Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ  - İzmir Büyükşehir Belediyesi sokak hayvanlarının bakım, tedavi ve sahiplendirilmesinde Avrupa standartlarında hizmet verecek Pako Sokak Yaşam Kampüsünü hizmete açtı. Açılış törenine CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Gençosman Killik, ilçe belediye başkanları, milletvekilleri ve çok sayıda partilinin yanı sıra, Gazeteci Bekir Coşkun'un eşi Andree Coşkun da katıldı. Barınağa Gazeteci Bekir Coşkun'un yazar köpeği "Pako" ismi verildi.

COŞKUN: "İZMİR OLDUĞU İÇİN KABUL ETTİM"
Açılış töreninde duygularını paylaşan Andree Coşkun "Burası örnek olacak bir yer oldu. Candan teşekkür ediyorum. Belediyeden Pako'nun adını istediler, çok gururlandım. İzmir olduğu için kabul ettim, İzmir hakikaten farklı. Bu şekilde yürüyeceğine inanıyorum. Burada veteriner arkadaşlarım var, o da beni mutlu etti. Örnek bir barınak oldu, çok duygulandım. Pako, bizim köpeğimizdi, biz Bekir ile birbirimize İzmir'de aşık olduk. İzmir bizim için farklı, Bekir de benim gibi çok hayvanseverdi, biz sokaktan hep hayvanları kurtarmaya çalıştık, evimizde hep hayvan oldu. Bir insan çocuğu olduğunda hayvan sevgisini aşılarsa büyüdüğünde çok mesuliyetli oluyor, paylaşmayı öğreniyor. Hayvan beslemeli ve sahiplenmelisiniz. Hayat kurtarıyorsunuz. Petşoplardan hayvan almayın, hayvan sevgisini aşılayabilmek için ailenizi buraya getirin. Tanısınlar, okşasınlar, o duygu kendiliğinden geliyor. Pako bir misyoner gibi çalıştı, Türkiye'de ilk köpek yazardı, ölünceye kadar yazıları yayınlandı, öldüğü zaman bütün televizyonlar ölümünü bildirdi. Başkana Pako'nun ismi verildiği için çok teşekkür ediyorum. Hayvan severler ve gönüllüler mutlak suretle belediyelere yardımcı olmalı. Sadece belediyelere bırakmayın. Çocuklarınıza sevgiyi aşıladığınızda farklı bireyler doğuyor. Barınak adı güzel değil, burada eğitim, güçten düşmüş hayvanlar için bir yer var. Örnek bir yer oldu. İzmirlisiniz unutmayın" dedi.

PAKO'DAN MEKTUP VAR
Pako'dan mektubunu okuyan Coşkun, "Siz bilmezsiniz bizler her gece kendi aramızda haberleşiriz. Yükselen sesler bütün kenti dolaşır. Köpek sesinim gevezelik olduğunu sanmayın. Canı yanan köpeğin sesi kente yayılır. Sokakta bir köpek görürseniz 1 kez olsun gözlerinin içine bakmanızı isterim" ifadelerini kullandı.

ÖZKAN: "MESLEKTAŞIMIZ KATLEDİLDİ"
İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Selim Özkan ise "Bizler veteriner hekimiz, damar yolu girerken hemşire, köyde baytar, tarihte Mehmet Akif'iz. Bu sene dünya hekimler günümüzde Yozgat'ta bir meslektaşımız katledildi. Volkan Lale meslektaşımız, mezbahada hastalıklı hayvanın etlerini insana yedirilmesin dediği için bıçaklanarak öldürüldü. Çok da bu konuya girmek istemiyorum. Her zaman olduğu gibi İzmir farklılığını ifade etmektedir" diye konuştu.

İDUĞ: “PAKO İSMİ BURADA YAŞAYACAK”
Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, “Bekir Coşkunu rahmetle anıyorum, insanların dünyasından, alanından 70 bin metre kare sokak hayvanlarına, dilsiz dostlarımıza yer ayıran Başkanımız Tunç Soyer’e kendisine minnettarım, Pako ismi burada yaşayacak. 1 Mayıs İşçi Bayramı Ve Ramazan Bayramını kutluyorum, Pako ismi burada yaşayacak” dedi.

SOYER: “BU DÜZENİ AKIL, VİCDAN VE DEMOKRASİ İLE DEĞİŞTİRECEĞİZ"
İzmir Büyükşehir Belediye Tunç Soyer,  “Bugün Ankara’dan sadece bu açılış için gelen Sayın Genel Başkanımız Ali Öztunç’a çok teşekkür ederim. Bugün insan icadı bir dil konuşamayan ve kendi haklarını arayamayan can dostlarımız için bir araya geldik. 1955’ten beri var olan bir yarışmada İzmir Avrupa Değerlerini en iyi temsil eden il seçildi ve bu ödülü aldık. İzmir ve Türkiye’de Avrupa değerlerinden daha önemli bir şey var. Biz onlara can dostu diyoruz ve sokaklarımızda onlarla beraber yaşıyoruz. Uygar diye gördüğümüz o ülkeler ve şehirler itilaf kanunuyla sokak hayvanlarını yok etti. İnsanlık diğer türler üzerinde hakimiyet kuran bir tür değildir. İnsanlar tüm canlılar ile vardır, onlardan üstün olduğunu düşündüğü an İklim krizi başlar. Bunun için de doğamız ile uyumu devam ettirmek için birçok proje başlattık ve dün bir ödül daha aldık. Bugün açılışını gerçekleştirmekten gurur duyduğumuz bu kampüste bunlardan bir tanesi. HAYTAP başından beri bu projede bizim yanımızda oldu. Tüm zorluklara rağmen hayvan hakları için çalışan aktivitelere de teşekkür borçluyuz. Geçtiğimiz ay sahipsiz sokak hayvanlarımız için bir çalışma başlattık  mikroçip ve küpe ile kayıt altına alınıyorlar  ve böylece 2021 de 16 bin kısırlaştırma gerçekleşti. Bu tablo Türkiye’de bir ilk. Biz can dostlarımıza karşı adilsek birbirimize de adiliz demektir, eğer değilsek bir birimize de değiliz demektir. Pako Usta Gazeteci Bekir Coşkun’nun köpeğinin ismiydi. Onun mücadelesine duyduğumuz minnetin bir göstergesi olarak bu kampüsü kurduk. Çok değerli Gazeteci Yazar Bekir Coşkun Kurt isimli yazısında şu ifadelere yer veriyor; ‘Ne yapacaksınız... Son orman yanana, son doğa parçası bozulana, son kuş gidene, son kurt vurulana kadar... Bu dünya bizim...’ Evet bu dünya bizim ve burada hepimiz tüm canlılarla uyum içerisinde yaşamalıyız” ifadelerini kullandı.

ÖZTUNÇ: "2 BÜYÜK MUTLULUĞU BİR ARADA YAŞIYORUM"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, "Bugün 2 büyük mutluluk yaşıyorum, birincisi ben CHP'nin çevre ve doğa haklarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısıyım, aynı zamanda doğa haklarından da sorumluyum. İşte CHP'li belediyenin yapacağı tesis böyle olur. Ben hayvan hakları ile ilgili Türkiye'nin dört bir yanında mücadele ediyorum, bu tür barınaklardan Türkiye'nin her yerinden şikayetler geliyor. Bu tesis Avrupa standartlarında 36 dönüm alana, 30 milyon para harcanarak yapılmış. Ben Tunç Başkanımıza teşekkür ediyorum ve alkışlıyorum kendisini. İkinci mutluluğum ise;  ben Bekir Coşkun ile Habertürk gazetesinde birlikte yaklaşık 1 buçuk yıl çalıştım. Bekir abi özel bir isimdi, kalemi müthişti. Yazdıklarıyla hem güldüren hem ağlatan bir kalemdi. Köpeği Pako'nun isminin buraya verilmesi benim için büyük mutluluk oldu" açıklamasında bulundu.


"HAYVANI SEVMEYEN İNSANI SEVMEZ"
Hayvan sevgisinin önemine vurgu yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, "Hayvanı sevmeyen insanı sevmez. Burada dünyada sadece insanlar yaşamıyor, hayvanlar ve bitkiler de yaşıyor. Sadece insana değil tüm canlılara yatırım yapmamız gerekiyor. CHP'li belediyeler bunu ellerinden geldiğince yapıyorlar. Engellemeler yok mu, var! Zaman zaman  iktidar tarafından engeller konuluyor, bizim başkanlarımız bu engelleri aşıyorlar. Biz engelleri aşa aşa geliyoruz, geliyor gelmekte olan, biz engelleri aşacağız" dedi.

"UMRE'YE DEVLETİN PARASIYLA MI GİTTİNİZ"
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suudi Arabistan programına yönelik eleştirilerde bulunan Öztunç, "Birileri vatandaştan toplanan vergiyi böyle tesislere yatırır birileri de başkla yerlere. Birileri dik dik konuşur ama 3-5 kuruş için diklikleri gider. Daha düne kadar 'katil' dediklerinin ayağına gidiyorlar. Sayın Cumhurbaşkanı 2 gündür Arabistan'da hani katildi bunlar! 'Biz enayi miyiz' diyordunuz, neden üç kuruş için koşa koşa gittiniz. Sayın Erdoğan dün Arabistan'da bakanlarınızla, ailenizle birlikte umre yapmışsınız, Allah kabul etsin. Buradan şunu sormak istiyorum; bunu devletin parasıyla mı yaptınız, kendi paranızla mı, Devletinse burada sorun var! Herkesin hakkı var o parada, herkesten helallik almak zorundasınız, 1 kişi helal etmezse kabul olmaz. Devletin uçağıyla Arabistan'a gidip, devletin parasıyla konaklayıp, devletin parasıyla umre olmaz. Biriler, devletin imkanlarıyla bunları yaşıyor, birileri de devletin parasını böyle güzel tesislere harcıyor. Bunu dile getirmek boynumuzun borcu" dedi. Öztunç, veterinerler günü ile 1 Mayıs'ı kutlayarak konuşmasını sonlandırdı.