Halil İbrahim GÜLER / GÜNDEME BAKIŞ – Türkiye’de pandemi öncesi işsizlik rakamları inişli çıkışlı bir grafik çizerken, korana virüs salgınıyla birlikte birçok işyeri kapandı. Çok sayıda vatandaş işini kaybetti.

BELEDİYELERE BAŞVURULAR ARTTI
Türkiye ortalaması üzerinde işsizlik oranın olduğu ülkemizin üçüncü büyük kenti olan İzmir’de, belediyeler işsizlerin uğrak yeri haline geldi. İşsiz vatandaşlar, belki belediyeye girerim umuduyla buralara CV bırakmaya devam ediyor.

BÜYÜKŞEHİR’DE CV SAYISI 150 BİN
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne HİM üzerinden iş başvurusu yapanların sayısı 150 bine ulaştı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bu durumun kendisinin çok üzdüğünü vurguladı. Soyer, “Günde 3-4 civarında intihar mesajı alıyorum. İzmir’in ve Türkiye’nin gündemi bu! Türkiye’nin gündemi bu! Siz bu gündemi ne kadar yok saymaya çalışırsanız çalışın biz bu gündeme yoğunlaşıyoruz ve biz buna çare arıyoruz. Bir yandan istihdam alanları açmaya çalışıyoruz. Bir yandan turizmi desteklemeye çalışıyoruz. Tarıma, küçük üreticiye destek vermeye çalışıyoruz. Üretimin tekrar devam etmesini uğraşıyoruz. Bakla satın alıyoruz, kara kılçıkı yüzlerce dönüme ulaştırdık, kiraz hasadına gönderiyoruz. Kendi kendine yeten ekonomi oluşturmaya çalışıyoruz. Gübreyi, buğdayı ithal ettiğimiz sürece nefes alamayız. İnsanımız nefes alamıyor. Çünkü umutlarını yitiriyor insanlar. Umutları kalmamış. Benim gündemim bu. Ben bununla meşgulüm. Sokakta yaşayan insanlar için yeni güçsüzler evi açacağım. Aç insan yatağa girmeyecek İzmir’de. İzmirlilerin dayanışmasını desteğini seferber edeceğiz” dedi.

İLÇELERDEKİ DURUM
İzmir’in metropol ilçe belediyelerinde de CV sayısı her geçen gün artıyor. Buca’da 23 bin 200, Bayraklı’da 34 bin 600, Gaziemir’de 25 bin 680, Bornova 21 bin 443 kişi iş başvurusu yapmış durumda. İş başvurusu yapanların CV’leri belediye bünyesinde hizmet veren İş-Kur birimlerinde toplanıyor. Firmalar zaman zaman, bu CV bankalarından yararlanarak iş görüşmesi yapıyor.