Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, müdürlük binasında 8 ay önce uygulamaya başladıkları Sıfır Atık Projesi ile ciddi verilere ulaştıklarını belirterek, "Elde ettiğimiz değerlerle 37 ağacı, 600 metrekarelik ormanlık alanı kurtarmış oluyoruz. 60 metreküp suyu israf etmiyoruz." dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İzmir İl Müdürlüğü'nün Buca'daki yerleşkesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde başlatılan Sıfır Atık Projesi'nin uygulanmaya başlaması nedeniyle, açılış toplantısı düzenlendi.

Etkinliğe katılan Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürü Selahattin Varan, "sıfır atık" sözünün basit bir cümle olarak değerlendirilmemesi gerektiğini ifade ederek, atıkların değerlendirilmesinin büyük önem taşıdığını söyledi.

Bu yılın sonu itibarıyla tüm kamu kurum ve kuruşuşlarının bu projeyi uygulamakla yükümlü olduğunu kaydeden Varan, 1980'li yıllardan bu yana nüfusun hemen hemen ikiye katlandığına, enerji harcamasının 3, tüketimin 5 katına çıktığına dikkati çekti.

Varan, dünyadaki kaynakların hızlı bir şekilde tüketildiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Atıkların dönüşümüyle kaynakların azalmasını önlemek, tasarruf sağlamak bu işin (Sıfır Atık Projesi) merkezinde var. Müdürlük binamızda 8 aylık uygulama neticesinde ciddi verilere ulaştık. 400 kişilik kurumuz. Kağıt karton 2 bin 200 ton, plastik 776 kilogram, cam 273 kilogram, metal 39 kilogram, organik 849 kilogram, yemek atıkları 661 kilogram, geri dönüşemeyen atıklar bin 500 kilogram, tehlikeli atıklar 552 kilogram, beton atıklar 6 ton, demir çelik atıkları 10 kilogram. Bu elde ettiğimiz değerlerle 37 ağacı kurtarmış oluyoruz. 600 metrekarelik orman alanı kurtarıyoruz, 60 metreküp suyu israf etmiyoruz. 13 bin 518 kilovat saat elektrik tasarruf ediyoruz, 432 kilogram sera gazı salınımını önlüyoruz. 13 varil petrol kullanımını azaltıyor. 24 metreküp depolama alanında tasarruf sağlıyoruz. Bu önemsenmeyecek bir konu değil."

SGK İzmir İl Müdürü Ekrem Gülcemal da İzmir'de 2 bin personelle hizmet verdiklerini ifade ederek, çevreye, ülkeye, dünyaya olan vazifelerinin bilincinde olduklarını kaydetti.
 Müdürlüğün Buca yerleşkesinde projeyi başlattıklarını aktaran Gülcemal, "Çöpleri ayrıştırarak daha az çöp üretmek için bu projeye imza attık. Ayrıştırma merkezi kurduk buradaki yerleşkede. Tüm binalarımıza 15 geri dönüşüm kumbarası aldık. Geri dönüşüme girmeyecek çöplerin ayrıştırılmasıyla ilgili iş planlarımızı yaptık." ifadelerini kullandı.
Gülcemal, projeyi faaliyet gösterdikleri tüm müdürlüklerde de en kısa sürede hayata geçireceklerini sözlerine ekledi. Çalışanlara projenin anlatılmasının ardından Varan ve Gülcemal tarafından bina duvarına  "Bu kurumda Sıfır Atık Projesi uygulanmaktadır" yazılı tabela asıldı. (AA)