Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ -  İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan ve beraberindeki heyet Ankara çıkarması yaptı. 2 günlük ziyaret kapsamında AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti ziyaretleri gerçekleştiren Özkan görüşmelerin içeriğini GÜNDEME BAKIŞ'a anlattı. Özkan, "17 aydır dertlerimize çare bulunamadığı için milletin meclisine, TBMM'ye gidelim orada bütün vekillerimize, İzmir'de etkili olan siyasi partilere kendimiz gidelim dedik. Geçtiğimiz günlerde bir çağrıda bulunmuştuk, tüm siyasi partilere olmamıştı. Ankara'ya gittiğimiz ilk gün bizi AK Parti İzmir Milletvekillerimiz Necip Nasır ve Mahmut Atilla Kaya karşıladı " dedi.

"OSMANAĞAOĞLU KONULARI BİLİYOR"

Ankara ziyaretinin ikinci gününe MHP Genel Sekreter Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu ziyareti ile başladıklarını anlatan Özkan, "Ankara'daki ikinci günümüz bizim için yoğundu. İlk olarak MHP Genel Sekreter Yardımcısı ve İzmir Milletvekilimiz Tamer Osmanağaoğlu bizi ağırladı. Kendisine sıkıntılarımızı anlattık, kendisi de zaten Bayraklı Cengizhan'da oturduğu için konuları biliyor, Bayraklı'nın ölü şehir gibi olduğunu kendisi de biliyor. Biz de kendilerine proje alanı içi ve dışı olarak hak kayıplarından, krediye kadar tüm sorunlarımızı anlattık, kendilerine bir dosya sunduk. Orada bizi daha iyi anladılar. Uzaktan bilgi ile olmuyor bu iş, birebir anlatmak gerekiyor. Kendileri Sayın Devlet Bahçeli'ye ileteceklerini ve bize dönüş yapacaklarını söylediler. Kendilerine teşekkür ediyoruz" açıklamasında bulundu.

"KILIÇDAROĞLU SESİMİZİ TÜRKİYE'YE DUYURDU"

İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun seslerini Türkiye'ye duyurduğunu ifade ederek, "MHP'nin ardından CHP İzmir Milletvekillerimizle görüşmemiz vardı. MHP Genel Sekreter Yardımcısı Tamer Osmanağaoğlu kendisi bizzat bizi CHP Grubuna kadar götürüp, bizi Sevda (Erdan Kılıç) Hanıma teslim etti. Çok şık bir hareket oldu. Orada da bize yönelik konuştular Sevda Hanım ve Tamer Bey. CHP Grup toplantısına katıldık. Sayın Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun bizimle ilgili konulardan bahsetmesi, Türkiye'ye sesimizi duyurmak adına bizim için önemliydi, kendilerine teşekkür ediyoruz. Grup toplantısının ardından saat 16:00'da Kılıçdaroğlu ile tekrar görüştük, kendisine emsalle ilgili teşekkür ettik. Emsalle ilgili çok büyük bir katkı sundu depremzedelere, biz onu unutamayız. Emsal konusu bizi çok rahatlatmıştı. Büyükşehir Belediyemiz evsiz ve işsiz kalan kapıcılar, depremde hayatını kaybeden deprem şehitlerimizin yakınlarına iş olanağı sağlamıştı, bu konuda da kendilerine teşekkür ettik. Kredi ile ilgili destek istedik. Bizi ağırladılar, heyetimizi karşıladılar, çok teşekkür ediyoruz. Bu konuyla ilgili İzmir İl Başkanımız Deniz Yücel'e teşekkür ediyoruz, bizi Sayın Genel Başkanımızla görüştürdü, bu konudaki katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz" dedi.

"SİYASET ÜSTÜ TUTACAKLARINI SÖYLEDİ"

Özkan İYİ Parti Grup Başkan Vekili Müsavat Dervişoğlu ile yaptığı görüşmeye ilişkin "İYİ Parti'den Müsavat Dervişoğlu ile görüştük, kendisine sunum yaptık. Dosyamızı verdik, kendileri de zaten konuya hakim. Müsavat Bey ile görüşüyoruz zaten, bu konuyla ilgili bize destek olacaklarını, konuyu siyaset üstü tutacaklarını söylediler" ifadelerini kullandı.

"YENİ BİR ÇALIŞMA YAPACAĞIZ"

AK Parti Genel Merkezi'nde yapılan görüşmede yeni bir mutabakata varıldığını anlatan Özkan, "Akşam eski Başbakanımız Binali Yıldırım ile görüşmemiz vardı. Genel Merkezde yaptık toplantımızı ve toplantıya Genel Başkan Yardımcısı İzmir Milletvekili Hamza Dağ, Bayındırlık ve İskan Komisyon Başkanı Konya Milletvekili Tahir Akyürek, İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, İzmir Milletvekillerimiz Necip Nasır ve Mahmut Atilla Kaya vardı. Kredi konusundaki sıkıntılarımızı, bizim krediden başka çözüm noktamızın olmadığını anlattık. Kendileri ile bir konuda anlaştık; biz geri dönüp dernek olarak bir çalışma yapacağız, kredi ihtiyacı olanları tespit edeceğiz. Kentsel dönüşüm kredisi değil de deprem destek kredisi gibi bir şeyin çalışmasını yapabilmek için İzmir'deki şu anda krediye ihtiyacı doğanları tespit edeceğiz. 75 bin depremzedenin hepsi mi yoksa mesela Karşıyaka Bölgesinde evini kendi yaptıranlar oldu, az hasarlı olup dönüşüm yapmak istemeyenler var, bunları düşeceğiz. Evini TOKİ'ye yaptırmak isteyenin listesini yapacağız yani kapsamlı bir çalışma yapacağız. Bu çalışmanın ardından tekrar Binali Bey'e gideceğiz, kendisi Bakanlıklar seviyesinde devreye girecek. Bu konunun çözümü için devreye gireceğini söyledi Binali Bey, umutluyuz şu anda, çünkü en azından bir adım daha attık, evet geç oluyor ama dünya konjonktörünü de göz önünde bulundurursak, savaşlar gibi... Bunlar da biz depremzedelerin kadersizliği. Biz bir çalışma yapıp, konulara netlik kazandırıp tekrar kendilerine gideceğiz. Hamza (Dağ) Başkan zaten yanımızda çaresizliğimizi görüyor, biliyor. Sürekli kendisiyle görüşüyoruz ve kendisi çözüm odaklı. Herkes aynı konuda mutabık kaldı. Biz istedik ki 75 bin depremzedemize krediye çıkartın, kullanan kullanır, kullanmayan kullanmaz. Böyle olunca meblağ büyük gözüküyor ve çözüm noktası kilitleniyor gibi oluyor. O yüzden biz net rakamlarla gidersek eğer çözümü daha kolay olur diye karar kıldık" dedi.

KARAYALÇIN'I ZİYARET EDECEĞİZ

Özkan açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bugün saat 14:00'te Anıtkabir'e çelenk koyacağız. Bugün kooperatifleşme ile ilgili de Murat Karayalçın ile görüşeceğiz. Kendisi kooperatifleşmede duayendir. Kendisinin tecrübelerinden faydalanmak istiyoruz”