GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Ticaret Odası Ocak ayı olağan toplantısında İEKKK ve ESİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Sıtkı Şükürer “göçmenler” açıklaması damga vurdu. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener başta olmak üzere meclis üyeleri Şükürer'e sert tepki gösterdi.  

KENDİSİNİ ESEFLE KINIYORUM
Meclis üyesi Akın Kazacanoğlu konuyla ilgi şu ifadeleri kullandı:
"Dört nesil İzmir’de yaşayan bir ailenin ferdi, İzmir aşığı birisi olarak söz aldım. Şükürer, bir takım açıklamalarda bulunmuş. İnsan yaşamaya devam ettiği ve ekmeğini yediği şehir için böyle açıklama yapamaz. Büyükşehir'in 12 şirketinin mali müşavirliği yapıyor. Bütün bölgelerden gelen insanlarla çeşitli okullarda arkadaşlık yapıp, ticaret yaptık. Odamızda, 30 yıldır el ele kol kola İzmir’e hizmet aşkıyla çalışıyoruz. İzmir’in yıllar boyunca lağım çukuruna döndüğünü açıklayarak dolaylı olarak eski başkanlara da hakaret etmiş oluyor. İzmir’de yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları arasında böyle güzel bir anlaşma sağlanmışken, güzel İzmir’imize gelen insanlarımızı kucaklamak yerine ötekileştiren kişiyi esefle kınıyorum. İzmir’de aldığı görevleri de gözden geçirilmesi çağrısında bulunuyorum.”  

TUNÇ BEY’E YAKIŞMADI  
Meclis üyesi Metin Aztekin de şunları söyledi:  
“Ben Girit göçmeniyim. İzmir mozaiktir. Hazmedilir bir şey değil. Son yaptığı açıklamayı hangi kafayla yaptığını düşünemiyorum. Beyazım derken siyah olduğunu açıklayan sözler. Bu faşist ırkçı düşüncenin sözcükleri dökülmesidir. Özür dilemenin bir anlamı yok. Biz yüzde 80’i göçmen ve mübadeleyle gelen insanlarla çalışıyorduk. İnsanlar her zaman eşittir. Kimse kimseyi küçük göremez. Bu şahsın kalbinin temiz olması gerekiyor. Temiz bir kalp nakli yaptırması gerekiyor. Tıp çok gelişti, kendisine bir beyin taktırsın. Odamızla da çalışıyormuş. Sayın başkan gerekeni yapması gerekiyor. Konuyla ilgili Tunç Bey ‘bizim gündemimizde yok’ demiş.  Kendisine Sosyal demokrat diyen Tunç Bey’e hiç yakıştıramadım. İnanılır gibi değil. Bu şehre vergi veriyoruz. Yakışıyor mu, lütfen söyleyin. Bu konuda da Sayın belediye başkanının gereğini yapması çağrısında bulunuyorum.” 

KOÇ ALİ AL TANSİYONU YÜKSELTTİ
Söz alan Koç Ali Al’ın açıklamaları meclisteki tansiyonu yükseltti. Al, “Belayı önceden keşfetmek lazım. Bu ayak seslerini beş altı ay önce duydum. Bu bir FETÖ operasyonudur.  İzmir’deki Karadeniz, Konyalı, Elazığlılar, Balkan göçmenleriyle görüştüm. 15 Temmuz’da FETÖ bunu beceremedi. Yeni bir FETÖ operasyonu başattı. Biz ticaret adamıyız. Üretiyoruz, bayrağımıza, milletimizi devletimize saygı duyuyoruz. Bazı federasyonlarla bir araya gelerek seçim geleceğini, ülkede bir karışıklık olacağını söylediğim. Nasıl bir gece iflas ettirdiler. Bunu kim yapabilir. Protestan ekonomisinde yok. Diğer konuda arkadaş kendisine Karşıyakalı diyor. Kuvayi Milli hareketi başladığında hiçbir İzmirli yoktu. Erzurumlular, Mardinliler, Urfalılar vardı. Buradan düşman Akşehir’e kadar ilerlemiş, kimse kurşun sıkmamış” dedi.  Bunun üzerine meclisten bazı tepkiler yükseldi. 

ÖZGENER ÇOK HASSAS SÜREÇTEN GEÇİYİORUZ
Söz alan İZTO Başkanı Mahmut Özgener, “Çok hassas bir dönemden geçiyoruz. Böyle bir söylem bizi birleştirmez. Çok farklı yerlere gidiyor. İzmir’in ve ülkemizin tarihine baktığımız zaman Erzurumlu, İzmirli demedik, el ele kol kola mücadele ettik. Bu konuyu kapatalım. Burada çok güzel bir aile olduk. Ürettiğimiz her şey ülkemiz için. Biz Türkiye’nin en büyük STK’larından biriyiz. Her zaman bunun bilinci içinde hareket ediyoruz. Yönetim kurulu olarak sizleri temsil ediyoruz. Haliyle bu ortamı bu kardeşliğimizi bozmayalım. Biz aslında Türkiye’ye örnek oluyoruz. Meclisimizin prensiplerini bozmayın ” dedi.  

BU BİR GÜÇ ZEHİRLENMESİDİR
Meclis Üyesi Sabri Tek ise, "Talihsiz bir konu olduğu aşikar. Bu insanları araştırdım. Yaptırdığı konuşma çok korkunç, anlaşılır gibi değil. Acaba bir insan ülkeyi tek başına mı kurdu. Bu bir güç zehirlenmesidir” diye konuştu.   

GEREKEN YAPILSIN
Meclis üyesi Lütfi Kılıç, “Açıklama hepimizi derinden üzmüştür. Bu ayrıştırıcı aşağalayıcı dili kabul etmiyorum. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanın gereğeni yapması çağrısında bulunuyorum” dedi.  

GÖREVDEN ALINSIN
Bir diğer meclis üyesi Mehmet Yavuz Alkan de “Sıtkı Şükürer’i kınıyorum ve görevinden ayrılmasını talep ediyorum” dedi.  

10 YIL ÖNCE DE AYNI AÇIKLAMAYI BULUNMUŞ
Levent Menteş şu ifadeleri kullandı:

"Geçtiğimiz yıllarda bu konuyla ilgili aynı açıklamalarda bulunmuş. Bu arkadaşın benzer konuşmayı 10 sene önce de yapmış. Yanlış yok, tekrar var. Kendisi de akıllı zeki bir insan. O zaman kendisiyle ilgili bir yaptırım yapılması gerekiyor"

KRALDAN ÇOK KRALCI OLMAMAK GEREKİYOR
Meclis üyesi Alaattin Hepözdemir şunları söyledi:
“Demokratik bir ortamda yaşıyoruz. Şükürer’i tanırım. Bir yerel gazeteye bir demeçte bulunmuş. Kraldan çok kralcı  olmamamız gerekmiyor. Kendisi iş dünyasındadır. Eleştirmek mümkündür. Adam çıkmış, özür dilemiş, öz eleştiride bulundu. Bütün bunlara rağmen biz enerjilerimizi İzmir’e yönelik bir çaba içerisinde olmalıyız.” 

BİZ BİR BÜTÜNÜZ
Konuyla ilgili son olarak söz alan Söz alan Özgener, “Üyelerimiz haklı bir sitem içerisindeydi yapılan söylemlere karşı. Bana da söyleyecek bir söz bırakmadılar. Meclis üyelerimiz demokrat ve açık bir şekilde fikirlerini paylaştı. Bu ülke bir bütündür. Bu ülkede hepimiz bir bütünüz. Bu ülkeyi ayrıştıramayız. Böyle söyleme bir tepki gelmesi doğaldır. Burada sadece ticareti konuşmayacağız. Ülkemizde gelişen tüm konuları konuşmak bizim görevimizdir” diye konuştu.