Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir İnciraltı Gelişim Derneği Başkanı Tayfun Karabulut İnciraltı’ndaki toprak sahiplerinin zor durumda olduğunu söyledi. Birçok yerden sözler verildiğini fakat eyleme dair bir gelişme yaşanmadığını belirten Karabulut, “Bölgemiz turizm imarlı bir bölge. 1991 yılında resmi gazetede yayımlandı ve İnciraltı turizm bölgesi ilan edildi. Bu dönemde toplam 31 bölge Antalya Belek de dahil olmak üzere bu kapsamda yer aldı. Bugün Belek dünyayı misafir ediyor biz ise Kurban Bayramında kurbanlıkları misafir ediyoruz. İnciaraltı’nda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı imar yetkisine sahip. Biz 30 Mart’ta seçime 24 saat kala Sayın Tunç Soyer Başkanımla bin kişi katılımlı bir toplantı yaptık. Orada sağ olsunlar bize mikrofonla söz hakkı verdiler. Yarım saat boyunca toprak sahiplerinin durumunu konuştuk. Başkana ‘Ateşten gömlek giymeye hazır mısınız?’ dedik. Çünkü İnciarltı öyle bir durum. Konuşursanız ‘Rantçı’ diyebilirler. Bana bile ‘Malın mı var? Ondan mı koşuyorsun?’ diyorlar. Sayın Soyer, ‘Ben İnciraltı’nı ateşten gömlek gibi görmüyorum. İnciraltı bir vicdan meselesidir. Bizde de o vicdan var’ dedi. Bu konuşma burada kaldı. Ardından Sayın Soyer’den konu ile ilgili bir konuşma ya da girişim olmadı. 2019 Haziran ayında tekrar kendisiyle bir araya geldik. O görüşmede de ‘Hemen haftaya görüşüyorum’ dedi. Yine bir girişim olmadı. Aradan 4 ay geçti, biz yine kendisini ziyaret ettik. Bekliyoruz” dedi.

“YALNIZ OLMADIĞIMIZI HİSSETMEK İSTİYORUZ”
Kendilerini yalnız hissettiklerini belirten Karabulut, “İzmir istemezse Ankara neden yapsın? Kamuoyu nezdinde harekete geçmemiz lazım. Biz toplumsal olarak da yalnız olmadığımızı hissetmek istiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer’in bize verdiği sözü yerine getirmesini bekliyoruz. İnciraltı sadece orada yaşayan toprak sahiplerinin değil İzmir’in genel bir sorunudur. 2 defa EXPO’da dünyanın tanıyıp, hayran kaldığı bir İnciraltı’ndan bahsediyoruz. Dünyaya açılması gereken bir yerden bahsediyoruz. Bu tüm İzmir’e katkı sağlayacak. Bugün baktığınızda kamuya faydasız işletmeler, nargile salonları, düğün salonları işletiliyor ve kurbanlıklar ağırlanıyor. Biz bu durumdan büyük üzüntü duyuyoruz. Biz ‘gökdelen imarı istemiyoruz’ dedik. Bugün her yerde gökdelen tartışması var. Biz İzmir’in yararına olacak sağlık turizmi odaklı bir planlama istiyoruz. Kolayı da tercih edebilirdik. Her yere konut, villa yapın da diyebilirdik. Biz İzmir’in yararına olacak planlama istiyoruz. Biz bu açıklamaları yaparken neden bizden uzaklaşılıyor? Bölgedeki İzmirli aileler İstanbul ve Ankara sermayesine yenik düşüyor. Topraklarını gözyaşları içinde satıyorlar” dedi.

“İZMİR’İN İNCİRALTI PROJESİ YOK!”
Ak Parti’nin İzmir temsilcilerinden de talepte bulunulduğunu belirten Karabulut, “2017 Aralık ayında Ak Parti Genel Merkezi’ni ziyaret ederek Sayın Hamza Dağ ile görüştük. Konu hakkında geri dönüş sağlamasını bekledik ama herhalde program yoğunluğundan dolayı dönüş yapamadı. Süreç hakkında Ak Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atila Kaya’yla devamlı istişare halindeyiz. Geçtiğimiz haftalarda da aradım kendisini. Halimizi ve çözüm beklentisi içinde olduğumuzu da ifade ettik. Sayın Ak Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli ile de görüşme yaptık. Bize konuyu yakından takip edeceğinin sözünü verdi. Henüz maalesef bir adım atılmadı. Aslında şu noktada Ak Parti’nin söylediğine de katılıyorum. ‘İzmir’in bir projesi varsa sahip çıkalım’ diyorlar ama İzmir’in projesi olarak İnciraltı yok” dedi.

“MİMARLAR ODASI BAŞKANI KAHRAMAN RANDEVU VERMEDİ”
İnciraltı’nın nitelikli yatırımcıyı çekebilecek tek yer olduğunu ifade eden Karabulut, “Bizler bölgemizde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkisinin olduğunu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yetkisi olmadığını biliyoruz. Ancak İzmirliye verilen sözü tutmak gerekiyor. İzmir’in yatırım ve yatırım yeri olarak sıkıntı çektiği bir zamanda yatırımcı kaygısı yaşanmayacak bir bölgeden İnciraltı’ndan bahsediyoruz. Hükümete de ‘Niye yapmıyorsunuz?’ diyemiyoruz. Çünkü İzmir istemiyor. Meslek odalarımızın, tüm odalarımızın ortak hareket etmesi gerekiyor. Biz TMMOB’a bağlı odalardan randevu alamıyoruz. Bizle görüşme lütfunda bile bulunamıyorlar. Yani bunu anlamakta da güçlük çekiyoruz. Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Sayın İlker Kahraman’dan randevu istedik. Bize randevu vermediler. Neden bizden kaçıyorlar? Size söyleyecek sözü olmayanların sizle görüşmek istememesi normaldir. Yarın İnciraltı ile ilgili Ankara plan yaptığında kimse buna karışmayacak o zaman. Bakanlığı planına kimsenin söz söyleme hakkı olmayacak. Bugün kimse bizim yanımızda değil çünkü” dedi.