Halil İbrahim GÜLER / GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Tabip Odası Başkanı Opr. Dr. Lütfi Çamlı kentteki koronavirüs vakalarının artışı ve alınan tedbirlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

5 BİN VAKA VAR
Kentteki vaka artışının hızla devam ettiğinin altını çizen Çamlı, “Tüm Türkiye’de olduğu gibi İstanbul’da ve İzmir’de ciddi bir vaka artışı var. Bundan 4 ay önce günlük vaka sayıları 200-250 iken, şuanda 4 bin 500-5 bin vaka sayıları var. Bu artış tabi ki yapılan test sayılarıyla da ilintili ama ciddi bir vaka sayısının arttığı kesin. İkincisi vaka artışlarından Ekim ayının ikinci haftasında başlayan ama yaşanan deprem felaketi ile birlikte çok daha belirginleşen süreç gözlemdik” dedi.

TEDBİRLER BU DÜZEYDEYKEN PANDEMİYİ DURDURULAMAZ
Çamlı konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Burada tabi ki radikal tedbirlerin alınması gerektiğini tüm sivil toplum kuruşları söyledi ama alınan son kararlar yeterli görülmemektedir. Çünkü toplumsal hareketliliği yavaşlatmakta yeterli değil. Tam kapanma sağlamıyor. Sadece restoranlar, kafeler, eğlence merkezlerinde bir kapanma var. Onlarda bile AVM’ler tam kapanmış değil. Hal böyleyken, toplumsal hareketlilik devam ederken bu pandemi ile mücadele edebilmek çok da yeterli gelmeyecek. Hayatı öne taşıyan sektörler dışında, özellikle acil iş kolları dışında kalanların kapatılması veya yavaşlatılması gerekiyor. Burada sosyo-ekonomik acıdan kırılgan kesimlerin, özelliklere; yaşlıların, engellilerin, mültecilerin korunması gerektiğini talep etmiştik. Alınan tedbirler bunları karşılayacak nitelikte değil. Tabi ki bir takım katkıları olacaksa da bu düzeye gelmiş bir pademiyi durduracak veya yavaşlatacak nitelikte olmadığını düşünüyorum.”

İSTEDİĞİNİZ KADAR YOĞUN BAKIM SERVİSİ AÇIN…
Pandemi ile mücadele yoğun bakım sayılarının arttırılmasıyla bir sonuç alınamayacağını ifade eden Çamlı, “Birçok yerde yoğun bakım servisleri oluşturulmaya çalışılıyor. Ama vaka sayısını azaltamadığımız sürece istediğiniz kadar yeni servis açın, mutlaka yetersizlikler olacaktır. Açtığımız her servis birkaç gün içerisinde dolacaktır. Bu kaçınılmaz bir durum. Önemli olan vaka sayısını azaltmaktır. Bunu azaltamazsak, ne yazık ki bir yandan hastanelere olan talep olduğu sürece isterseniz yeni hastaneler yapın yine de yatak sayısını karşılayamayız. Bu nedenle birinci safhada koruyucu hekimlik tedbirlerini arttırarak, bulaş riskini azaltarak, enfeksiyonu kaynağını yok ederek hastanelere yatak talebini düşürebiliriz. Gelen her hastayı tedavi etmeye çalışarak, pandemiyle mücadele etmeye çalışarak bir süre sonra ne sağlık sistemi, ne sağlık çalışanları böyle bir yükün altından kalkamayacaktır” diye konuştu.  

PANDEMİ İLE MÜCADELEDE EN BÜYÜK YANILGI…
Çamlı, “Başından beri söylediğimiz bir durum var. Pandemiyle ilgili veriler bizimle şeffaf bir şekilde paylaşılmıyor. Bakın, bir sürü spekülatif veriler üzerinden pandemiyi konuşmaya çalışıyoruz. Şuanda İzmir’de günde ya da son bir ayda kovid nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşların sayısın bilmiyoruz. Kaldı ki açıklanan verilerin de ne kadar güvenilir olduğuna dair kuşkularımız var. bu duruma gelmesi gerçekten çok üzücü. Pandemiyle mücadelede en büyük yanılgı da belki de budur” diye konuştu.