İzmir Ekonomi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Görkem Üçtuğ, yurt içinden ve yurt dışından birçok CEO, akademisyen, gazeteci ve sivil toplum kuruluşu temsilcisinin online katıldığı ‘Harvard Business Review Sürdürülebilirlik Zirvesi’nde konuşmacı oldu. Bloomberg Businessweek Türkiye Enerji Editörü Mehmet Erdoğan Elgin’in moderatörlük yaptığı ‘Yeşil Mutabakat ve Enerji Sektörüne Yansımaları’ başlıklı panelde, SOCAR Türkiye İletişim ve Kamu İlişkileri Başkanı Mikayil Yusufov ile birlikte sunum yapan Üçtuğ, katılımcılara ‘Yeşil Mutabakat’ın getireceği değişiklikleri ve yapılabilecek çalışmaları aktardı.

TÜRKİYE’NİN YETKİNLİĞİ VAR
Türkiye’de dönüşümün zamanında sağlanmaması halinde yaşanacak riskleri de değerlendiren Üçtuğ, “Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (TÜSİAD) yaptığı araştırmaya göre, ülkemizin dönüşümü sağlayamaması halinde yaşayacağı kayıp yıllık 800 milyon ile 1.8 milyar euro arasında. Bu çok büyük bir rakam. Ancak ülkemiz uygun yönetmelikler ve uygun teşviklerle çok hızlı bir şekilde dönüşebilir. Zirvede ülkemizin bu yetkinlikte olduğunu aktardım” dedi.       

BİLGİLER ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE PAYLAŞILMALI 

Yeşil Mutabakat konusunda dönüşümün sağlanması için nasıl bir strateji belirlenmesi gerektiğine ilişkin açıklamada bulunan Üçtuğ, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dönüşüm sürecinde kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşu ve üniversitelerin birlikte hareket etmesi gerekiyor. Veri toplama ve karbon ayak izi hesaplama süreçlerinin şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesi büyük önem taşıyor. Doğru bilgiyi paylaşmadığımızda yeşil fonlardan yararlanamayız. Türk firmalara karşı böyle bir önyargı oluşması, hepimiz için olumsuz bir süreci beraberinde getirir.”        
BİLGİLENDİRME YAPIYORUZ
İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin Yeşil Mutabakat konusunda çok önemli çalışmalara imza attığına değinen Üçtuğ, “Üniversitemizdeki akademisyenlerimizle birlikte Yeşil Mutabakat’ı farklı yönleriyle ele alıp hem teknik çözümler üretiyor hem de toplumumuzun farklı kesimlerini Yeşil Mutabakat’ın getireceği değişiklikler yönünde bilgilendirmeye çalışıyoruz. Petrokimya, gıda, enerji, finans, bilişim gibi çeşitli sektörlerin öncü firmalarına karbon ayak izi danışmanlığı veriyoruz. Yurt içi ve yurt dışındaki çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.