GÜNDEME BAKIŞ – İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayları AK Partili Binali Yıldırım ile CHP’li Ekrem İmamoğlu’nun canlı yayındaki tartışmasına İzmir damgasını vurdu. AK Partili Yıldırım’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin su ve kanalizasyonla ilgili yaptığı icraatları anlatırken İzmir karşılaştırması yeni bir tartışma yarattı. Yıldırım’ın hazırladığı görsellerde, “İzmir’de kanalizasyon ve yağmur ayrıştırma oranın yüzde sıfır” yazması gündem oldu.

GÜNDEME BAKIŞ ARAŞTIRDI
31 Mart yerel seçimler öncesi AK Parti’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nihat Zeybekci’nin sıklıkla gündeme getirdiği konunun ayrıntılarını Gündeme Bakış araştırdı. İzmir Büyükşehir Belediyesi kaynaklarından edinilen bilgiye göre; “İZSU sadece son 4 yıl içinde tüm ilçelerde sadece yağmur suyu altyapısı inşaatı için 175 milyon TL'lik yatırım gerçekleştirerek, 286 kilometre uzunluğunda yağmur suyu hattı oluşturdu.2004 – 2019 yılları arasında oluşturulan yağmur suyu hattının uzunluğu ise 506 kilometreye ulaştı. Yaklaşık 500 kilometrelik ayrık sistem yağmursuyu toplama kanalı var. Bu da mevcut kanalizasyon sisteminin yüzde 10’una tekabül ediyor.

BÜYÜK KANAL PROJESİ
Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, “İzmir atık su arıtmada Türkiye’de lider. Yağmur suyu ile kanalizasyon sisteminin ayrışması noktasında dünyada farklı örnekleri var. İzmir’de yıllar önce projelendirilen yağmur suyu ile kanalizasyon sistemi birleşik olarak projelendirilmiş. Yağmur suları kanallara bağlanıyor. Arıtmalara yağmur suları da gidiyor. Arıtmama gibi bir şey söz konu değil. Büyükşehir Belediyesi 2011’den itibaren yağmur suyu ile kanalizasyon şebekesini ayrıştırma noktasında çalışmaya başladı. Bu anlamda da çalışmalar devam ediyor” bilgisini paylaştı.