Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İnciraltı Gelişim Derneği Başkanı Tayfun Karabulut, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger'in "İnciraltı sağlık turizmine imkan vererek planlanmalı" açıklamasına "İnciraltı tarım alanı" çıkışında bulunan TMMOB İKK Sekreteri Aykutt Akdemir ve Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Dr. İlker Kahraman'ı sert sözlerle eleştirdi.

"BU NASIL BİR KAFADIR!"
Akdemir'in açıklamalarının gerçekle bağdaşmadığını kaydeden Karabulut, "Bugünkü TMMOB İKK sekreteri Aykut Akdemir gelmiş geçmiş en kötü TMMOB İKK sekreteri. Halktan kopuk, destek verenlere bile aynı cümleyi sarf etmediği için tepki gösterme cüretine sahip olacak kadar kentliyle, İzmirliyle ayrışmış bir İKK yönetimi ile karşı karşıya İzmir. Maalesef İnciraltı olarak da bu olumsuz duruşlardan bizler de etkileniyoruz. Yaptığı açıklamalar da zaten bunun göstergesi. Aykut Akdemir madenci, İnciraltı'na da sanıyorum yer üstünden değil yeraltından bakarak konuşuyor. Özel ürünler yetiştirilen bir alandan bahsediyor İnciraltı'nda, Allah aşkına İnciraltı'nda yetişen özel ürün nedir? Özel ürün derken acaba, mangalcılar ve düğün salonlarını mı kast ediyor. İnciraltı'nda 20 yıl önce vardı böyle bir konu. Artık ellerindeki eski verilerle bizi ve İzmirlileri kandırmaya çalışıyorlar. Gerçekten kıymetli oda mensuplarına yakışmayacak İKK Yönetimi ile karşı karşıyayız. Nasıl bir kafadır ki bu, nasıl bir akıl tutulmasıdır ki bu Agora ile İnciraltı'nı bir tutarak aynı koruma alanına döndürmeye çalışıyor. Agora ile İnciraltı ne alaka" diye sordu. 

"TMMOB BAMYA TARLASINA GÖKDELEN DİKTİ"
Karabulut, İnciraltı'na tarım yapılmadığını anlatarak, "O zaman ben İnciraltı Gelişim Derneği Başkanı olarak sorarım; Bornova'da, Bayraklı'da bamya tarlasına 2006 yılında ilk gökdeleni neden TMMOB dikti o zaman? Onu neden korumadı, neden o hançeri bu şehre kendisi sapladı. Gerçekten kent suçu işledi burada. Maalesef Aykut Bey'in açıklamaları hep böyle, 'Asgari ücretlinin nefes aldığı yer, orayı imara açmayalım' diyor. Nasıl bir akıldır bu? Asgari ücretlinin gittiği yer diyerek İnciarltı'ndan bahsediyor. İzmir Kent Ormanı İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin denizi doldurarak İzmir'e kazandırdığı alandan bahsedebilir. Bizim mülkiyet sahibi olduğumuz alandan bahsederse zaten kullanan kişiler ya mangalcılar ya nargileciler ya da düğün salonları. Neyden bahsediyor. Ne şehir ne de İzmirlileri tanıdığını düşünmüyorum" açıklamasında bulundu. 

"KAHRAMAN'IN BİZE BUNU YAPMAMASI GEREKİRDİ"

Karabulut Mimarlar Odası önceki dönem Başkanı İbrahim Alparslan'ın "İnciraltı'na planlama yapılabilir" açıklamasını hatırlatarak, "Her değişen yönetim ayrı bir açıklama mı yapacak? Mimarlar Odası Başkanı Sayın İlker Kahraman'ın açıklamalarını da hayretle okudum. Biz kendisiyle daha önce 2 saate yakın konuştuk. Kendisine her şeyi tek tek ifade ettim. Hatta eski mimarlar odası başkanı Mimar İbrahim Alparslan Bey'le yaptığımız basın açıklamasını ifade ettim. Bilmiyordu, onu da bilmiyordu... Biz o zaman Mimarlar Odası ile birlikte 'İnciraltı planlanabilir, doğa korunarak' demiştik. Bunu Mimarlar Odası İzmir Şubesi söyledi. İlker Bey'in İnciraltı ile ilgili bir bilgisi yoktu. Bilgisi sadece önüne getirilen birkaç evraktan ibaretti. 2 bin 600'e yakın hak sahibi var İnciraltı'nda ama maalesef kendisinin yaptığı açıklamada 'Birkaç kişi kazanacak bütün kentli kaybedecek' diyor. Bu nedir birkaç kişi? Birkaç kişiye nasıl indirgeyebiliriz, buradaki amaç ne? Bunu nasıl söyleyebilir. Onca görüşme yaptık, hiç mi aklında bir konu kalmadı? Bu olmaz, bunu bize yapmaması gerekirdi. Geçen 2 saat için üzgünüz" ifadelerini kullandı. 'Zaten trafikle boğuşuyoruz, İnciraltı planlanırsa ne olacak' diyorlar. 5 bin dönüm arazide 2 milyon metrekare yeşil alanı kamuya terk edeceğiz. Bu da yeni yollar demektir. Sanki İzmir'in trafiğini biz yaratıyoruz gibi konular bize 2013 yılındaki plan tartışmalarını hatırlattı. O tarihteki tartışmalar da AVM üzerinden yapıldı. Eğer AVM yapılırsa trafik kaldırmaz denildi" diye konuştu. 

"İNCİRALTI'NDA TARIMA GERİ DÖNÜLEMEZ, BUNU BİLİM SÖYLÜYOR"

İstinye Park'ı hatırlatan Karabulut, "Fahrettin Altay Meydanına yapılan, orası İnciraltı Bahçelerarası sınırında kalan yani bizim yerlerimiz sınırları içinde kalan alana bugün 3,5 emsalli kocaman İzmir'in en büyük AVM'si yapıldı. Bugün hep İnciraltı'ndan parçalanarak yapılıyor bu tartışma ama giden ne oluyor, hep İzmirliye oluyor. Biz İzmirliyiz kardeşim bunu anlayın artık. 'Crowne Plaza yapıldı diye bunlar talep ediyor' diyorlar, konuyu basite indirmiş. 1 konudan dolayı koca İzmir'in düşüncesini nasıl yok eder? İnciraltı konusunda bilgi sahibi olmak istiyorlarsa 25 Nisan tarihinde Ziraat Mühendisleri İzmir Şube Başkanının açıklamalarını okusunlar. Sayın Ferdan Çiftçi diyor ki, 'Bu bölgenin tarımsal vasfını kaybetmesinin sebebi zamanında Balçova Barajı'nın bu bölgedeki tarımsal sulamadan alınması, şehir şebekesine bağlanması' demişti. Yani bunun sebebi biz değiliz, Crowne Plaza değil. O günden sonra İnciraltı kaybedildi. Bugün bölgede tarım geri dönülmez durumdadır, bunu ben değil bunu bilim söylüyor. Ortada bu kadar şey varken kafamızı kuma gömüp yok birkaç kişi, yok Crowne Plaza demek ne demektir!" dedi. 

"SAYIN VALİM AZ SÖYLEMİŞ"
Karabulut açıklamasını şöyle sürdürdü: 
Sayın Valimiz Yavuz Selim Köşger'e yönelik açıklamalarda bulunmuşlar. Sayın Valim az söylemiş daha yüksek sesle söylemeli. İnciraltı planlaması bir devlet projesidir, bir İzmir projesidir. Bunu biz tüm İzmirliler 2 kez EXPO sürecinde yaşamadık mı? EXPO'yu alalım da İnciraltı'nı kurtaralım, onu da sağlık turizmi ile beraber yapalım diye tüm İzmirli erkanı EXPO sürecini takip etmedi mi? Biz İzmir'in tüm bileşenleri beraber olmadık mı? İTO, EBSO, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Balçova Belediyesi hep beraber İnciarltı sağlık turizmi olarak planlanmalı demedik mi? Bugün 3-5 kişi diyerek konuyu başka yere getirme çabasını İlker Kahraman'a hiç yakıştıramadım.

"YETER ARTIK"
Kendilerini Don Kişot'a benzetmişler. Allah aşkına kim bu egoyu sizde yarattı? İzmir'de bu egoyu sizde yaratacak kim ne yaptı? Böyle bir şey olabilir mi? Siz mi konuşuyorsunuz doğruları sadece? Bu şehrin Valisi, Büyükşehir Belediye Başkanı, devlet erkanı, bakanlıkları, il müdürlükleri, belediyeler çalışmıyor, kimsenin kafası basmıyor bir tek siz biliyorsunuz İzmir'deki her şeyi öyle mi? Bizim halk olarak bilmediğimizi söylüyorsunuz, devlet erkanını saymıyorsunuz, belediyeleri saymıyorsunuz! Siz İzmirlinin üstünde değilsiniz. Artık bunun farkına varın. Koskoca meslek gruplarını İzmir'le karşı karşıya getirmeyin. Gelin bizi görün dedik, 1 kere gelmediniz. İKK'ya gelelim dedik, kabul etmedi. Çağrılarımıza yanıt vermeyip bu açıklamaları yapmalarına 'Yeter artık' diyorum. Yeter artık üzerimizde oynanan oyunlara. İzmir siyasetine de sesleniyoruz, Sayın Valimize de sesleniyoruz. Daha yüksek sesle İnciraltı'nın İzmir'e kazandırılması için lütfen çaba sarf edin. Burada kaybeden İzmir ve İzmirli oluyor. Meslek odalarının egosuna artık kimse, hiçbir makam boyun eğmesin. Yeter artık!