GÜNDEME BAKIŞ - 2009'da kurulan Bayraklı Belediyesi Deprem Etüt Merkezi 11 yılda 11 bin 987 konut ve iş yerinin risk analizini gerçekleştirdi.  Bayraklı’nın yanı sıra ilçe sınırları dışından gelen talepleri de geri çevirmeyen ekiplerin yaptığı testler sonucunda başvuruların yüzde 57’sinin yani 6 bin 875 konutun riskli olduğu belirlendi. Ekiplerin yaptığı testlerde, 672 konut risksiz, 4 bin 440 konut ise çok riskli çıktı.

YETKİMİZ YOKTU

2009-2019 yılları arasında Bayraklı’da Belediye Başkanlığı yapan Hasan Karabağ, “Depremde yıkılan üç bina dahil, sadece Bayraklı’da 208 bina ile ilgili hazırlanan raporların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bildirildiği yönündeki açıklamalar doğru değil. Mevzuata göre yıkım ve mühürleme yetkimiz yoktu. Sadece ön tespitte bulunuyorduk. O dönem taradığımız binaların yarıdan fazlası ağır kusurluydu. Nihai rapor için yetkilendirilmiş şirket veya üniversiteye başvurulması, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün de 60 gün içinde çürük binaları yıkması gerekirdi” dedi.
İLK KEZ AÇIKLIYORUM...
Birçok daire sakinin binasının yıkılacağı ve evsiz kalacağı korkusuyla nihai rapor için 9 Eylül Üniversitesi’ne başvuru yapmaktan kaçındığını da söyleyen Karabağ, “İlk kez açıklıyorum, Bayraklı’daki 7 okul müdürü gizlice gelip, görev yaptıkları okulların durumunu öğrenmek istediler. Kat malikleri arasında anlaşma olmayınca, yıkıp, yeniden yapma şansı olmuyor. Çürük diye tanımlanan 450 binanın riskli olduğu apartman yöneticilerine bildirildi. Müteahhitler de devreye girdi. Ancak dönüşüm meselesine vatandaş tepki gösteriyordu. El altından vatandaşı kışkırtanlar da olduğunu duyuyorduk” diye konuştu.