Milli Savunma Bakanlığı'ndan (MSB) yapılan yazılı açıklamada, "Kefken açıklarında tespit edilen Mayın benzeri cisim Deniz Karakol uçağımız tarafından mayın olarak teşhis edilmiştir. Bölge emniyete alınmıştır. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı SAS timleri tarafından mayına müdahale edilmektedir." denildi. 

BÖLGENİN KOORDİNATLARI ÇEVREDEKİ DENİZ ARAÇLARINA BİLDİRİLDİ

Liberya bandıralı CS Cihan adlı yük gemisi seyir halindeyken denizde tespit ettikleri bir cismi Liman Başkanlığı'na bildirdi. Ardından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait Deniz Karakol uçağıyla bölgede yapılan incelemede cismin mayın olduğu tespit edildi. Kıyıdan yaklaşık 57 kilometre açıkta görüldüğü tespit edilen mayınla ilgili Deniz Kuvvetleri’ne ait SAS timleri bölgeye giderek güvenlik önlemi aldı. Ayrıca mayının bulunduğu bölgenin koordinatı çevrede bulunan deniz araçlarına bildirildi. 

Karadeniz sularında 3. mayın SAS timleri tarafından imha edildi

İMHA EDİLDİ

Milli Savunma Bakanlığı'nca Kefken açıklarında tespit edilen mayının SAS timleri tarafından emniyetli olarak imha edildiği duyuruldu. Bakanlığın Twitter'daki hesabından yapılan açıklamada, "Kefken açıklarında tespit edilen mayın SAS timleri tarafından emniyetli bir şekilde imha edilmiştir" denildi.

CNN TÜRK muhabiri Arda Erdoğan canlı yayında şu bilgileri aktardı:

Kocaeli Kefken açıklarında denizde mayın benzeri bir cisim bulundu. O cismin deniz mayını olduğu teşhis edildi. SAS timleri tarafından mayına müdahale edilmeye başlandı. Mayının bulunduğu bölge emniyete alındı. Seyir güvenliği açısından bölgedeki tekneler ve gemiler uyarıldı. 

Karadeniz'de Türkiye'nin tespit ettiği 3. mayın olarak kayıtlara geçti. İlk mayın 26 Mart'ta İstanbul Boğazı açıklarında bulunmuştu. 2. mayın 28 Mart'ta İğneada açıklarında bulunmuştu. 3. deniz mayını da bugün Kefken açıklarında bulundu.

Demirli deniz mayınları, büyüklüklerine göre 20 kilodan 500 kiloya kadar patlayıcı taşıyabiliyor. Türkiye kıyılarında görülen mayınların 20 ile 50 kilo arasında patlayıcı taşıdığı tahmin ediliyor. Bu çaptaki bir mayının, 100 metre uzunluğundaki büyük tonajlı bir tankere veya yük gemisini batırması mümkün değil ancak büyük çapta hasar verebiliyor. Çarptığı geminin pervane, makine dairesi gibi kritik bölgelerine denk gelmesi durumunda ise gemideki hasarın boyutu artabiliyor. Uzmanlara göre söz konusu mayınlar küçük gemiler için tasarlanmış. Boğazlar için veya büyük gemiler için yapılmış mayınlar değil. Ancak yine de tahrip gücünün yüksek olabileceği bildiriliyor.