Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınından kendilerini korumak isteyen vatandaşlar grip ve zatürre aşılarına büyük bir ilgi gösteriyor. Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte eczanelere akın eden vatandaşların henüz üretimde olan grip ve zatürre aşısı talepleri karşısında eczacılar çaresiz kaldı.

“AŞILAR AYLÜL AYINDA GELİYOR”
İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, aşının Eylül ayı ile birlikte piyasaya dağıtılacağını ve hır yıl sınırlı sayıda üretildiğini vurgulayarak, “Aşı o sene özel olarak üretiliyor. Şuan da üretim safhasında. Eczacılarda normal olarak böyle bir stok da yok. Dünyaya birlikte bize eylül ayından itibaren gelecek. Çok özel bir ürün olduğu için öyle sınırsız bir imalat şansı bulunmuyor” dedi.

83 MİLYON NÜFUSLU ÜLKEYE 4 MİLYON AŞI GELMESİ BEKLENİYOR
Konuşmasına devam eden Sayılkan şunları söyledi
“Geçen ülkemize bu oran yaklaşık 1,5- 2 milyon aşı geldi. Bu sene maksimum 4 milyon bekleniyor. 83 milyon insanın yaşadığı ülkeye 4 milyon aşı veriliyor. Bunların bir kısmı hastane ve çalışanlarına kullanılacak. Zatürre aşısında ise durum daha vahim. Bu aşı grip aşısına göre çok daha az üretiyor. Üretim yarı yarıya düşüyor. Dünya genelinde sınırlı sayıda üretilen aşı İzmir’e de ayrılan yüzdesi de düşük oluyor. Geçen sene en fazla 70-80 bin aşı gelmiştir. Vatandaşların bunun farkında olup ona göre bir tutum sergilemeleri gerekiyor.”

İZMİR’DE GEÇMİŞ YILLARA GÖRE İNANILMAZ BİR TALEP VAR
İzmir’de geçmiş yıllara göre grip ve zatürre aşılarına inanılmaz bir talep olduğunu fakat herkes için zorunlu olmadığının altını çizen Sayılkan, “Burada vatandaşın aşının herkes için zorlu olmadığını bilmesi gerekiyor. 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlıkları olan vatandaşlara aşının uygulanması gerekiyor. Eczacı arkadaşlara bu yönde talep geliyor fakat onların elinde olan bir durum yok. Yeterli sayıda üretim olsa da herkese aşı yapılsa keşke ama böyle bir durum söz konusu bile değil. İzmir’de geçmiş yıllara göre inanılmaz bir talep var. Herkes eşi, çocuğu için aşı siparişi veriyor. Böyle bir ihtimalin olmadığını da açık açık söylemek gerekiyor. 12 yaşındaki bir çocuk için aşı almaya geliyor. Bu doğru bir yaklaşım değil. O zaman hak sahibi bir vatandaşının hakkını gasp etmiş oluyorlar. Bu konuda vatandaşın daha duyarlı olması ve panik yapmaması gerekiyor” dedi.