Konak Alsancak Salih İşgören İlköğretim Okulu'nda, 17 Nisan Pazar günü yapılacak İzmir Tabip Odası seçimlerine sayılı günler kaldı. Geçen dönemlerin aksine bu yıl 3 farklı liste yönetime aday oldu. Yönetimde olan Demokratik Katılımcı Hekimler grubu adına bir açıklama yapan Tınaztepe Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Kaynak, son iki yılda ve ondan önceki dönemlerde gruplarının oda yönetiminde tecrübeli olduğunu belirterek yeniden göreve gelmek istediklerini ifade etti. Son iki yıl içinde Covid-19 salgınıyla birlikte İzmir depremi gibi talihsiz süreçler geçirildiğini anlatan Kaynak, "Bugünkü yönetim yüksek performansla çalışıp odanın prestijini arttırdı. Farklı grupların ortaya çıkış nedeninin de bu olduğunu düşünüyorum. Bundan önceki dönemde tek liste adaydı. Bizim liste dışında başka liste yoktu. Ama şimdi 3 liste var" dedi. Salgın sürecinde sahadan elde ettikleri verileri kamu yönetimiyle paylaştıklarını söyleyen Prof. Dr. Kaynak, günde ortalama 70 sözlü ve fiziki şiddetin yaşandığı sağlık alanında acil önlemler alınması için uyarıcı çalışmalar yaptıklarını anlattı. Yeni dönemdeki hedeflerini de anlatan Kaynak, "Hekimlerin özlük hakları, gelir düzeylerinin ve çalışma koşullarının düzeltilmesine önem vereceğiz. Sağlıkta şiddetin hem yasal hem pratik önlemlerle ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Genelde sağlık bütçesinin arttırılıp üniversite ve eğitim hastanelerine sağlık yatırımının yönlendirilmesinin şart olduğunu ifade ediyoruz" diye konuştu.  

'ODA ÇATISI ALTINDA TEMSİLİYET GÜCÜNÜ ARTIRACAĞIZ'

Çağdaş Hekimler Grubu olarak barış dolu, huzurlu bir seçim olmasını dilediklerini kaydeden Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Nöroloji Uzmanı Feray Güleç Uyaroğlu da hekimlerin özlük haklarına önem veren çalışmalar yapmak istediklerini dile getirdi. Uyaroğlu, "Tabip Odası'nda hekimleri merkeze alan, Cumhuriyet değerlerine bağlı, emekten yana bir yaklaşımı benimsemek istiyoruz. Genç bir ekibiz. Diğer iki gruptan farklı olarak yeni yöntemler kullanmak istiyoruz. Diğer iki listedeki hekim arkadaşlarla güzel diyaloglarımız oldu ama biz bu ve bundan sonraki seçimlerde hekimlerin sorunlarının odakta olduğu bir anlayış göstermek istiyoruz" dedi. Tabip Odası'ndan birçok hekimin ayrıldığını savunan Uyaroğlu, geçmişte çok daha fazla üye sayısına sahip odada temsil problemi yaşandığını öne sürdü. Uyaroğlu, "Hızlıca meslektaşlarımızı oda çatısı altında örgütlememiz gerektiğine inanıyoruz. Bu şekilde temsil gücümüzü arttırabiliriz. Biz ne kadar fazla temsil olursa o kadar fazla meşrutiyetimiz olacağına inanıyoruz. Bu nedenle İzmir Tabip Odası'na hekimleri toplayarak bir çatı altında buluşturmak istiyoruz. 3 liste olmasının altında yatan temel unsurun ihtiyaçtan kaynaklanmasıdır. Meslektaşlarımız, hızlıca hekim sendikalarına üye oluyor.

Tüm sendikaların çabalarını destekliyor ve hepsini kapsayıcı çalışmak istiyoruz. Her hekim farklı bir sendikaya üye olabilir farklı siyasi görüşü olabilir ama tek bir meslek örgütü var. Odamız bütün partilerin ve sendikaların üzerinde üst kimlik olarak yeniden eski saygınlığına erişecektir" dedi.


KADIN HEKİMLER ŞİDDETE KARŞI CAYDIRICILIK HEDEFLİYOR

Seçime 7 kadın hekimin yer aldığı yönetim kurulu listesiyle aday olan Hekim Güçbirliği Grubu'nun Başkanı Prof. Dr. Çimen Gülben Olguner de şunları söyledi:

"Tamamı kadınlardan oluşan bir yönetim kurulu ekibi oluşturduk. Ülkemizde son 15 yılda artarak süregelen, giderek vahşet boyutuna ulaşan şiddet olaylarının ilk hedefinde olan kadınlar, savunmasız birey ve canlıların arasına hekimler de katıldı. Karar verdik ve yola çıktık. Kadın hekimler olarak 'İzmir Tabip Odası yönetimine talip oluyoruz' dedik. Hekime ve kadına şiddete dikkat çekmek, farkındalık yaratmak istedik. Kararlı, uzlaştırıcı, sevecen, yumuşak gücümüzü hekimliğimiz ile birleştirmek, deneyimlerimizi; meslektaşlarımızla birlikte İzmir Tabip Odası'nda hayata geçirmek istedik. Kamu, özel, öğretim üyesi, emekli, serbest çalışan hekimlik gruplarının temsiline özen gösterdik. Hem dinamik hem deneyimli meslektaşlarımızla bir ekip oluşturduk. Kadın hekimler olarak ağır yükü omuzlamaya, elimizi taşın altına koymaya gönüllü olduk. Şiddete karşı caydırıcılık, hakimler statüsünde korunma istiyoruz. Emekli, çalışan tüm hekimler için, adil, hekime yaraşan, performans/ek ödemelerden bağımsız maaş istiyoruz. Aile Hekimliğinde Ceza Yönetmeliği'nin kaldırılmasını, Aile Sağlığı Merkezi hekimlerimizin yükselen maliyet, alt yapı eksikliği, personel yetersizliği gibi nedenlerle artan iş stresinin farkındayız. İlgili kurum ve derneklerle çözüm odaklı çalışacağız. Hekimlerin mesleki aidiyet hissini güçlendirmek için çalışmak en büyük önceliğimizdir."