Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Koronavirüs nedeniyle İzmirlilerin evlerinde kalması beraberinde su tüketim oranlarını da etkiledi. Günlük su tüketimi arttı. Türkiye’nin üçüncü büyük kenti İzmir’de Mart ayında barajlar alarm verdi. Gözler Nisan yağmurlarına çevrildi. Ancak Nisan ayında da beklenen yağışlar gelmedi. Mayıs ayının hemen başındaki yağış ise yüzleri az da olsa güldürdü.  

BARAJLARDAKİ DOLULUK ORANI DÜŞTÜ! UMUDUMUZ NİSAN YAĞMURLARI HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ!

TAHTALI BARAJI’NDAN GEÇEN YILA GÖRE SU SEVİYESİ DÜŞTÜ!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü ve Devlet Su İşleri’nin verilerine göre barajlardaki doluluk oranları manzarayı gözler önüne serdi. Kentin en büyük su kaynağı olan ve Buca, Karabağlar gibi nüfus yoğunluğu yüksek ilçelerin bulunduğu Güney Bölgesi’nin ihtiyacını karşılayan Menderes’teki Tahtalı Barajı’nda doluluk oranı yüzde 56.48’e kadar düştü. Manisa ili sınırları içinde yer alan Gördes Barajı’ndaki su oranı resmi kayıtlara göre yüzde 10.48’de yer alırken Balçova Barajı ise yüzde 31 civarında seyretti. Seferihisar’daki Ürkmez Barajı’ndaki oran yüzde 75, Aliağa’daki Güzelhisar Barajı’nda yüzde 65 oldu. Yarımada Bölgesi’nin su ihtiyacını karşılayan Çeşme Alaçatı Barajı’nda ise doluluk yüzde 47’ye kadar düştü.

Geçen yıla oranla büyük farkın bulunduğu barajlardaki karşılaştırmalı oranlar yaz aylarında yaşanacak problemi şimdiden işaret etti. Geçen yıl aynı dönemde Tahtalı Barajı’ndaki oran yüzde 89, Balçova yüzde 73, Ürkmez yüzde 98, Güzelhisar yüzde 87, Alaçatı Barajı’nda ise yüzde 87 idi.

UZMANLAR UYARIYOR
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve DSİ yetkilileri su tüketimi konusunda vatandaşları uyardı. Yaz aylarında yaşanacak olası kuraklıklığı yüzey sularını etkilemesi nedeniyle doğrudan barajların tehlikeye girebileceğine işaret etti.

YAZIN SUSSUZ KALMAK İSTEMİYORSANIZ... BÜYÜKŞEHİR'DEN İSRAF UYARISI HABERİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ!

ÖNLEMLER ALINDI
İzmir Büyükşehir Belediyesi pandemi nedeniyle ilçe belediye başkanlarıyla yaptığı toplantı sonrasında bir dizi tedbir almıştı. Uzun süredir su tüketiminin fazla olduğu oto yıkama ve akaryakıt istasyonlarındaki yıkama ünitelerinin çalışmasına izin verilmiyor.

Öte yandan İzmir’de günlük ortalama barajlar ve su kuyuları dahil tüm kaynaklardan 700 bin metreküpe yakın su üretimi gerçekleştiriliyor. Üretimin en büyüğünü Tahtalı Barajı gerçekleştirirken Göksu Kuyuları ve Gördes Barajı ise hemen ardından geliyor.

İZSU’nun resmi kayıtlarına göre barajların doluluk oranı şöyle:

2019 (Mayıs)                                           2020 (Mayıs)

Tahtalı Barajı: Yüzde 89.53                    Yüzde 56.48

Balçova Barajı: Yüzde73.88                   Yüzde 31.96

Gördes Barajı: Yüzde 10.67                   Yüzde 10.49

Ürkmez Barajı: Yüzde 98.78                  Yüzde 75.24

Güzelhisar Barajı: Yüzde 87.29             Yüzde 64.92

Alaçatı Kutlu Aktaş: Yüzde 87.04           Yüzde 47.74