Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı meclisine gelerek komisyonlara iadesi yapılan Adıgüzel Eğitim, Kültür, Araştırma, Yardımlaşma ve Sağlık Vakfı ile Büyükşehir Belediyesi ortaklığında, Meslek Fabrikası binasında kurulması öngörülen Tarım ve Teknoloji Meslek Yüksek Okulu için yeni protokol hazırlandı. Cumhur İttifakı Meclis Üyelerinin karşı çıkarak sert muhalefette bulunduğu, İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç’in ise “Mevcut protokolde yeterli bilgi bulunmuyor, bizler konu hakkında bilgi sahibi değiliz, komisyonlara iade edilsin, detaylı protokol hazırlansın” görüşü bildirmesi üzerine yenilenen protokole GÜNDEME BAKIŞ ulaştı. 

PROTOKOLDE NELER VAR? 

Kasım ayı gündeminde yer alması beklenilen yeni protokolde kurulması öngörülen meslek yüksek okulunun amacı, “İzmir Büyükşehir sınırları içerisinde ana teması tarım, gıda ve bunlara dayalı teknolojileri olan ‘İzmir Tarım ve Teknoloji Meslek Yüksek Okulu’ adıyla belediye ve vakıf işbirliği ile kente bir yüksek eğitim kurumu kazandırılmasına imkan yaratmak; kentlilerin bu alanda meslek ve beceri kazanmasına yönelik verilecek eğitimler ve uygulamalı atölye çalışmaları ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yerel hizmetlerine katkı sağlamak; tarım ve tarımsal teknoloji alanında yapılacak bilimsel araştırmalar ile elde edilecek veriler ve danışmanlıklarla İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu alandaki yerel hizmetlerine ve arşivine bilimsel dayanaklar ile katkı sunmak; İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin uygulamalarından bilimsel araştırmalarda yararlanmak; İzmir’in tarım ve tarım teknolojisinin gelişimine işbu ortak hizmet protokolüne istinaden yerelde katılımcı demokrasi ile yapılacak işbirliği ile katkı sunmaktır” olarak belirtildi.  

İZMİRLİ ÖĞRENCİLERE YÜZDE 100 BURS 

Protokolde yer alan bazı maddeler şöyle: 

Ataşehir Adıgüzel Meslek Yüksek Okulu’nun tüm mal varlığı “İzmir Tarım ve Teknoloji Yüksek Okulu’nun kurulmasında gerekli olan vakıf mal varlığı için kullanılır. Gerekli maddi değer YÖK’ün belirlediği ve aradığı değerden az olamaz.  Yüksek okul, belediyenin o yıl üniversiteye kabul edilecek ve bu tarihten geriye doğru son 1 yıldır İzmir’de ikamet eden öğrenci sayısının yüzde 10’una karşılık gelecek miktardaki öğrencilere yüzde 100 burs verir.  

ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK 

Yüksek okul, uzmanlık alanına giren konularda belediyenin ilgili birimleri ile işbirliği dahilinde projelendirme ve uygulama aşamalarında ücretsiz danışmanlık yapar. 

Yüksek okul, branşı ile ilgili olarak ücretsiz meslek edindirme ve beceri kazandırma kursları verir.  

Yüksek okul, belediyenin tarım ve teknolojik hizmetlerini yürüten birimlerine ücretsiz danışmanlık hizmeti verir.