GÜNDEME BAKIŞ – İzmir’de geçtiğimiz hafta perşembe günü akşam başlayan yağmurlar pazartesi günü sabahına kadar sürdü. Seferihisar’a metrekareye 176 kilogram yağış düştü. Yağışlardan dolayı mandalina bahçelerini sular bastı. Mevsim normallerinin üzerinde yağan yağmur mantar hastalığını beraberinde getirdi. 

TÜKETİLEMEYECEK DURUMA GELDİ!
Dört gün boyunca sular altında kalan mandalina bahçelerindeki mahsülün üstünde siyah lekeler (mantar hastalığı) oluşarak tüketilemeyecek hale geldi. Yaşanan olumsuz şartlardan ötürü hasadı aksayan mandalinalar hakkında SEFEKO Kooperatif Başkanı Ahmet Sayarer ve üreticiler açıklamalarda bulundu.

KAPSAM DIŞI OLDUĞUNU SÖYLÜYORLAR!
Mandalinaların ağaçta kaldığını ve piyasa değerini kaybettiğini ifade eden Seferihisar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (SEFEKO) Başkanı Ahmet Sayarer, "Günlerdir yoğun bir şekilde yağan yağmurlardan sonra mandalinalarımızı telef olmuş şekilde bulduk. Mandalinalar tüketilemeyecek duruma geldi. Bahçelerimiz devlet destekli TARSİM sigorta şirketi tarafından sigortalı olmasına rağmen şirket bu olayın kapsam dışı olduğunu söylüyor.  Kooperatifimizin yaklaşık 1000 ton malı ziyan oldu. 10 yıl öncede aynı şekilde bu afeti yaşadık. O zamanda zarar karşılanmamıştı " dedi.

Zor durumda kalan üreticiler, devletten destek bekliyor.