Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sinancan Öziçer İzmir ve çevresinde yaşanan deprem sıklıklarının olağan olduğunu söyledi. Öziçer İzmirlilerin deprem gerçeğine alışması gerektiğine vurgu yaparak, “Dün ve bugün meydana gelen depremleri olağan karşılıyoruz. Bu depremler beklenilen depremler. Tabi ki biz günümüz teknolojisi ile gün saat ve yer olarak nokta atışı belirleme yapamıyoruz. İzmir ve çevresi, Manisa, Aydın, Ege açıklarında bu büyüklükte meydana gelen depremleri bizler olağan karşılıyoruz ve bekliyoruz. Bu tür depremeler birkaç haftada bir ya da ayda bir ya da birkaç günde bir olabilir. Bu sıklık ve bu büyüklükte depremler tüm vatandaşlarımızın alışması gereken depremler” dedi.

“DEPREMLER DAHA SIK GÖRÜLMEYE BAŞLADI”

Son yıllarda daha sıklıkla meydana gelen depremlerin fay hatlarındaki enerji sıkışıklığından kaynaklandığını belirten Öziçer, “Bundan 15-20 yıl öncesi ile bugünü kıyasladığımızda depremler tabi ki daha sık görülmeye başladı. Bu da periyodların miadını doldurup belli bir zamanın geldiği anlamına geliyor. Periyod derken bundan 15-20 önce deprem sayıları daha azken şimdi sismisite durumundan dolayı daha sık meydana geliyor. Bu da gerginlikler, sıkışmaların olduğunun göstergesi. Yani son birkaç yıldır hem Manisa’da hem İzmir ve çevresinde hatta Doğu Anadolu fay hattına kadar depremler artık yoğunlaşıyor. Bu da artık Türkiye’nin, Anadolu Bölgesinin İzmir’deki fayların ciddi bir şekilde sıkışıp, enerji birikiminden dolayı depremleri oluşturuyor” dedi.

“DEPREMLERİN DEVAMI OLACAK!”

Yaşanan depremlerin devam edeceğini vurgulayan Öziçer, “Depremlerin devamı olacak. Ne zaman ne şekilde olacağı belli değil, bunu bilemiyoruz maalesef. Deprem üç bilinmeyenli denklem gibidir. Yer, zaman ve büyüklüğü belli değil ama depremin olacağını biliyoruz. İzmir ve çevresinde de deprem olacak. İzmir’de, İstanbul’daki gibi 7 ve üzerinde bir deprem beklemiyoruz. Son 100-120 yıla baktığımızda İzmir ve çevresinde 6.6 büyüklüğünü geçen, burada şiddet demiyorum, büyüklüğünü geçen bir deprem meydana gelmedi. Bu da demek oluyor ki 6 – 6.5 büyüklüğünde bir deprem olabilir” uyarısında bulundu.

“HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI”

Depremin değil binaların öldürdüğüne dikkat çeken Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sinancan Öziçer, “Artık İzmir halkı depremle yaşamayı öğrenmeli. Depremle yaşamayı öğrenmeli. Artık ‘Deprem meydana gelecek mi?’ sorularından ziyade ‘Biz bu depreme karşı ne gibi önlemler almalıyız?’ sorusunu sormalılar. Bu sorunun cevabını araştırmalılar. Vatandaşlar, yerel yönetimler ve devlet bazında herkes kendi üzerine düşeni yapmalı. Bu görevler harfiyen yapıldığında deprem yıkıcılığı riski azalacaktır” dedi.