Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ – AK Parti’nin müteahhit kökenli milletvekili Necip Nasır, İzmir’deki kentsel dönüşümün hızlanması için flaş bir öneride bulundu. Nasır, “Plan tadilatları da planlama kriterleri çağın gerekleri doğrultusunda ada bazında emsal artışları sağlanarak yapılmalıdır. 30 Ekim'de yaşanan deprem beklenen asıl İzmir depremi değildir. Allah korusun, İzmir'deki faal 13 fay hatlarından meydana gelecek bir depremin sonuçlarının vebali ile birlikte ihmal edenlerin de kendilerinin de İzmir'de yaşadığını dikkate almalılar. Bu konu siyaset üstü olarak elbirliğiyle hızlı bir şekilde çözülmelidir. Emsal artışıyla ada bazında plan tadilatıyla yapılacak düzenlemede bütün dinamikler hareketlenir ve kentsel dönüşüm hızlanır. Hükümetimiz yeni finans modelleri ile ucuz kredi imkanı yaratması için gerekli çalışmalarını sürdürmektedir” dedi.

AK PARTİLİ NASIR’DAN SOYER’E “DEPREM VE DÖNÜŞÜM” ELEŞTİRİLERİ: ADA BAZLI EMSAL ARTIŞI ÖNERİSİ! HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ!

SOYER MECLİSİ İŞARET ETTİ

Nasır’ın bu sözleri farklı kesimlerde tartışılmaya başlanırken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den flaş bir değerlendirme geldi. Soyer, “Emsal artışI çözüm getirir demek şuan için doğru olmaz. Bunu Büyükşehir Belediyesi Meclisi’ndeki komisyonlarında enine boyuna değerlendiririz. Daha sonra da Büyükşehir Meclisi’nde tartışılır, konuşulur. Benim bu konuda bir şey söylemem için meclis iradesini görmem lazım” açıklamasında bulundu.  

İZMİR’DE AK PARTİ-CHP ARASINDA ‘KREDİ’ ZİRVESİ: MUTABAKAT VAR, SÖZLEŞME YOK! HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ!

BUNU YAPACAK OLAN BELEDİYELER!

İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “Emsal artışı belediyelerin sorumluluğunda olan bir durum. Biz mecliste K alanlarının belirlenmesi için Kentsel Dönüşüm, İmar ve Bayındırlık gibi komisyonların bir araya geldiği bir komisyon oluşturmuştuk. Bu komisyonda çalışmalarımızı tamamladık, K sınırlarımızı belirledik. Şu anda böyle bir komisyon yok. İzmir’in en temel sorunlarından biri deprem gerçeği ve kentsel dönüşüm sorunu. İzmir’de yapı stokunun neredeyse yüzde 85’ine yakınının dönüşmesi gerekiyor. Bunun içinde çok büyük miktarda ruhsatlı yapılar yani 1999 sonrası yapılmış yapıların dönüşümü İzmir için önemli bir sorun. Bu sorunu sadece plan notlarıyla ortadan kaldırmak mümkün değil, geniş çaplı, ilçe bazlı, imar revizyonları gerekiyor. Bu revizyonları yapacak olan da yerel yönetimlerdir, ilçe belediyeler ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’dir.  

“AK PARTİ OLARAK BİZ ELİMİZDEN GELENİ YAPARIZ” 

Hızal, sözlerine şöyle devam etti:

“Emsal artışını değerlendirecek ve yapacak olan İzmir Büyükşehir Belediyesi’dir. Biz AK Parti olarak hiçbir zaman emsal artışına karşı olarak bir tavır içinde olmadık. Kendileri de bugüne kadar ‘Emsal artışı düşünüyoruz ya da yapacağız’ gibi yaklaşımda bulunmadılar, bize böyle bir düşüncelerinden bahsetmediler. Eğer bu konuda bir adım atma niyetleri varsa, biz, vatandaşın lehine olan neyse biz o alanda elimizden gelen neyse onu yaparız. Emsal artışı hususunda görev ve yetki Bakanlık’ta değil. ‘Bakanlık bizi engelliyor’ gibi bir açıklama sadece vatandaşı kandırmak, yanlış yönlendirmektir. Zaten bu konuda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ‘Emsal artışı yetkisi bizdedir’ dedi. Bürokratları da planlar, bu planlar komisyonlara gelir. İzmir’in 1/25.000’lik ve 1/1000’lik planlarının çok acil revize edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde İzmir’in kentsel dönüşümünün sağlıklı bir şekilde yapılması mümkün değil. Belediye bu konuda biraz daha çaba sarf etmeli”