GÜNDEME BAKIŞ - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Karşıyaka Mavişehir’deki 8 parseldeki arazisi için z+17 kat yükseklik belirledi. Bakanlığın ilgili planı 26 Şubat’ta askıya çıktı.

İTİRAZ EDİLDİ
Bakanlığın son yaptığı plana Karşıyaka Belediyesi bir aylık askı süresinde itiraz etti. Belediye bu parseldeki yapıların 8 kat olması gerektiğini vurgulayacak, gerekçelerini sıraladı. Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, “İtirazımızı yaptık. Şimdi gelecek yanıtı bekleyeceğiz. Gerekirse hukuki haklarımızı sonuna kadar kullanacağız” dedi.

KARŞIYAKA BELEDİYESİ BİR YIL ÖNCE YAZI YAZMIŞ
Belediyenin yaklaşık bir yıl önce bakanlığa bir yazı yazarak bu bölgede yapılacak yapılarla ilgili 8 kat sınırı getirilmesi önerdiği bildirildi. Ancak belediyenin yazısına herhangi bir geri dönüş yapılmadı.

PLAN DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMASI

Bakanlığın plan açıklamasında şu ifadelere yer verilmişti:

“…Plan değişikliğine konu olan alan ve bu alanla birlikte Mavişehir Toplu Konut Alanı içindeki konut alanları da genel olarak plan değişikliği yapılması zorunlu hale gelen, yapı yüksekliklerinin SERBEST olarak tanımlandığı alanlardandır. Bu nedenle, söz konusu alanda herhangi bir uygulamaya gidilebilmesi için plan değişikliği yapılması zorunlu hale gelmiştir. plan değişikliği gerekçesi bölümünde açıklanan mevzuat değişikliği gereğince hazırlanmış olan plan değişikliği ile 25470 ada 2 parsel üzerinde var olan yapılaşma kararlarından Emsal:1.40 değeri aynen korunurken, Hmax:SERBEST olarak düzenlenmiş olan yapı yüksekliği, “çevredeki mevcut teşekküller ve silüet dikkate alınarak” ve çevre adalarda yer alan maksimum kat sayısını aşmayacak şekilde düzenlenmiştir.  25475 ada 2 parsel, 25478 ada 2 parsel ve 25487 ada 2parsel üzerinde var olan yapılaşma kararlarından Emsal:1.35 değeri aynen korunurken, Hmax:SERBEST olarak düzenlenmiş olan yapı yüksekliği, çevre adalarda yer alan maksimum kat sayısını aşmayacak şekilde düzenlenmiştir.  İmar planında yapılan bu düzenleme ile kat sayısı zemin + 17 kat olacak şekilde Yençok:ZEMİN+17 kat olarak düzenlenmiştir.  Hazırlanacak projelerde kat yükseklikleri, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin kat yükseklikleri başlıklı 28. Maddesi kapsamında belirtilen yükseklik değerlerine göre projesi ile belirlenecektir”