşehir’dedir. Bize gelirler neden biz buranın meclis üyeleriyiz, komşularıyız. Karşıyaka Belediyesi temizlik, çöp gibi her şeyi kendi personeli ile yapıyor. Karşıyaka Belediyesi’nin arta satışlarının birçok kısmı, Cumhuriyet Mahallesi’nde  dönüşümü yapmak içindi. Çünkü orada insanların da ve bizim de hissesi vardı, biz insanlar evlerini yapsın diye sattık. Kullanılabilir arsa miktarımızda herhangi bir azalma söz konusu değildir. Basın yayın ile ilgili harcımlar da bu yöndeki çalışmalar içindir. Biz bir öngörü de yapamıyoruz ki önümüzü göremiyoruz, yarın nasıl bir ekonomiye uyanacağımızı bilemiyoruz, kredi çekmek zorunda olsak faizi ne olur bilemiyoruz. Hizmet değil bize rant, millet değil zillet deniniz ya siz böyle ayrıştırmaya devam ettikçe kaybedeceksiniz.  Bize oy versin vermesin biz hiç kimseyi sizin gibi zillet diye tanımlamayacağız” diye konuştu.

TUGAY: BU MİLLETİN PARASI
Son olarak eleştirilere cevap veren Başkan Tugay,  şunları söyledi; “Harcamalarımızda savurgan olduğumuzu söylediniz bunu reddediyorum, özel kalem müdürlüğümüz dahil. Karşılatılmayı geçmişle, diğer kurum ve belediyelerle yapabilirsiniz. Pek çok çalıştay yaptık. Birçok kurum ve kişileri konuk ettik bu maliyetler buradan kaynaklanıyor. Biz para konusunda dikkatli davranıyoruz. Ben arkadaşlarımıza hep diyoruz kullandığımız para milletin parası. Bizim kefemizde çayın 1 lira olmasını küçümsemeyin, buna çok üzülürüm ama insanlar irca da bulundu. Bunu küçümsemeniz bence yanlış. Bu bizi küçülmez bir sosyal belediyecilik olarak bunu yapıyoruz. Anaokulumuzda ücretleri düşürdük, yurtlarda 300 öğrencimizi konuk ediyoruz. Belediye zaten her zaman kar elde etmeyi amaçlamaz, halka katkı sağlamaya çalışıyor, yeni tesis açmamızla ilgilidir, çalışan sayımızın artması. Bir kere ben kendime de herkese de saygılı olmam gerektiğini düşünüyorum. Ne biz ne de başka bir belediye mükemmel değil, hepimizin eksikleri var ve problemlerimiz var. Basın yayın ve halklar ilişkiler bütçesinin birinde de kamuoyu araştırması yapı insanların ilçede nelerden memnun olmadığını araştırıyoruz, biz kendi fantezi dünyamızın peşinden koşmuyoruz” dedi.

“KOKU BİZİM İLÇEMİZDEN KAYNAKLI DEĞİL “

Koku sorunu hakkında da bilgi veren Başkan Tugay, “ Koku sorunu diyorsunuz ama Karşıyaka’dan kaynaklanmadığı kesin bir bilgidir. Nereden geldiği gerekli kurumlara iletilmiştir, mazgal temizliğine de çok önem veriyoruz, gördüğümüz her sorunun üzerine gidiyoruz. Ancak koku sorunu çözülecek ve gerekli adımlar atıldı ama bizim ilçemizden kaynaklanmıyor. Trafik sorunu hakkında da çalışıyoruz, projeler hazırlanıyor. Serinkuyu Kavşağı yeniden düzenlenecek, Ordu Bulvarı çalışmamız var. Devamlı konuşup, çalışıyoruz ama bunlar bizim yapacağımız şeyler değil. Belediye hizmetleri sadece bina yaparak olmuyor, o tesiste çalışan lazım ve maaş veriyoruz. Biz çalışana asgari ücret üzeri maaş veriyoruz ki öyle olması lazım. Çünkü asgari ücret bir insana yetmez, eğer siz yetiyor derseniz söyleyin ben de duyayım. Yetmiyor derseniz o zaman da kızmayın personelin geçineceği kadar maaş alması gerektiğini düşünüyorum ki o insanlar da gönül rahatlığıyla çalışabilsinler. Biz 62 tane  araç falan kiralamadık, bu arada hiç kimsenin altında keyfi olarak kullandığı bir araç yok. Takip sistemi ile araçlar takip ediliyor, asla keyfi bir kullanım yok. Her türlü hizmet beraberinde araç ve gereç istiyor. Ben doğru bildiğim şekilde kenti yönetiyorum. Benim için Fen İşlerinin, Park ve Bahçelerin hizmetleri önemli ve evet kendime o müdürlükleri bağladım bunun eleştirilecek bir yanı olduğunu düşünmüyorum. Ben çalışıyorum sabahın köründe kalkıp şantiyeye gidiyorum. Ben böyle çalışmaktan mutlu muyum? Evet mutluyum. Müdürler de böyle çalışmaktan mutlu, işçiler sabah beni şantiyede görmekten de mutlu ve ben onur duyuyorum. Kendi işçimiz, araç gerecimiz ile iş yapmaktan onur duyuyorum, en kaliteli parke taşı üretmemizden, kendi mimarlarımızla proje yapmaktan onur duyuyorum, en az ihale etmeye özen gösteriyoruz” dedi.

TUGAY: BEN 2.5 YILDIR UYUMADIM
Devamlı çalıştığının altını çizen Başkan Tugay, “Yıllardır çalışmayan asfalt şantiyemizin çalışmasından ve diğer belediyeler de asfalt vermekten onur duyuyorum. Ben 2.5 yıldır uyamadım, ben bu ülkeyi seviyorum, milletime saygı duyuyorum. Bu ülkeyi kuran insanlar, liderimiz çok büyük fedakarlıklarla bağımsız olsun diye çalışmış ve onurla kurdukları bu vatanın her bir karışına sahip çıkmak ideali ile çalışıyoruz. Bize belediye hizmet alanı 21 milyona devlet sattı. Ben bana o yeri devletin satmasından utanıyorum. Biz Cumhuriyet Mahallesi için vatandaşa sattık o arsaları bunu reddediyorum. Tapu neden Alsancak’ta, neden adliye taşınıyor? Neden İstasyon binasını bize vermiyorsunuz? Nerelere gittik , yok. Boşaltılan, yıkılan birçok okul var ve bekliyor. Sorunları çözmemiz lazım, eleştiriler haklı olduğu sürece başımızın sütünde ama itam eden şeylerle bizi eleştirmeyin. Özel Bankalar ve Zincir marketlerin ruhsat harcını arttırdık, küçük esnafa kesinlikle dokunmadık. Harcadığımız her kuruşa özen gösteriyoruz, yanlışımız olabilir ve fark ettiğimiz anda da hemen düzeltiriz kesinlikle bunu yapmayız”