Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Eğitim – Sen İzmir 1 No.lu Şube Başkanı Necip Vardal, son 2 ay içinde okullardaki pozitif vaka sayılarına ilişkin bilgi verdi. Karantinaya alınan sınıfların, pozitif vakaların giderek arttığına dikkat çeken Vardal, “Son 2 ay içinde karantinaya alınan sınıf 616, pozitif öğrenci sayısı bin 106, öğretmen sayısı  ise 300. Bu rakamlar bizim elimize ulaşan, ulaşabildiğimiz rakamlar. Gerçek rakamlar İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde ve bunun çok üzerinde. Milli Eğitim Müdürlüğü gerçek rakamları kamuoyuyla paylaşmıyor, maalesef bu konuda çok şeffaf değiller” dedi.   

“SINIFLAR KARANTİNAYA ALINIYOR”  

Başkan Necip Vardal, okulların açıldığı günden bu yana birçok defa uygulanması gereken tedbirler konusunda çağrıda bulunduklarını fakat hiçbir tedbir alınmadığını savunarak, “Bize kendi üyelerimizden vaka sayıları geliyor, şu an haftalık sayılarda önemli bir değişiklik yok ama kış mevsimine girmiş olmak nedeniyle, kapılar, pencereler kapalı tutulacak. Doğal havalandırma da yok… Bu sebeplerle vaka sayılarında artış olacağı endişesi yaşıyoruz” açıklamasında bulundu.  

“TEMİZLİK PERSONELİ TAKVİYESİ YAPILMALI”  

Pandemiyle mücadele kapsamında alınması gereken önlemleri sıralayan Vardal, “Biz, Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bu konularla ilgili rapor da sunduk. Biz bu verileri hem kamuoyuyla paylaşıyoruz hem de ilgili mercilere iletiyoruz, yazılı raporlar sunuyoruz. Bunlardan bir tanesi, okulda bulunma saatlerinin azaltılması. Ders saatleri 30 dakikaya çekilmeli. Hem havasız sınıflarda 40 dakika yapma güçlüğü var, hem de ilköğretim düzeyindeki çocuklarımızda etkili bir maske kullanımı olmayacağı için kalabalık sınıflar sorun teşkil ediyor. Deprem nedeniyle eşleştirilen okullar var, oralarda ikili eğitim yapılıyor. Sabahçı devrenin çıkması, öğlenci devrenin okula gelmesi arasındaki süre çok kısa. Bu kısa arada, okullarda tuvaletlerin, sınıfların, koridorların yeteri kadar temizliği yapılmıyor. Okulların mutlaka temizlik personeli açısından desteklenmesi gerekiyor. Öğrenci sayılarının azaltılması gerekiyor. Normal eğitim yapan kalabalık okullarımızda sınırlı süreyle, ikili eğitim yapılabilir, öğrenci sayısı azaltılabilir. Okullardaki öğrenci sayısı 2’ye bölünerek daha az öğrencinin birbiriyle teması sağlanabilir. Bu önerilerimiz bugüne kadar değerlendirilmedi ve maalesef dikkate alınmadı” diye konuştu.