Halil İbrahim GÜLER / GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Tabip Odası Başkanı Opr. Dr. Lütfi Çamlı, pandeminin kentteki seyri ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Pandemi sürecinin şeffaf bir şekilde yürütülmediğine öne süren Çamlı, “Bu ülke aylarca vaka hasta tartışması yaşandı. Vaka sayılarının tamamı açıklandığında gördük ki dünyada ikinci ya da üçüncüsüyüz. İlk zamanlarda dışında tutuluyorduk.  Turkuaz tabloya kimse güvenerek bakmıyor. Bir günde çok fazla değişiklikler oluyor. Sonra geri alınıyor. Sonra tablodan kaldırılıyor. Bu gerçekten ülke için üzücü bir durum. Siz şeffaf bir yönetim sağlayamazsanız, toplumun güvenini kaybederseniz, pandemide başarı sağlayamazsınız” dedi. 

VAKALARDA YÜZDE 25 DÜŞÜŞ VAR

“Son bir haftada PC testlerinde yüzde 20-25 düşüş var” diyen Çamlı şu açıklamaları yaptı:

“Geçtiğimiz süreçte yüzde 30 ila 35 civarında bir pozitiflik varken, şimdi ise yüzde 25’e düştü. Bu tabi sevindirici bir durum. Bunun için uzun vadede sürece bakmak lazım. 3-4 hafta gidiş trendini görmeliyiz. Bazen böyle kısa süreli düşüşler olabiliyor. Eylül ayının ikinci yarısından sonra böyle geçici düşme görmüştük ama ekim ayında yeniden yükselmişti. Ümit ediyoruz ki bu düşüş devam eder. Bu düşüş için böyle bir ümit ediyorsak da tam bir kapanma sağlanmadığı sürece, vaka düşüş olsa da pandemiyi kontrol alacak bir sonuç beklemiyoruz. Bu yüzden radikal önemlerin bir an önce alınması gerekiyor. En az 14 gün kapanılmasında yarar var.”

YOĞUN BAKIM SERVİSLERİ DOLU

Kentteki yoğun bakım doluluk oranına değinen Çamlı, “Yoğun bakımlarda doluluk halen devam ediyor. Halen arayışlar devam ediyor.  Yoğun bakım için sıra bekleyen hastalarımız bulunuyor. Bununla birlikte, yeni pandemi servisleri açılıyor. Pandemiyi birinci basamakta yani bulaş zincirini kırmadan kontrol almamız mümkün değil. Yatak sayısını arttırarak pandemiyi yenemeyiz. Burada önemli olan pandemiyle kaynağında yani bulaş döneminde müdahale etmektir. Vaka sayısının oluşması ve önüne geçilebilirse, pandemiyi yenebiliriz” diye konuştu. 

YENİ DOĞAN VE ÖZEL HASTANE SERVİSLERİ DE DAHİL EDİLİYOR

Çamlı açıklamasını şu şekilde sürdürdü: 

“Açıklamalarda yoğun bakım doluluk oranlarının yüzde 75 olduğu söyleniyor. Ama burada şeffaflık yok. Buna yeni doğan, prematüre servisleri dahi ediyor. Keza özel hastanelerde yoğun bakım servislerini dahil ediyor mu, ediliyor. Bazı özel hastanelerin yapılarından dolayı yoğun bakım servisleri kullanılamıyor. Sadece erişkin tip kamu hastane ve üniversite hastanelerinin yoğun bakım doluluk oranlarının açıklanmasında fayda var. Yoğun bakım için bekleyen vatandaşların olduğunu biliyoruz. Bir şekilde yerleştirilmeye çalışılıyor. Doluluk oranı yüzde 75 civarında değil. Bizzat Yoğun Bakım Derneği’nin açıklaması var, ‘uçurumun kenarındayız’ diye”