Halil İbrahim GÜLER / GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Tabip Odası Başkanı Opr. Dr. Lütfi Çamlı, pandemini son durumuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

BİR PLATO OLUŞTU
İzmir’de vaka artışı ile ilgili değerlendirmede bulunan Çamlı, “Elimizde net sayılar yok. İzmir’de yaklaşık 100 kişiden 30-35’inde test pozitifliği devam ediyor. Vakalarda bir düşme yok ama bir artış da yok. Bir plato var adeta, bu şekilde devam ediyor.  Hafta sonunda sokağa çıkma yasağı olduğu için test sayılarında bir düşüş oldu. Doğal olarak ne kadar az test yaparsan o kadar pozitif vakaya rastlanıyor” dedi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ATAMASI YAPILMASI GEREKİYOR
Salık çalışanlarının Covid-19 testlerinin pozitif oranın yükselmeye devam ettiğini kaydeden Çamlı, acil atamaların yapılması gerektiğinin altını çizdi. Çamlı, “Hastaneler, yoğun bakımlar ful dolu. Yatak bulmakta zorluk çekiliyor. Özellikle sağlık çalışanlarında pozitiflik belirgin. Hemen hemen her hastanede epey bir şekilde sağlık çalışanda pozitiflik var. Bu da hizmet verilmekte çok zorluk çekiyor. Çünkü sağlık personeli çalışan diğer arkadaşlarının açığını kapatmak için temposunu arttırmak zorunda kalıyor. Acillerde, yoğun bakımlarında hekim ve sağlık çalışanları sayılarında azalma olunca, diğer çalışanların iş yükü artıyor. O yüzden biran önce atamasını bekleyen sağlık çalışanlarının atamasının yapılması gerekiyor. Yeni sağlık çalışanlarının derhal bu süreçte görevlerine alınması gerekiyor. Zaten yoruldular, tükendiler. Şimdiden tekrar uyarıyoruz; atanamayan sağlık çalışanlarının atanmasının yapılması gerekiyor. Zaten OECD (Sağlık Sistemi İncelemeleri) kriterlerine göre nüfusa düşen hekim, ebe ve hemşire sayısı yarı yarıyaydı. Zaten düşük bir sağlık çalışanı oranıyla bu pandemiye başladık. Pandemide bu yük daha arttı” diye konuştu.

ÇOK DRAMATİK HİKAYELER VAR
Sağlık çalışanların zorlu bir süreçten geçtiğine vurgu yapan Çamlı, şunları söyledi:
“Salık çalışanlarının pozitiflik oranı konusunda net bir sayı elimizde yok. Çünkü artık yetişemiyoruz. Hastanelerde çok dramatik durumlar var. Karı-koca hekim Covid testleri pozitif, bir tanesi hastanede yatıyor, bir tanesi evde çocuğuna bakıyor. Yine hekim karı-koca pozitif, ikisi de hastanede yan yana yatıyor. Böyle öykülere çok rastlanıyor. Sağlık çalışanları çok zor bir süreçten geçiyor”