GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmir'in işgalden kurtuluşunun 98. yıldönümünü kutlama etkinlikleri Zafer Yürüyüşü ile başladı.

Türk Ordusu’nun 9 Eylül 1922'de İzmir’e girerken kullandığı güzergah üzerinde düzenlenen yürüyüş, Basmane Karakolu önünden Kültürpark Lozan Kapısı'na kadar sürdü.

Yürüyüşe İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, CHP İzmir Milletvekillerinden Mahir Polat, Atila Sertel, Murat Bakan, Kani Beko, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ve çok sayıda yurttaş katıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi bandosu eşliğinde marşlarla ilerleyen kortejde 350 metrelik dev Türk bayrağı taşındı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yürüyüş boyunca yurttaşları selamladı.

Ellerinde Türk bayraklarıyla yürüyen kalabalık, Lozan Meydanı’nda yürüyüşü sonlandırdı.

İNSANLIK TARİHİNİN EN BÜYÜK MÜCADELESİ
Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bugün 9 Eylül İzmir’in kurtuluşu ve Cumhuriyetimize giden yolda taşlarının döşenmeye başladığı gündür. Bugün 26 Ağustos’ta Kocatepe’den başlayan Büyük Taarruz’un İzmir’de zaferle neticelendiğini kurtuluş mücadelesini verdiğimiz işgale son verdiğimizin son adımıdır. Dünya halklarına örnek olmuş, özgürlük cümlelerinin ilk söylendiği 98 yıl önce burada İzmir’de yazıldı. Şüphesiz her ülkenin tarihinde zafer destanları vardır. Elbette bu her toplum bu destanlarla haklı bir övünç yaşar. Ancak bize kahramanlarımızın bıraktığı destan tüm insanlık için bir övünç vesilesidir. Çünkü tüm dünyaya gözdağı veren emperyalist güçlerin yenilmez olmadığını, birlik içerisinde bir inanç doğrultusunda nasıl çaresiz kaldığının kanıtıdır 9 Eylül. Bugün coşkuyla kutladığımız 9 Eylül, sadece bir kentin işgalden kurtuluşunun yıldönümü olmadı. Aynı zamanda topyekun bir mücadeleyle sömürgeci anlayışla karşı tüm halklar için umudun var olduğunu gösterdi. İzmir’in kurtuluşuyla bayraklaşan mücadele Ortadoğu’dan Afrika’ya Asya’ya kadar esaretten bağımsızlığa karanlıktan aydınlığa çıkışın ilham kaynağı oldu. 9 Eylül ruhu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde ekonomi ve siyasette onurlu bir şekilde varoluşunun dünya sahnesine çıkan Türkiye Cumhuriyeti’nin ayak sesleri oldu. Bize İzmir’e miras bırakan aziz kahramanlarımız birlikte millet olarak ayakta kalmanın mümkün olduğunu gösterdi. İzmir’in Cumhuriyeti ve temsil ettiği tüm değerleri bu kadar sahiplenmesi 9 Eylül ruhuyla ilgilidir. Dün olduğu gibi İzmir bu anlamlı günü aynı ruh ve heyecanla kutlamaya devam edecektir. İnsanlık tarihinin en büyük mücadelesini gösteren atalarımızı, şehitlerimizi minnet ve rahmetle anıyor, onların cesaret ve azminin hepimize ilham kaynağı olmasını diliyorum” dedi.