Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ve CHP'li meclis üyelerine, Pandemi sürecinde belediye tarafından kahveci esnafına yapılan nakdi yardım sebebiyle zimmet çıktı. AK Partili Meclis Üyelerinin, Temmuz Ayı belediye meclisinde konuyu gündeme taşımasıyla "Sarı zarf" polemiği yaşandı. 23 yıllık belediye başkanlığı sürecinde birçok defa sarı zarf aldığını kaydeden Batur, pandeminin ağır getirileri olduğu dönemde tüm odalarla iç içe çalışmalar yürütüldüğünü kaydetti. O süreci hatırlatan Batur, "En çok etkilenen kesimin esnaf olduğunu, işyerlerinin kapandığını biliyoruz, o süreci yaşadık. Hem ülke hem halk hem de yerel yönetimler için en kötü dönemlerden biriydi. O süreçte mümkün olduğunca esnafımıza destek olmaya çalıştık. Sadece kahveciler odası değil, lokantacılar odası, berberler odası, diğer odalarımıza destek olmaya çalıştık. Berberlerimizin dezenfeksiyon işlemlerinin çözülmesi, malzeme verilmesi noktasında çalıştık. Birçok odayla iç içe çalıştık, bu odalardan bir tanesi de kahveciler odasıydı. Kahvecilerin hepsi mekanını kapattı, biz kahveciler odasına kayıtlı esnafımıza destek olsun diye sembolik bir rakam olan 500 lira nakit yardım yaptık. Biz bu yardımı yaparken CHP'li meclis üyesi arkadaşlarımızla ortak karar aldık, Adalet ve Kalkınma Partili arkadaşlarımız ise "Muhtarlara da böyle bir yardım verelim" dediler. Torba kanunu meselesi gibi... Torba kanuna alıştıkları için, biz öyle torba kanuna göre değiliz. Yapabileceğimizi söylüyoruz" dedi. 

"MEMURLARIMIZ İÇİN DE YETKİMİZİ KULLANIYORUZ"
Başkan Batur, vatandaşın ya da çalışanın lehine bir durumdan kaynaklı zimmetle her zaman karşılaşılabileceğini dile getirerek, "İktidar değişince muhtarlarımıza neler yapacağımızı Sayın Genel Başkanımız her toplantıda açıklıyor. Dedik ki; biz bunu vereceğiz. O gün MHP'li arkadaşlarımız olumlu oy kullandı, onlar ise ret verdi. Şimdi zimmet geldi, biz savunmamızı yapacağız. Savunmamızın neticesinde Sayıştay ve Yargı Kurulu karar verecek. Bize ilk defa sarı zarf gelmiyor, çok geldi ve gelecek. Belediye Başkanları aktivitesi içinde bazen vatandaşın lehine, esnafın lehine kullanılması gereken bir yetki varsa onu kullanacak. Biz de kullanıyoruz. Memurlarımız için kullanmıyor muyuz? Sosyal denge tazminatı, ben 2004 yılında İzmir'de memurlarımızla ilk sözleşmeyi yapan bir belediye başkanıyım. Yıllardan beri sarı zarf geliyor, gidiyor. Bu karşılıklı anlayış, güven meselesi. Kedine güveniyorsan, sarı zarf da gelecek, zimmet de gelecek ama vatandaşın, çalışanın lehine, belediyenin lehine olan bir zimmetse, zimmettir o. Ha, başka şeyden gelmesin, yargı kurulunda zaten bence gerekli olan yapılır, benim ondan hiç şüphem yok. Belediye Başkanlığı, belediye meclis üyeliği risk taşıyan görevlerdir. Belli yerlerde bu riski almak zaten belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliğinin önemli görevlerinden bir tanesidir" ifadelerini kullandı. 

"KÖRFEZ'DE YETKİ BÜYÜKŞEHİR'İNDİR"
AK Parti Meclis Üyesi Hakan Yıldız'ın "O dönem yaptığımız muhalefette haklı olduğumuz şimdi ortaya çıktı" sözlerinin hatırlatılması üzerine konuşan Batur, "Bu konunun genel siyasete girdiğini söylediler. Ben yerel yöneticiyim, genel siyasete çok fazla girmem, Konak meclisinde buna da çok fazla imkan tanıyan bir yönetim anlayışı sergilemiyoruz. Gerek bizim grubumuzda gerek diğer Cumhur İttifakı grubunda, bu durumda da meclis daha iyi işliyor. Genel siyasete girilirse o meclisin işleyişi bozuluyor. Belediye meclislerinin asli göreve yereldeki problemlerin gündeme getirilmesi, ilgili gündem maddelerinin görüşülmesidir. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ertesi gün kahveciler odası ile ilgili bizim yaptığımız olayın çok güzel bir şey olduğunu söyleyince, 'Bunun ne kadar yanlış olduğu şimdi anlaşıldı' dedi Adalet ve Kalkınma Partili arkadaşlar. Ben de, o yanlışa bakacak olursak... Tüp dalış yapılıyor körfeze, içinde bir takım materyal çıkartılıyor, arkasına geçiyor birileri siyaseten 'Biz bunu çıkardık belediye başkanının haberi yok mu' Kardeşim, bu işlerde  herkesin görevi, yetkisi, sorumluluğu var. O körfezin sorumluluğu, yetkisi Büyükşehir Belediyesinde. Siz böyle bir şey yapacaksanız, Büyükşehir Belediyesi'ni, İZSU'yu çağırırsınız. Konak Belediyesi'ni çağırırsınız, çağırmazsınız çok önemli değil ama asli görev Büyükşehir'indir çağırırsınız. Ondan sonra poz mu verirsiniz ne yaparsanız yaparsınız. Yani böyle ufak tefek siyasetleri büyüterek gündeme getirmek çok doğru değil" açıklamasında bulundu.