Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Kurulu’nun 2021 yılı Kasım Ayı toplantısının 1’inci bileşiminde gündeme gelen, “Katı atık ve bertaraf ücretlerinin su faturası ile birlikte tahakkuk ve tahsilatı uygulamasının 01.01.2022 tarihinden itibaren kaldırılması hususunun görüşülerek karara bağlanması” ifadelerini içeren gündem maddesi kenttin tartışılan konuları arasında yer aldı. 8 Kasım Pazartesi günü meclise gelerek Plan ve Bütçe Komisyonuna sevk edilen gündem maddesine ilişkin komisyon raporunu başta ilçe belediye başkanları olmak üzere İzmirliler merakla bekliyor.  

İLÇE BELEDİYELERİ TAHSİL EDECEK 

İlçe belediyelerin en önemli gelir kaynaklarından olan “Katı atık ve bertaraf” ücretleri su faturalarının içinde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından toplanarak, ilçe belediyelere gönderiliyor. Halk arasından “Çöp toplama bedeli” olarak bilinen “Katı atık ve bertaraf” ücretlerinin su faturalarından ayrıştırıldığında, bu bedeli her ilçe belediyesinin kendisi vatandaştan tahsil etmek zorunda kalacak. Edinilen bilgiye göre, ilgili gündem maddesine birçok ilçe belediye başkanı ve dolaylı olarak da meclis üyesinin karşı olduğu belirtiliyor. Su faturasının içinde yatırılan “Katı atık ve bertaraf” bedeli, vatandaş tarafından her ay düzenli olarak ödenmediği takdirde, suyu kesileceği için bir tahsilde sıkıntı olmadığı fakat su faturalarından ayrıştığında ortada bir yaptırım kalmayacağı için ilçe belediyelerin bu bedelin tahsilinde sıkıntı yaşayacağı düşünülüyor.  

BAŞKANLAR SOYER’LE GÖRÜŞECEK

Öte yandan ilçe belediye başkanları bu konunun önümüzdeki yıla ertelenmesi için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’le bir görüşme yapacağı bildirildi.

KAÇ İLDE UYGULANIYOR? 

“Katı atık ve bertaraf” ücretlerinin Büyükşehir ve il belediyelerince su faturaları içinde toplanarak, ilçe belediyelerine aktarılmasına yönelik yönetmelik, 2010 yılında çıktı. İzmir’de bu yönetmelik 2011 yılından bu yana uygulanıyor.  Ülke genelindeki örneklerine baktığımızda ise Türkiye’de bu yönetmeliği uygulayan sadece 6 il bulunuyor. Geriye kalan 75 il yönetmeliği ya hiç uygulamamış ya da belli süre sonra uygulamaktan vazgeçmiş.  

NASIL TOPLANACAK? 

30 Kasım Salı günü gerçekleşecek olan İZSU bütçe ve performans görüşmelerinde ele alınacak olan gündem maddesinin İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis üyelerince kabulünün ardından, su faturaları dahilinden çıkartılan katı atık ve bertaraf ücretlerinin ilçe belediyelerince nasıl toplanacağı merak ediliyor. Taslak çalışmaya göre; gündem maddesinin kabulüyle birlikte, aylık olarak toplanan katı atık bertaraf ücretleri 01.01.2022 tarihi itibariyle yıllık olarak ilçe belediyeler tarafından toplanacak. Her ilçe belediyesi, katı atık ve bertaraf ücretini kendi belirleyecek. Ücretler yıllık olarak emlak vergisinin içine dahil edilerek tahsil edilecek. İlçe belediyeler aylık olarak Büyükşehir aracılığıyla aldıkları ücreti yıllık olarak doğrudan (iki taksitle) tahsil edecek.