Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Türkiye’de immün plazma tedavisi birçok Kovid-19 hastasına umut oldu. Korona virüsü yenen ve başka bulaşıcı hastalığı olmayan kişilerin immün plazma bağışı ile elde edilen başarının ardından Türk Kızılayı İzmir Alsancak kan bağışı noktasını plazma bağış için hazırladı. Alsancak kan bağış merkezinde plazma bağışları için randevu verilmeye başlandı. Kızılay’dan yapılan açıklamada plazma tedavisiyle virüsün vücutta yok olduğu belirtilerek, “Kovid-19 hastalığını geçirmiş kişilerde bu virüse karşı koruyucu antikorlar gelişir.Bu kişiler son iki PCR testi(-)negatif olmalı ve kendini 14 günlük evde karantina süresini tamamlamış olmalıdırlar. Aferez plazma gönüllü Alınan bu plazma yoğun bakımdaki Covid-19 hastalarına verilerek tedavilerinde kullanılacaktır. Daha önce Sars ve Ebola virüslerinde immunaferez plazma tedavisi başarılı sonuçlar vermiştir. Yeni bir hastalık olan Covid-19 hastalığı tedavisinde Çin’de hastalara immunaferez plazma tedavisi ile çok başarılı sonuçlar alınmıştır. Bu virüs vücutta yok olmuştur” denildi.

“KİMLER BAĞIŞÇI OLABİLİR?”
Sağlık Bakanlığı’nın verdiği yetkiyle başlanan plazma bağışları için Ege Bölge Kan Merkezi bağış için randevu vermeye başladı. Kızılay bağış çağrısında bulunarak, “Bağışçı kriterimiz 18-60 yaş arasında tam kan bağışçısı olma kriterlerine uygun (hepatit B,hepatit-C,AİDS,Frengi hastalıkları olmayan) kişiler ve gebe kalmamış kadınlar gönüllü immunaferez bağışçısı olabilirler. Plazma naklinde sadece ABO kan gurubu esastır. Örneğin A gurubu bağışçının plazması sadece A gurubu hastaya kullanılabilir.TC Sağlık Bakanlığı aferez bağış üniteleri olan merkezlere bu yetkiyi vermiştir.Türk Kızılay bakanlığın yetki verdiği merkezlerinde gönüllü immunaferez plazma bağışlarını almaya başlamıştır” ifadelerini kullandı.

“PLAZMA BAĞIŞINDA BULUNMAK İÇİN RANDEVU NASIL ALINIYOR?”
İmmünaferez plazma bağış randevusu ve detaylı bilgi almak için 05380573070-05380573067-05380573073-053805730691 telefon numaraları aranacak.