Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı toplu ulaşım ve hastaneler haricinde maske kullanımının kaldırılmasına ilişkin kararı değerlendirdi. Kovid - 19'un hala devam ettiğine dikkat çeken Kaynak, özellikle hastalığı geçirmiş kişilerde değişik semptomların ortaya çıktığını ifade etti. Bayram öncesi maskelerin kaldırılmasına ilişkin açıklamayı beklediklerini aktaran Prof. Dr. Kaynak, "Böyle bir açıklamayı bekliyorduk, bayramda insanları sanki daha rahata kavuşturacak bir açıklamayı bekliyorduk. Şu anda hala günlük 25-50 bandında vefatımız var Kovid-19 nedeniyle. Bunu şöyle mukayese edelim; herhangi başka bir olay ya da afette 25-50 can kaybı olduğu takdirde, kamuoyu burada birden bire aşırı duyarlılık, hassasiyet gösterebiliyor. Aylardır çok daha yüksek sayılarda Kovid-19 nedeniyle ortaya çıkan vefatlara karşı toplumda bir duyarsızlığın ortaya çıkmakta olduğunu fark ediyoruz. Mesela basın organlarının bir çoğunda bu rakamlar bile artık yer almıyor. İkincisi hastalığın şu anda ne kadar yaygın olduğunu bilmiyoruz. Sebebi de testlerin son derece azaltılmış olması" dedi. 

"TESTLER YAPILMIYOR"
Tarama testlerinin eskisi gibi yapılmadığını dile getiren Prof. Dr. Kaynak, "Tarama testlerinin artık eskisi gibi yapılmaması nedeniyle gerçek rakamları bilemiyoruz. Neredeyse sadece kendinden şüphelenen kişilerin 'Kovid pozitif miyim' diye baktırdıkları veya bir takım zorunlu nedenlerle test yaptıranlar dışında test yapılmıyor. Gerçekte şu anda toplumda hastalığın yaygınlığı konusunda bizim istatistik bilgimiz mevcut değil. Hastalığın yoğun bakımlar açısından eskiye göre daha azaldığını gösteriyor ama hastalık sıklığının ne kadar azaldığı hakkında fikir sahibi değiliz. Aslında Kovid hafif seyretmekle birlikte, eskiye göre sayı olarak da azalmış olabilir ama hala toplumda yaygın olarak insanları etkilemeye devam ediyor. Klinik belirtileri hafif olan birçok hasta ile karşı karşıyayız. Dolayısıyla insanların büyük kısmı ev koşullarında ya da ayakta hastalığı geçirir hale geldiler" ifadelerini kullandı. 

"ENDİŞE VERİCİ BİR KARAR"
Kalabalık mekanlarda maske zorunluluğunun kaldırılmasını "Endişe verici" olarak yorumlayan Kaynak, "Bizim endişemiz, Kovid geçiren hastaların Kovid sonrası dönemde, Kovid ile direkt ve dolaylı irtibatlanan bizim 'Post Kovid' diye tanımladığımız, gerek damarsal, gerek sinir dokusunu etkileyen bir takım klinik belirtilerle seyreden çok farklı tabloların ortaya çıkıyor olmasıdır. Bunların içinde beklenmedik kalp krizleri, inme, felç ve buna benzer çok farklı klinik tabloların ortaya çıkmakta olduğunu ve Kovid geçirmiş hastalarda bunların çok daha sık görülmekte olduğunu gözlemsel olarak izlemekteyiz. Pandemi eskiye göre öldürücü ve daha hafif seyreden klinik tablo meydana getirmiş olabilir ama yaygınlığa ilişkin veri yok. Bir tarama testi tarzında önceden yapılmakta olan testler yapılmıyor. Hastalığın bulaşma ve yaygınlaşması şu anda hangi hızla devam ediyor bilmiyoruz. Bayram tatillerinde insanlar gerek birbirleriyle görüşmek gerekse turistik amaçlarla çok hızlı yer değiştirmekteler. Bu nedenle de ulaşım araçları olağan zamanlara göre çok daha fazla kullanılmakta. Bunların içinde uçak, otobüs, özel ulaşım araçları var. Neyse ki bu tür toplu ulaşım araçlarında maskenin kaldırılmaması isabetli ama eksik bir karardır. Özellikle AVM'lerde, restoranlarda, insanların toplu olduğu mekanlarda hastalığın bulaşma olasılığının oldukça yüksek olduğu söylenebilir. Bu anlamda insanlara maske takılmasını tavsiye etmek doğru olurdu. Ulaşım dışında bunların kaldırılması gibi bir karar verildi. Bu endişe verici bir karardır" diye konuştu. 

"MASKE, MESAFE VE HİJYEN KURALLARINA UYALIM"
Herkesi maske, mesafe ve hijyen kurallarına riayet etmeye çağıran Kaynak, "Bu kadar yüksek insan temasının, trafiğinin meydana geleceği tatil dönemlerinden sonra, bu tür enfeksiyon risklerinin artmakta olduğunu görüyoruz. Biz bireysel korunma mekanizmaları olan maske, mesafe ve hijyenin, kalabalık alanlarda uygulanmasını tavsiye ediyoruz. Elbette ki ulaşım araçlarında bu uygulamanın devam ettirileceğinin uygun. Hastalık hafif de geçiriliyor olsa bir takım hastalıkların peydahlanma riski gibi nedenlerle hala korunma mekanizmalarına çok dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Maske bir yerlerde kaldırıldı, bir yerlerde devam ediyor gibi algılandığı takdirde, maskenin devam ettirilmeye çalışıldığı alanlarda da, maskesizlik hızlı şekilde yayılabilir. Bu konuda özellikle halkımızın çok dikkat etmesi gerekiyor. Mümkün olduğu kadar maske, mesafe ve hijyene riayet etmenin özellikle bayram dönemi için gerekli olduğu kanaatindeyiz" dedi.