Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Ticaret Odası(İZTO) Meclisi şubat ayı olağan toplantısı Meclis Başkanı Selami Özpoyraz idaresinde İZTO Çok Amaçlı Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. 

TALEBİN AZALMASI OLUMSUZ ETKİLİYOR
Toplantıda konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ülke gündemine oturan enerji fiyatlarına gelen zamlara dikkat çekti. Özgener, “İş dünyası ve hane halkının üzerindeki bu ağır yükün, bir an önce azaltılması için gerekli tedbirlerin alınacağına inanıyoruz. Elektrik, doğalgaz ve akaryakıt zamlarının, firmalarımızın bütçe dengesini bozduğunu, rekabet gücünü azalttığını, sağlıklı fiyatlandırmayı ve öngörülebilirliği zorlaştırdığını görüyoruz. Birçok firmamız öz sermaye yetersizliğinden yakınıyor. Maliyetleri artan firmalarımız küçülme riski ile karşı karşıya. Bu koşulların devam etmesi halinde benzer sebeplerle, talebin azalmasının zincirleme bir şekilde üreticiye de olumsuz yansıyacağını öngörüyoruz” dedi. 

DESTEKLERİN HIZLA ARTIRILMASI GEREKİYOR
Kısa vadeli ve kalıcı çözümlere ilişkin politika önerilerin de bulunan Özgener,  “ Kısa vadeli önerilerimiz; Doğalgaz, elektrik ve akaryakıt tüketimleri üzerinden alınan yüzde 18’lik KDV’nin azaltılması, Enerji faturalarına sağlanan devlet desteğinin arttırılması,  Enerji tarifelerinde küçük ölçekli işletmeleri destekleyecek basamaklandırma, vergi indirimi, fiyat sabitlemesi gibi adımların atılması, Yenilenebilir, çevre dostu enerji kaynaklarını kullanarak hayatın her alanında enerji tasarrufunu önceliklendiren verimlilik projelerine yönelik hibe, teşvik, vergi indirimi veya muafiyeti gibi desteklerin hızla arttırılması” diye konuştu.  

PROJELERLE TOPLU TAŞIMA İÇİN ÖNEMLİ ADIMLAR ATILMIŞ OLACAK
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin temelini attığı Buca Metrosu’nun bölgede trafiği rahatlatacağını vurgulayan Özgener, “En büyük ilçemiz Buca’nın öncelikli sorunu olan ulaşım konusunu çözmek için Buca metrosunun temeli 14 Şubat’ta atıldı.  Nüfusu 518 bin olan ve birçok ilimizden daha çok vatandaşımızın yaşadığı Buca’nın metroyla tanışması ve 479 bine nüfusa sahip olan Karabağlar’dan da metronun geçecek olması kentimiz ulaşım sisteminin gelişimi için önem taşıyor. Bu iki ilçemizin kentimiz nüfusunun %22,5’una sahip olduğuna dikkatinizi çekerim.  Bu yatırıma Karabağlar, Yenişehir ve Adnan Menderes Havalimanı’na kadar uzanacağı planlanan bir diğer metro yatırımının eklenmesi, büyük bir kısmı biten Narlıdere’ye 2023 yılında varacak metro ve Çiğli Tramvayı’nın da bitmesiyle kentimizde toplu ulaşım anlamında önemli bir adım atılmış olacak.  Bu yatırımlara yeni çevre yollarının eşlik etmesi, ana arterlerdeki tıkanıklara çözüm üretilmesi, deniz ulaşımının geliştirilmesi ve özellikle kentimizin merkezi Konak’ta yeni otoparkların açılması gerektiğini de bu vesileyle tekrar vurgulamak istiyorum” diye konuştu.  

ELEKTRİK İNDİRİMLERİ MALİYETLERİ AZALTSA DA…
Sanayi ve üretimde olduğu kadar konutlarda da elektrik faturalarına ödenen bedellerin düşmesinin şart olduğunu belirten Özgener şunları söyledi:
 “Elektrik zamları sonrasında konutlar için 150 kilovatsaatin 210 kilovatsaate taşınması ve günde 5 kilovatsaatlik olan sınırın 7 kilovatsaat olarak güncellenmesi hane halkları üzerindeki ciddi elektrik faturası maliyetlerini  bir nebze azaltsa da yeterli olduğunu söyleyemeyiz. Bu nedenle aylık tüketim sınırı olan 210 kilovatsaatin altındaki ve üzerindeki birim fiyatlara ilişkin vatandaşın lehine olacak şekilde konut tarifesinde bir düzenleme yapılmasını bekliyoruz.” 

YENİ POLİTİKALAR ÜRETİLMESİ
Konuşmasında Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerileme de değinen Özgener, “Ülkemiz, konumu açısından petrol, doğalgaz ve daha birçok enerji kaynağına yakınlığıyla ve geçiş yolları üzerinde olması itibariyle dikkat çekiyor. Bu nedenle; Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim ve çıkacak olası bir sıcak çatışma enerji güvenliğimizi tehdit eder.  Enerji, tüm dünyanın kaderini yönlendiren ve uluslararası ölçekte ele alınması gereken bir konu. Son dönemde bu sektörde yaşanan sıkıntılar, yukarıda bahsettiğim dönüşen 21. Yüzyıl ekonomi vizyonu kapsamında değerlendirilmesi ve yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili hızlı ve yeni politikalar üretilmesi gerektiğini bize bir kez daha hatırlatıyor” diye konuştu. 

KDV İNDİRİLMESİNDEN MEMNUNUZ
Enflasyonun yüksek olması ve seyrinin yukarıya doğru devam edeceği beklentisi mevcut olduğunu belirten Özgener, “Merkez Bankası’nın enflasyonu düşürmek için politika faizini kullanmama yönündeki kararı, içinde bulunduğumuz global para politikası sıkılaşması ve yurtiçi enflasyon ortamında, Türkiye için makroekonomik olumsuzlukları da artırabilir. Temel gıda ürünlerinde KDV'nin yüzde 8’den yüzde 1'e indirilmesi özellikle tarım, gıda ve hayvancılık Komitelerimizin uzun süredir talep ettiği bir husustu. Gerçekleşmesinden dolayı memnuniyet duyuyor, piyasadaki fiyatların aşağıya çekilmesi hususunda biz de üyelerimizin, fiyatlarını aşağıya çekilmesi konusunda gösterdikleri hassasiyete teşekkür ediyoruz” diye konuştu. 

ÇUVALDIZI KENDİMİZE BATIRMALIYIZ  

Meclis üyelerinin Kemeraltı’nın kalkındırılması yönündeki talepleriyle ilgili konuşan Özgener, “Kemeraltı için bütün paydaşların bir araya geldiği ortamda tartışılması gerekiyor. Herkes Kemeraltı’nın canlandırılması gerektiğini söylüyor. Bu gerçeği biliyorum ama yeteri kadar adım atamıyoruz.. Çuvaldızı kendimize batırmamız gerekiyor. TARKEM’in iyi işler yaptığını biliyoruz. Büyükşehir belediye başkanımızın bir hassasiyeti var. TARKEM’in yeni planları var. Sabırla bekleyelim, gündemde tutmaya devam edelim.  

EKMEĞE YÜZDE 30 ZAM
Toplantıda meclis üyelerinin kararıyla kentte ekmeğe zam geldi. Gündeme gelen önerge doğrultusunda 230 gramdan 2,5 TL’ye satılan ekmek 210 grama düşecek ve yeni fiyatı da 3 TL olarak karar alındı.  Karar, meclisten oy birliğiyle geçti.  

GİRDİLERİMİZ YÜZE 50 AMA YÜZDE 30 ZAM YAPTIK  

Meclis üyesi Hüseyin Sağır ekmeğe yapılan zam ile ilgili, “Yapılan zam konusunda olumlu oy kullanan arkadaşlara çok teşekkür ediyorum. Bizim girdilere yüzde 50 zam geldi fakat biz ekmeğe yüzde 30 zam yaptık. Bunun da bilinmesini istiyoruz” diye konuştu.  

SATIŞLA İLGİLİ DETAYLI AÇIKLAMA YAPACAĞIM  

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin yapımına başladığı fakat yarıda kalan ve satışa çıkan tıp fakültesi binasının satışıyla ilgili konuşan Özgener, “Prensip olarak, süreç tamamlanmadan bir konu hakkında açıklama yapmıyorum. Bugün bir arkadaşımız konuyu açtı. Konuyu önümüzdeki Mart ayında detaylı bir şekilde açıklayacağım. Biz buranın satış aralık ayında aldık. Bir buçuk ay kadar zaman geçmesine rağmen, dolar artışından dolayı bir buçuk ay sonra bir değerleme daha yaptık. Diğer detayları süreç bittikten sonra paylaşacağım. Bizim satış yaptığımız rakam Aralık ayında yaptığımız derlemenin çok üzerinde bir rakam” dedi.   

DEPREM KONUTLARI İÇİN İHALE

Özgener sözlerine şöyle devam etti

"30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan İzmir depremi sonrasında Odamız, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası ve Ege İhracatçı Birlikleri öncülüğünde Birlikten İzmir Doğar kampanyasını başlatmıştık. Geçen sene TOKİ ve Oda, Borsa ve Birliğimiz ile birlikte ortak protokol yaptık. Depremde vefat eden 117 vatandaş için Bayraklı Rezerv Alanda konut yapacağız. 120 adet deprem konutunun yapım ihalesine 21 Şubat tarihi itibariyle çıktık. Odamız web portalında duyurular kısmında yer alıyor. Son teklif verme süresi ise 7 Mart Pazartesi. Hedefimiz 420 günde konutları bitirip hak sahiplerine teslim etmek.  İnşallah sizlerle birlikte hep beraber güzel bir işe imza atmış olacağız"dedi.
...