Halil İbrahim GÜLER- GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Hafif Raylı Sistemi'nin 5. aşamasını oluşturan Üçyol İstasyonu- Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü-Çamlıkule arasında hizmet verecek Buca Metrosu’nun yapım ihalesinin sözleşmesi imzalandı. Buca Kasaplar meydanında gerçekleşen tören; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Güleryüz, Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Torbalı Belediye Başkanı Mithat Tekin, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, CHP’li ilçe başkanları, belediye meclis üyeleri, bürokratlar ve vatandaşları katıldı.   

İZMİR’İN TOPLU ULAŞIM POLİTİKASI DÖRT ANA İLKEDEN OLUŞUYOR 

Ülkede yaşanan ekonomik krize rağmen önemli bir projeyi hayata geçireceklerini belirten Soyer, “Bu büyük belirsizliklerin, ekonomik sorunların yaşandığı bir anda İzmir’in geleceğini aydınlatacak bir projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Göreve geldiğim günden bu yana, İzmir’deki hayatımızın can damarı olan toplu ulaşımda verdiğimiz mücadele büyük. Bu nedenle, en büyük yatırımlarımızı ulaşım konusunda yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. İzmir’in toplu ulaşım politikası dört ana ilkeden oluşuyor: Vatandaş için hesaplı, Belediyemiz için işletme maliyeti verimli, Yolcu için konforlu ve Doğa için sürdürülebilir bir ulaşım sistemi oluşturmak. Bunun da yöntemi, raylı sistem ağırlıklı bir ulaşım ağının yeni nesil otobüsler, deniz ulaşımı ve güvenli bisiklet yollarıyla desteklenmesi. Şüphesiz bu eylem planının en önemli ayağı işletme maliyeti düşük olan raylı sistemler. Metro hatlarımızın yolcu başı maliyeti 2.85 lirayken, bu rakam lastik tekerlekli ulaşımda 9 lira. Bu nedenle çalışma programımızın odağına İzmir’in metro ağını geliştirmeyi koyduk. Projelerimizi geliştirdik, merkezi hükümetten gerekli onayları aldık, finansman kaynakları temin ettik. İki yıl içinde Narlıdere metro tüneli kazısını tamamladık ve beş yeni güzergahta daha yeni metro yatırımları başlatıyoruz” dedi.  

ŞEHRİMİZİN TRAFİĞİNE BÜYÜK NEFES ALDIRACAK
Kente önemli bir konfor kazandıracağını belirten Soyer şunları söyledi:
“Narlıdere Metrosu ile birlikte Çiğli Tramvayı da yapım aşamasında. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında her iki hattı da hizmete almış olmanın heyecanını yaşıyoruz. 28 kilometrelik Karabağlar Gaziemir Metrosu, 27.5 kilometrelik Otogar Kemalpaşa Metrosu ve 5 kilometre uzunluğundaki Örnekköy Yeni Girne Tramvay Hattı İzmir’e kazandırdığımız yeni güzergahlar. Ve son olarak; İzmir tarihinin en büyük yatırımı Buca Metrosu’nun imza töreni için bugün buradayız. Uluslararası ihale sürecini kazanan firma ile yapım sözleşmesini imzalıyoruz. Hazine garantisi olmaksızın 490 milyon Avro altyapı yatırım kredisi sağladığımız Buca Metrosu, 13.5 kilometre uzunluğu ve 11 adet istasyonu ile şehrimizin trafiğine büyük nefes aldıracak. Bu hattımız her gün 400.000 vatandaşımızı konforlu, karbon salınımı olmadan, gürültü oluşturmadan taşıyacak. Kentimize mali tasarruf sağlayacak.”  

EN UCUZ KREDİYİ TEMİN ETTİK
Soyer sözlerini şöyle sürdürdü:
“Uzun ve çok meşakkatli müzakereler sonunda, Buca Metrosu ile ilgili uluslararası bir konsorsiyum oluşturduk., Türkiye ve dünyadaki tüm paydaşlarımızı şu konuda ikna ettik: İzmir, Avrupa’nın en büyük yatırımlarından biri Buca Metrosu’nu tamamlamaya muktedirdir.  Avrupa Kalkınma Bankası EBRD liderliğindeki sendikasyon kredi anlaşmamızın faiz oranının düşüklüğü, geri ödemesiz dönemin ve vadesinin uzunluğu İzmir’e benzersiz avantajlar sağladı. Böylelikle İzmir için olabilecek en ucuz yatırım kredilerinden birini temin ettik. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi kaynaklarıyla inşa edeceği Buca Metrosu için dört ayrı bankadan toplam 490 milyon Euro tutarında uluslararası yatırımı İzmir’e kazandırdık.” 

EKONOMİYE CİDDİ HAREKETLİLİK KATACAK
Başkan Soyer, “İzmir’in fazlasıyla hak ettiği bu yatırımın, binlerce gencimiz için yeni iş olduğunu gayet iyi biliyoruz. Buca Metrosu, sadece bir ulaşım projesi değil, aynı zamanda bu zor dönemde İzmir ekonomisini büyüten bir kaldıraç. Nitekim, Çiğli Tramvayında olduğu gibi, Buca Metrosu yapımında da genç mühendis istihdamını zorunlu kılarak bu vizyonumuzu hayata geçiriyoruz. Bunu özellikle istirham ediyorum. Dahası, Buca Metrosu ve diğer büyük yatırımlarımız sayesinde sadece projede çalışanların değil, bölgedeki esnafın, imalat ve hizmet sektörlerinin de refahı artacak. Ekonomiye ciddi bir hareketlilik gelecek. Milyarlarca liralık bir yatırımı İzmirle buluşturmamız sonucunda şehrimizin tüm sektörleri bundan faydalanacak” dedi.  

EBRD TARAFINDAN ONAYLANDI
İhale süreciyle ilgili açıklamada bulunan Başkan Soyer, “Üçyol – Buca Metro Projesi Yapımı uluslararası ihalesinin ilk aşamasını, Mayıs 2021 tarihinde gerçekleştirmiştik. 14 firmanın teklif verdiği ihalede, komisyon değerlendirmesi sonucunda 13 firmaya mali tekliflerini sunmaları için davet gönderildi. 6 Eylül 2021’de son aşamasını gerçekleştirdiğimiz ihaleye, 8 firma katıldı. Firmaların sunduğu ikinci aşama teklifler, ihale komisyonu tarafından değerlendirilerek nihai değerlendirme raporu, uluslararası ihale mevzuatına göre Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'na (EBRD) onay için gönderildi. Banka tarafından yaptırılan bağımsız uzman denetimi sonucunda ihale komisyonunun hazırladığı rapor EBRD tarafından onaylandı” diye konuştu.  

TEMEL ATMA TÖRENİ 14 ŞUBAT’TA  ATILACAK
Soyer, “İzmirli genç kardeşlerim şu müjdeyi şimdiden vermek isterim. Buca Metrosu ile Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Kampüsü’nden körfez kıyısına erişim süresi 12 dakikaya düşüyor. Bu şehir sizin. İzmir’i dilediğiniz gibi yaşayın!  İbn Haldun, coğrafya kaderdir demişti… İşte bu metro bu kaderi değiştirecek. İzmir tarihinde yeni bir sayfa açacak. Bu sayfayı, biz hep birlikte açacağız. İzmir tarihinin en büyük yatırımı Buca Metrosu’nun yapımı için büyük bir özveriyle çalışan tüm ekip arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. İzmir’in geleceğini sizlerle inşa ediyoruz. Buca Metrosu’nun tüm hemşerilerime hayırlı olmasını diliyor; ihaleyi alan Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt AŞ’ye çalışmalarında kolaylık ve başarılar diliyorum. İzmir’i demir ağlarla örüyoruz. Yolumuz açık olsun! Şubatta temel atmak istiyoruz. Martta sarkmaz. Bu görkemli temel atma törenine davet ediyorum. 14 Şubat sevgililer günü İzmir’e aşkımızı göstermek için temeli atıyoruz” dedi.   

1 MİLYAR AVRONUN ÜZERİNDE METRO KENTİMİZE KIYMET KATACAK  

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç da projenin önemine vurgu yaparak, “
Türkiye’nin pek çok ilinden daha fazla nüfusa sahip olan Bucamız, yıllar içinde düzensiz kentleşmenin de getirdiği birçok olumsuzlukla beraber trafik yükü oldukça ağır kentlerden biri haline gelmiştir. Tarihi ve kültürel mirası, kent dokusu ve doğası ile kent turizminde oldukça önemli bir potansiyele sahip olmasına rağmen, ulaşımdan kaynaklı sorunlar Buca’yı hak ettiği noktaya gelmesinden alı koymuştur.  Bu nedenle kent tarihinin en büyük yatırımı olarak adlandırılan Üçyol-Buca metro hattının hayata geçirilecek olması bizim için çok büyük önem taşımaktadır. Çünkü Buca metrosu tamamlandığı zaman Buca’da ulaşım artık sorun olmaktan çıkacak ve kentimiz büyük bir atılım sahipliği yapan ilçelerden biri olan Buca’da, bu kültürün yeni nesil, çağdaş bir anlayışla kentimizde yeniden hayat bulacak olmasının ayrıca kültürel bir değeri de bulunmaktadır.  Kısacası, Üçyol’dan başlayarak Çamlıkule’ye kadar Buca’yı 11 istasyonla dolaşacak olan yaklaşık maliyeti 1 milyar avronun üzerinde olan metro kentimizin kıymetine kıymet katacaktır” diye konuştu.

1 MİLYAR LİRA OLAN BUCA-OTOGAR BAĞLANTISI OLUŞTURMAKTADIR   

Kılıç konuşmasını şöyle sürdürdü:
Bucamız, Büyükşehir Belediyesi’nin desteğini son yıllarda hiç olmadığı kadar yakından hissetmektedir. Büyükşehir belediyemizin metronun yanı sıra kentimizde ulaşımı rahatlatacak bir diğer büyük yatırımını ise yaklaşık maliyeti 1 milyar lira olan Buca-Otogar bağlantısı oluşturmaktadır.   Demirağlarla öreceğimiz kentimizde alternatif ulaşım yollarının da açılmasıyla beraber İzmir’in de trafik yükünde büyük bir rahatlama yaşanacaktır. Yerel yönetimler olarak en büyük sorumluluklarımızdan birini kaynaklarımızı doğru ve en verimli şekilde kullanmak oluşturmaktadır. Bu kapsamda Büyükşehir belediyemiz ile beraber attığımız adımlar önemli bir gösterge oluşturmaktadır.  İzmir Büyükşehir Belediyemizin desteği sayesinde Buca’da yıllardır yapılmayanı yaparak gerçekleştirdiğimiz temizlik devrimi, sürdürülebilir bir yönetim anlayışı açısından önemli bir adım olmuştur. Yıllardır yapılan hizmet alımlarına son vererek artık kendi öz kaynaklarımızla yaptığımız temizlik hizmetleri sayesinde önemli bir kamu kaynağı da kentimize kazandırılmış bulunmaktadır.  Şu ana kadar bahsettiğim projeler, Büyükşehir Belediyemizin Bucamız'daki majör projelerini oluşturmaktadır. Daha birçok proje için buradan bir kez daha Büyükşehir Belediyemize ve Tunç Başkanımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Bucamız'da İzmir Büyükşehir Belediyemiz ile beraber üretmeye, böyle heyecanları hemşehrilerimizle paylaşmaya devam edeceğimize olan inancımla,  Üçyol- Çamlıkule arasında hizmet verecek 13,5 kilometrelik kent tarihinin en büyük yatırımı Buca Metrosu'nun hepimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.  

İZMİR’E BÖYLE BİR ESER KAZANDIRMAK BAMBAŞKA BİR DUYGU
Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Güleryüz, “Yurt dışında birçok ülkesinde proje gerçekleştiriyoruz. Londra’da yeterlilik belgesi alan tek Türk firmasıyız. Hindistan’da üç bölgede metro çalışması yaparak bayrağımızı dalgalandırıyoruz. Güzel İzmir’e yeni eserini kazandırmak bambaşka bir duygu” dedi.  

KENT TARİHİNİN EN BÜYÜK YATIRIMI
490 milyon Euro tutarında uluslararası kredi ile finanse edilen Buca metrosu, Kent tarihinin en büyük yatırımla yapılacak proje imalatı dört yılda bitirilmesi hedefleniyor.  Üçyol İstasyonu - Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü-Çamlıkule arasında hizmet verecek. TBM makinesi kullanılarak derin tünel tekniği (TBM/NATM) ile yapılacak 13,5 km’lik hat üzerinde 11 adet istasyon bölgesi belirlendi. Üçyol ile başlayan hatta sırasıyla Zafertepe, Bozyaka, General Asım Gündüz, Şirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar, Hasanağa Bahçesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Koop ve Çamlıkule istasyonları yer alacak. Buca hattı, Fahrettin Altay-Bornova arasında çalışan 2. aşama hattı ile Üçyol İstasyonu'nda, İZBAN hattı ile de Şirinyer İstasyonu'nda entegre olacak.