Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - (Özel Haber)  Koronavirüsle mücadele kapsamında tüm dünyada aşılama çalışmaları devam ediyor. 83 milyon 614 bin kişilik nüfusa sahip olan Türkiye’de şu ana kadar yapılan aşı sayısı 81 milyon 404 bin 881. Birinci doz aşısı yapılan kişi sayısı 43 milyon 293 bin 978 iken ikinci doz aşısı yapılanların sayısı ise 31 milyon 765 bin 610. Türkiye nüfusunun 75 milyon 59 bin 588’i aşısını yaptırarak, Kovid-19 mücadelesine destek olurken, bir taraftan da aşı karşıtı bir grup oluştu.  Koronavirüsle mücadeleyi sürdürmek ve insanları aşıya özendirmek maksadıyla geçtiğimiz günlerde aşı olmayanlara yönelik birtakım tedbirlerin uygulanması gündeme geldi. Bu kapsamda aşı olmayanların yurtdışına çıkamaması, şehirlerarası seyahat edememesi tartışma konusu olurken, bazı esnaflardan da aşı karşıtlarına karşı bir hamle gelmiş, mekan sahipleri dükkanlarına “Aşı olmayan giremez” uyarıları asmıştı. Sağlık Bakanlığı, aşı olanlar ve olmayanların günlük hayatta ayrıt edilebilmesi için aşı kartı uygulamasını hayata geçirmişti. 

“SAHTE AŞI KARTI SKANDALI”
Aşı kartı uygulaması ve gündeme gelen kısıtlamaların ardından Karabağlar İlçesi’nde bulunan, “Yeşilyurt Devlet Hastanesi” olarak bilinen İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde  sahte aşı kartı skandalı yaşandı. Hastanede görev yapan hemşire R.K.Y, aşı karşıtı olan 2 akrabasına sahte aşı kartı düzenledi. Olayın ortaya çıkmasının ardından, hastane yetkililerince emniyete haber verildi. Hemşire gözaltına alınırken, İzmir İl sağlık Müdürlüğü’nün de konuyla ilgili soruşturma başlattığı öğrenildi. Yetkililerce, hastanede daha önce sahte aşı kartı düzenlenip düzenlenmediği araştırılıyor. 

AŞI KARTI NEDİR ?
Koronavirüs pandemisi ile mücadele kapsamınsa, ülkeler aşı olanlara, covid geçirenlere ve negatif test sonucu gösterenlere belirli kriterlere göre kapılarını açıyor. Bu kapsamda uygulamaya geçen aşı sertifikası da Sağlık Bakanlığı tarafından veriliyor. Her iki doz aşı olanlar aşı sertifikalarını/kartlarını e-nabız'dan ya da Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasından temin edebiliyorlar. Aşı kartı oluşturanlar, uygulamadan belgeyi PDF olarak indirip çıktısını alabiliyor.