Halil İbrahim GÜLER / GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Tabip Odası Başkanı Opr. Dr. Lütfi Çamlı, kentteki koronavirüs vaka sayısı ve yoğum bakım doluluk oranlarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Çamlı, Salgın şu anda bütün Türkiye’ye yayılmış ve kontrolden çıkmıştır. Sağlık Bakanlığı’nın pandemi sürecini şeffaf bir biçimde yönetmemesi yüzünden gerçek olgu ve ölüm sayıları konusunda yeterli bilgimiz yoktur. Salgının kontrolden çıktığı bir dönemde artık maske, mesafe, hijyen’ demenin bu sorunu çözmediğini anlamalıyız. Salgınla mücadelenin sorumluluğu yalnızca yurttaşa, bireye indirgeyerek bu sorunla baş edilemez” dedi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI VERİ VERMEKTEN ÇEKİNİYOR
Sağlık çalışanlarının vaka sayılarını paylaşmaması yönünde uyardığını kaydeden Çamlı, “Vakalar ile ilgili net veriler yok.  Bu konuda bize paylaşım yapılmıyor. Sağlık çalışanı arkadaşlarımız  paylaşım yapılmaması konusunda uyarılıyorlar. Arkadaşlarımız da bize bilgi vermekte çekiniyor.   İzmir'deki artış çok belirgin. Özellikle deprem sonrası 3 kat artış olduğu bizzat Vali tarafından açıklandı. Sağlık çalışanları gerek aile hekimlerinde gerek hastane çalışanlarında çok ciddi pozitiflik var” diye konuştu.

YOĞUN BAKIMLAR DOLDU, YENİLERİ OLUŞTURULUYOR
İzmir’de yoğum bakımların dolduğunu vurgulayan Çamlı, şunları söyledi:
“Sağlık sistemimizin yanıt verme kapasitesini çok zorlayan bir noktadayız. Salgının böyle devam etmesi, hasta sayılarının böyle artması durumunda hiçbir sağlık sisteminin yeterli olamayacağı, çökeceği göz önüne alınmalıdır. Yoğun bakımlar dolu. Yeni yoğun bakımlar oluşturulmaya çalışılıyor. Tepecik Hastanesi, Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi,  Bornova Türkan Özilhan ve Ege Üniversitesi’nde ek yoğun bakım oluşturulmaya çalışılıyor.”