GÜNDEME BAKIŞ – 1 milyar 70 milyon Euro’luk bütçesiyle İzmir tarihinin en büyük yatırımı olacak Üçyol Metro Hattı’nın yapım ihalesi ilanı, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Tedarik Portalında ve Fransız Kalkınma Ajansı resmi internet sitesinde geçtiğimiz şubat ayında yayımlanarak dünyaya duyurulmuştu.

İHALE BUGÜN YAPILACAKTI AMA…

İzmir Büyükşehir Belediyesinin, kendi kaynaklarıyla hayata geçireceği proje için öncelikle işe talip olan firmalardan yeterlilik belgelerinin belediyeye vermesi için son gün geçtiğimiz hafta idi  ancak projenin finansmanını sağlayan bankalar pandemi nedeniyle bazı firmaların ek süre istediğini Büyükşehir belediyesi’ne bildirdi. Yeni ihale tarihi 28 Mayıs Cuma saat 11.00 olarak belirlendi.

YOĞUN İLGİ

Bugün gerçekleşen ihaleye Türk ve yabancı firmalar ilgi gösterdi. İhaleye Bayburt Grup ve Azercon İnşaat Ortaklığı, China Civil Engineering Construction ve Kolin İnşaat Ortaklığı, Gülermak Ağır Ağ Sanayi İnşaat, Özbal İnşaat Elektrik, China State Construction ve Cengiz İnşaat, JV Of Dillingham Construction ve Özaltın İnşaat, China Railway First Group ve Makyol, Joint Stock Company – Enka Ortaklığı, Yapım merkezi-Nurol ortaklığı, Derece Construction ve Norinca ortaklığı, Doğuş İnşaat, Dentaş  ve Gurbag Ortaklığı, SMU İngeekom Ortaklığı China Power – Özgün inşaat ortaklığı katıldı.

YETERLİLİKLERİ DEĞERLENDİRİLECEK

İhaleye katılan bu firmaların ilk olarak yeterli olup olmadıkları değerlendirilecek. Yeterli görülen firmaların mali teklifleri Haziran ayı içinde alınacak.

SÜREÇTE NELER YAŞANMIŞTI

Üçyol-Buca metro hattıyla ilgili belediye ile EBRD Aralık 2019'da, Hazine garantisi olmaksızın 80 milyon euroluk kredi anlaşması imzalamıştı. Daha sonra bu miktar 125 milyon euroya çıkarılmıştı.  Proje için ayrıca Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) 125 milyon euro, Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) 125 milyon euro, Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası (BSTDB) 115 milyon euro finansman sağlama taahhüdünde bulunmuştu. Hazine garantisi olmaksızın sağlanan dış kredi toplamı 490 milyon Euro rakamına ulaşmıştı.

KASIM-ARILAK’TA TEMEL ATILMASI BEKLENİYOR

Bir sorun olmazsa İzmirlilerin yakından takip ettiği 13.5 kilometrelik 11 istasyonlu Üçyol-Buca metro hattının temeli atılacak. Proje tamamlandığı kent trafiğinin önemli ölçüde rahatlaması bekleniyor.

HANGİ İSTASYONLAR OLACAK

11 istasyondan oluşan hatta Zafertepe, Bozyaka, General Asım Gündüz, Şirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar, Hasanağa Bahçesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Koop ve Çamlıkule istasyonları yer alacak.