Halil İbrahim GÜLER / GÜNDEME BAKIŞ- Resmi Gazetede, yayımlanan karar doğrultusunda İzmir’in turistlik iki ilçesi için önemli karar yer aldı. Çeşme’nin Altınkum-Çiftlik, Dikili’nin Adalar etabı için Doğal Sit Alanı'nın koruma statüsünün yeniden değerlendirilmesi sonucu, sınır ve koordinatları belirlenen alanın "kesin korunacak hassas alan" olarak tescil edildi. Kararda, kesin korunacak hassas alanın krokisi ile coğrafi sınır ve koordinatlarına ilişkin bilgiler de yer aldı.

İZMİR’İN MALDİVLERİ LİSTEYE GİRDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararda Dikili’nin bembeyaz kumları, turkuaz renkli, sakin ve berrak denizi, maviyle yeşilin buluştuğu irili ufaklı koyları ile bölge, "Ege'nin Maldivleri" olarak da anılan Adalar etabı için “İzmir ili, Dikili İlçesinde yer alan, I.Grup (Adalar Etabı) Doğal Sit Alanı aşağıdaki haritada gösterildiği şekliyle Bakanlık Makamının 29.07.2021 tarih ve E. 1409495 sayılı Olur'u ile "Doğal Sit-NitelikIi Doğal Koruma Alanı” ve “Doğal Sit-SürdürüIebiIir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil edilmiştir. ' 'Doğal Sit-Kesin Korunacak Hassas Alan” kısmının tescili ise, 21.05.2021 tarih ve 4008 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile onaylanmıştır. 27 Ekim 2017 tarihli ve 30223 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"in 2. Maddesinin (j) bendinde yer alan "Anıt ağaçlar hariç. tabiat varlıklarının ve doğal sit alanlarının tescil kararları Resmi Gazete 'de yayımlanır ve Bakanlığın internet sayfasında bir ay süre ile duyurulur. " hükmü gereği ekteki haritada belirtilen doğal sit alanının tescili tebliğ olunur” denildi. 

ÇEŞME’DE DE O ALAN KORUNACAK

Çeşme’de ise dünyaca ünlü bölge olan Altınkum- Çiftlik bölgesi için de önemli bir karar alındı. Konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“İzmir ili, Çeşme ilçesinde yer alan, 38.Grup (Altınkum-Çiftlik Etabı) Doğal Sit Alanı aşağıdaki haritada gösterildiği şekliyle, mahkeme karan uyarınca yapılan düzeltmeler doğrultusunda, Bakanlık Makamının 27.08.2021 tarih ve E. 1618497 sayılı Olur'u ile "Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve "Doğal Sit-SürdürüIebiIir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil edilmiştir. 27 Ekim 2017 tarihli ve 30223 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in 2. Maddesinin (j) bendinde yer alan "Anıt ağaçlar hariç, tabiat varlıklarının ve doğal sit alanlarının tescil kararları Resmi Gazete 'de yayımlanır ve Bakanlığın internet sayfasında bir ay süre ile duyurulur. İş hükmü gereği ekteki haritada belirtilen doğal sit alanının tescili tebliğ olunur.”