GÜNDEME BAKIŞ- Karşıyaka Belediyesi ocak ayı olağan ikinci birleşimi Başkan Cemil Tugay’ın idaresinde gerçekleşti. Mecliste yapılan bilgilendirmede Karşıyaka Belediyesinin dijitalleşme kapsamında Ege Bölgesi’nde ve İzmir’de bir ilk olan ‘BELNET’ sistemi hakkında bilgilendirme yapıldı. 

“KATILIMCI OLMASINI AMAÇLIYORUZ” 

Uygulama hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Tugay, “Vatandaşların erişebildiği bir kent kullanım sistemimiz var. Kentle ilgili almak istedikleri her türlü bilgiye ulaşabilecekleri gibi aynı zamanda ruhsat başvurusu yapabilecek. Mesela mahalle muhtarının kendi mahallesi ile ilgili bilgilere ulaşabileceği düzenlemeler de yapacağız. Yani muhtarımız oradan bizlerle iletişime de geçebilecek bunu katılımcı bir sistem üzerinden yapmayı amaçlıyoruz” dedi. 

GAZİLERDEN BİNA TALEBİ
Türkiye Muharip Gaziler Derneği Karşıyaka Şube Başkanı Halil Taşçı meclis toplantısında katıldı. Gazi müzesi talebinde bulunan Taşçı, “Bizler Kıbrıs ve Kore Gazileriyiz. 2011 yılından beri derneğimizin sorunları var ve çeşitli taleplere bir karşılık alamadık. 74 şubemiz var ve hemen hemen yüzde 90’nı kamuya ait yerlerde bulunmaktadır. Bizim derneğimizin asansörü yok, en gencimiz artık 68 yaşında ve o merdivenleri çıkamıyor. 2012 yılında tarihi bina olan İstasyon binasını talep ettik ve her kuruma başvurduk. Cumhurbaşkanına da yazı gönderdik. Hayır denmedi ama olumlu bir cevap da alamadık. Ne yazık ki bu bina hala atıl vaziyette. Daha önce burasının para ile tahsis edileceği söylendi ama bunun parasını biz ödeyemeyiz, sonra belediyemiz biz ücreti karşılarız sözü verdi. Sonra geçen ay Kaymakamlığa ve Karşıyaka Belediyesi’ne bir dosya verdik. Eğer bize tahsis edilirse hem derneğimiz olur orası hem de Kurtuluş Müzesi olur. Bizim bu dosyayı vermediğimiz yer kalmadı artık en son size, meclise getirdik. Buranın bizlere tahsis edilmesi noktasında sizden yardım ve destek bekliyoruz. Konya’da da bir örneği olan Kurtuluş Müzesi’ni buraya yapmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

“BEN DE GAZİ ÇOCUĞUYUM”

Gazilere destek vermeye her zaman hazır olduklarını belirten Tugay “Gazilerimize bugün buraya gelerek bizleri şereflendirdikleri için teşekkür ederim. Ben de bir gazi çocuğum ve gazilerin bu ülkenin savunması için canlarını ortaya koyan çok önemli kahramanlar olduğuna inanıyorum. Dile getirdiğiniz talep için bizler de elimizden geleni yapacağız bunu söylemek isterim” diye konuştu. 

“BİZ DE DESTEK OLALIM” 

AK Partili Meclis Üyesi Ahmet Uğur Baran, “Dosyadan biz de bir tane alalım ve hem Kaymakamımızla hem de Bakanlık ile iletişime geçelim ve elimizden geleni yapalım” dedi. 

“BU SİYASET ÜSTÜ BİR KONU” 

Başkan Tugay, “Bu siyaset üstü bir konudur. Atatürk’ün dediği gibi ‘Gaziler Yaşayan Anıtlardır.’ Sizin katkınız çok güzel olacaktır. Çok teşekkür ederim. Atıl İstasyon binasının kendilerine tahsis edilmesi ve Kurtuluş Müzesi yapılması çok iyi olacaktır” şeklinde konuştu. 

BELNET NEDİR?

Ege Bölgesi’nde ve İzmir’de bir ilke imza atılarak e imar, e ruhsat gibi anlamda Karşıyaka Belediyesi dijitalleşmeye gitti. Sistemin adı ‘BELNET’ Teslim-tesellim, dosya kabul ve barkod üretimi, evrak tensifkalite kontrol, indeksleme, tarama işlemi, AYS aktarım entegrasyonu, teslim- tesellüm(iade) ve evrak toplama işlemleri yapılacak.  2 milyonu geçkin evrak tarandı ve sisteme eklendi. Kelime kelime sistemde arama yapılıp aranılanlar bulunabilecek. İmar durumu, tapu, ruhsat hepsi sistem içerisinde bulunuyor. 1977 yılına dair evraklar dahi sistemde yer alıyor. Harita sistemi ile ada parsel bazında görüntülenme de sağlanabiliyor. Personelin eğitimleri tamamlandı ve sistem vatandaşa hizmet verebilecek duruma da geldi. Hem ada parsel üzerinden hem de adres bazlı sorgulama da yapılabiliyor. Tüm binalar görüntülü olarak da görüntülenebiliyor.