Halil İbrahim GÜLER / GÜNDEME BAKIŞ- İzmir’de Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı son verilere göre vaka artışı devam ederken, İzmir Tabip Odası hükümete önem alınması yönündeki  çağrısını yineledi. Virüsüsün yayılım hızına dikkat çeken İzmir Tabip Odası Başkanı Opr. Dr. Lütfi Çamlı, geçtiğimiz dönemde alınan tedbirlerin bu süreçte mutasyon virüse karşı yeterince etkili olmadığına vurgu yaptı.

TEDBİR ALMAK İÇİN NEYİ BEKLİYORLAR
Ülkenin içerisinde bulunduğu korkutan tablo hakkında açıklamalarda bulunan Çamlı, “Vakaların artmaya başladığı Mart başında mutant virüse dikkat çektik ve tedbir alınmasını istedik. Ama hiçbir tedbir alınmadı. Şuan 55 bin vaka, 276 ölüm var. Daha pike ulaşmış değiliz. Görünen o ki, artışlar devam edecek. Böyle bir vaka artışı var ama hükümet tarafından bir tedbir alınmıyor. Tedbir almak için neyi bekliyorlar anlamış değiliz. Cumartesi günlerini kapatılarak bu salgının önüne geçilemez. Bilim kurulu üyesi çıkıp, bizim görüşlerimiz dinlenseydi, salgın bu hale gelmezdi’ diyor. Demek ki bilim kurulu dinlenmiyor. Buradan bu anlam çıkıyor” dedi.

İZMİR’DE YOĞUN BAKIMLAR FUL
Çamlı, "İzmir’deki yoğun bakımlar dolmuş durumda.  İstanbul’da yatış bekleyen hastalar olduğu yönünde duyum aldık. İzmir’de şuan böyle bir durum yok ama birkaç güne kadar aynı sorunlar yaşanmaya başlanacaktır.  Şuanda İzmir’de yoğun bakımlar ful diyebiliriz. Belki bir tane hasta iyileşiyordur, yerine hemen bir başka hasta yatıyordur. Durum bu kadar kötü maalesef” dedi.  

BU TEDBİRLER VARYANT ÜZERİNDE BAŞARILI DEĞİL
İngiliz mutasyonunun hızlı yayılmasına vurgu yapan Çamlı, konuşmasını şu şekilde sürdürdü;
“Böyle bir artışa sistemin dayanamayacağını biz çok önceleri söyledik. Bunu önceki piklerde gördük.
Durum buna doğru maalesef gidiyor. Geçtiğimiz süreçte alınan tedbirle vaka sayısını atlatabileceği bir algısı var. Bizim anlatamadığımız durum da aslında bu; İngiliz varyantı bu tedbir yeterli olmuyor. Çok daha hızlı bir şekilde yayılıyor. Eğer dursaydı, Karadeniz’de durduruldu. Vaka sayıları hala artıyor. Bu varyantta alınan tedbirlerin başarılı olmayacağı bilmek için bilim adamı olmaya gerek yok. Sayılara bakıldığında zaten tablo ortaya çıkıyor. Her gün önlenebilir bir hastalıktan yüzlerce kişi hayatını kaybediyor.”

VAKA SAYISI 1500 CİVARINDA
İzmir’deki vaka sayılarındaki son durumun sorulması üzerine Çamlı, “Geçtiğimiz cumartesi günü açıklanan resmi rakamlara göre günlük bin 400 yakın bir vaka sayısı var. Elimde resmi bir sayı yok ama vaka sayılarının artışı göz önünde alındığında bu sayının  bin 500’lere yakın olduğunu söyleyebiliriz” yanıtını verdi.