Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Tabip Odası Başkanı Opr. Dr. Lütfi Çamlı kentteki pandemi sürecini değerlendirdi.

DOLULUK SINIRINDA GİDİYOR
Hastanelerdeki yataklı servislerin doluluk oranına dikkat çeken Çamlı, “Son dönemde İzmir’de pozitif vaka sayısı 500’lerde yatay olarak devam ediyor. Yoğun bakımlar ve yataklı kurumlar olsun, doluluk sınırında gidiyor. Yeni yerler açılması planlanıyor. Özellikle Türkan Özilhan’da yeni yoğun bakımlar hazırlanıyor. Sanırım olası ağır hasta artışında için ön hazırlık yapılıyor” dedi.  

SAHRA HASTANELERİ KURULMASI GEREKİYOR
Çamlı, “İzmir’deki hastanelerin doluluk oranının sınıra yaklaştığını ve yerel yönetimler işbirliği içinde sahra hastaneleri kurulması gerektiğini ifade etti. Çamlı, “Her zatürre teşhisi ya da testi pozitif çıkan kişileri artık yatırmıyorlar. Ciddi solunum yetmezliği ve beslenme düzensizliği yaşayan hastayı yatırıyorlar. Akciğer enfeksiyonu çıksa bile evine gönderiyor. Tabi bu sıkıntılı bir süreçler. Bunları evde takip etmek çok kolay değil. Hastanedeki doluluk oranları kontrol altına alınırken, bu sefer evdeki vaka sayıları artış gösteriyor. Evdeki olguların takibini ne kadar iyi yapılıyor, bu ayrı bir olay. Bu yüzden yerel yönetimlerle işbirliğiyle karantina, izolasyon merkezlerinin kurulmasının daha doğru olduğunu düşünüyorum. Yurtlar, misafirhanelerde kurulacak karantina merkezleri kurulması gerekiyor. Evinde izlenen her vatandaş için filyasyon ekibinin ayrı ayrı ilgilenmesi gerekiyor. Burada oluşturularak belli guruplarla daha sağlıklı bir ortamda olgular gözlemlenebilecek. Böylece bulaşın da daha fazla yayılmasında önlenmiş olur” diye konuştu.   

Çamlı, kentte pandemi sürecinin başından itibaren 5 bine yakın pozitif vakanın olduğunu tahmin ettiğini kaydetti.