İzmir'in Karabağlar ilçesinin Tırazlı Mahallesi yakınlarında iki gün önce başlayan, rüzgarın etkisiyle hızla yayılan orman yangını, ekiplerin müdahalesi sayesinde yerleşim merkezlerinden uzaklaştırıldı. Havanın kararmasının ardından rüzgarın etkisiyle büyümeye başlayan yangın Menderes'in Yeniköy ve Bahçecik mahallelerinde bulunan evlere yaklaştı.

Türkiye'nin birçok kentinden yangını söndürmek için gelen orman bölge müdürlüklerine bağlı arazözler, alevlerin iki mahalledeki evlere sıçramaması için bölgeye sevk edildi.

Orman bölge müdürlüğü ekipleri yanan bölgelerdeki ağaçları söndürebilmek için yoğun çaba gösterdi. Vatandaşlar da yangın söndürme çalışmaları sırasında ekiplere yardım etti. Rüzgarın hızının azalmasının ardından alevler yerleşim merkezinden uzaklaştırıldı.

Tehlikenin sona ermesinin ardından mahalle sakinleri geceyi geçirmek için evlerine geri döndü. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, yangının hiçbir yerleşim merkezini tehdit etmediğini, yangın söndürme çalışmalarında 100 arazöz, 40 su tankeri ve 20 iş makinasının görev aldığını bildirdi.

Yetkililer, yangının henüz kontrol altında olmadığını, söndüreme çalışmalarının devam ettiğini, sabah saatlerinde havanın aydınlanmasının ardından helikopterlerin yangın söndürme çalışmalarına tekrar başlayacağını kaydetti.

BAKAN PAKDEMİRLİ'DEN 'GECE' UÇUŞU
Karadaki yangın söndürme ekiplerinin koordinasyonunu amacıyla Türkiye'de ilk defa, Karabağlar'da önceki gün başlayan yangınla ilgili olarak, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin katılımıyla gece uçuşu gerçekleştirildi. 

Pakdemirli, uçuş sonrası Karabağlar ilçesine bağlı Tırazlı Mahallesi'ndeki Tekketepe Gözetleme Kulesi'nde gazetecilere açıklamalarda bulundu. 

Bakan Pakdemirli, söz konusu uçuşun, orman yangınlarıyla mücadelede Türkiye'de gerçekleştirilen "ilk gece koordinasyon uçuşu" olduğunu söyledi.

Yer ekiplerinin termal kameraların çektiği görüntüleri ve GPS koordinatlarını işlediğini anlatan Pakdemirli, şöyle konuştu:

"Onları da iş emirleri olarak sahaya dağıtmaya başladılar. Geceyi biraz daha verimli geçirmiş olduk. Genel itibarıyla, kuzeybatı istikametindeki yangının izlerinin hala taze olduğunu görüyoruz. Ağırlıkla bu 500 hektarlık alanın önemli bir kısmının karanlık içinde olduğunu görüyoruz. Tabii alttan alta mutlaka kökten yanmalar var ama önemli bir kısmının aslında ateşin ferinin söndüğünü izlemekteyiz."

Genel itibarıyla gece uçuşundan sonra ekibin daha moralli olduğunu aktaran Pakdemirli, daha kötü bir tablo beklediklerini ancak iyi bir tabloyla karşılaştıklarını vurguladı.

"ÖĞLEDEN EVVEL KONTROL ALTINA ALMAYI ÜMİT EDİYORUZ"
"Yangını kontrol altına alınma aşamasına gelindi mi?" sorusu üzerine Bakan Pakdemirli, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte, bir miktar da alaca karanlıktan opsiyon kullanarak hava araçlarını kullanmaya başlayacaklarını ve önemli noktalara sabah saatleri itibarıyla çok hızlı şekilde müdahale edeceklerini belirterek, şöyle konuştu:

"İnşallah öğleden evvel eğer önemli bir rüzgar çıkmazsa kontrol altına almayı ümit ediyoruz ama dediğim gibi yangın tamamen söndürülmeden biz bu işi söndürdük demeyiz. Ben bölgeden ayrıldığım zaman şundan emin olun; demek ki her şey kontrol altında, soğutma söndürme çalışmaları devam ediyordur. Biz tamamen bu işi emniyet altına alana kadar, başta ben olmak üzere tüm ekip buradayız. İnşallah en kısa zamanda neticeyi alacağız."

BAKAN PAKDEMİRLİ: GECE BOYUNCA YANGINI HELİKOPTERLE KOORDİNE EDECEĞİZ
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli dün Karabağlar Tırazlı Mahallesinde başlayıp Seferihisar ilçesine kadar yayılan orman yangını hakkında bilgi verdi. Bakan Pakdemirli tedbir amaçlı Kuyucak köyünde kısmi tahliye yaptıklarını, rüzgarın şiddeti nedeniyle şartların aleyhlerinde işlediğini ve henüz iyi haberi paylaşamadığını söyledi. Bu gece ilk defa yangını koordine etme amacıyla gece uçuşu gerçekleşecek. Yönetim helikopterinde Bakan Pakdemirli de bulunacak. 

KUYUCAK'TA KISMİ TAHLİYE
Dün itibariyle çıkan yangınların dördünün bu sabah saatlerinde aktif olarak devam ettiğini hatırlatan Bakan Pakdemirli, "Dün 15 orman, 8 de kırsal olmak üzere 23 yangınımız çıktı. Bu yangınların dördü, aktif olarak bugün de yanmaya devam etti. İkisi Muğla ilimizde, ikisi de İzmir’deydi. Bugün itibariyle İzmir’deki yangınlara Aliağa ve Buca’daki yangınlar da eklendi. Bu saat itibariyle 23 yangın ve daha sonra çıkan iki yangın arasında kontrol altına alamadığımız tek yangın, İzmir Karabağlar’da çıkan yangın oldu. Meteorolojik şartların kontrolü güçleştirdiği bir ortamdayız. Rüzgarın yönü sürekli değişiyor. Bugün itibariyle aslında Efemçukuru, Çatalca ve Gödence köylerini koruyalım derken diğer tarafta artık risk grubundan çıkarmış olduğumuz Kuyucak, Orhanlı, Yeniköy ve Beyler köyleri tekrar risk altına girdi. Rüzgarın değişmesinden dolayı bu bölgelerimiz risk altında. Önemli bir risk yok ancak sadece Kuyucak’ta kısmi tahliye yaptık. Diğer köylerde bir tahliye yapmadık ama rüzgarın değişmesinden dolayı bu köylerimizin üzerinde de duman tabakası var. Önemli bir risk barındırmıyor. Bu köylerin etrafını dozer ve iş makineleri ile çevirdik. Herhangi bir risk görürsek kolluk kuvvetlerimiz ve Valimiz vasıtasıyla bu köylerde tahliyeye başlarız. Yerleşim yerleri ile ilgili bir sıkıntımız yok" dedi. 

İLK DEFA KOORDİNASYON AMACIYLA GECE UÇUŞU YAPILACAK
Orman Genel Müdürü ile gün boyu helikopterle uçarak koordinasyon sağladıklarını kaydeden Bakan Pakdemirli, "Hava araçlarının gün boyu uçması bizim için çok önemliydi. Sabahın erken saatlerinde pervaneyi çevirmemiz son derece önemliydi. Sivil havacılık kuralları gereği gün doğumu ve gün batımı arası uçuş oluyor. Biz hem gün doğumundan hem de gün batımından bir miktar zaman kazanıyoruz. Bugün gün batımı saat 20.08’dir. 20.20’de helikopterlerin kışlalarına dönme talimatını verdim. Bugün gece görüş dürbünleri ile sadece yönetim helikopterimizin kara ekiplerini yönlendirmek üzere bir uçuşu olacak. Bugün o uçuşta ben de refakat edeceğim. Dünyada yangınlarla mücadelede gece uçuşu yok. Sadece Kaliforniya’da bir defa denendikten sonra kırıma sebebiyet verdiği için gece uçuşuna müsaade edilmemiş. Ama biz bir ağacımız daha yanmasın diye bu ve bunun gibi projeleri mutlaka deniyoruz. Bu akşam ilk defa bir gece uçuşu ile birlikte yangın söndürme maksatlı değil ama koordinasyonu sağlama maksatlı olarak yönetim helikopteri ile bu gece yangını koordine ediyor olacağız" ifadelerine yer verdi. 

"BİNLERCE UFAK UFAK YANGIN"
Muğla’daki yangınların rahatlamasından sonra bölgeye helikopter takviyesi yapıldığı bilgisini veren Bakan Pakdemirli şöyle devam etti: 

"Şu an havada 19 helikopter, 240 arazöz, 25 dozer ve bin 150 personelle yangına müdahale ediyoruz. Henüz ne yazık ki iyi haberi sizlerle paylaşamıyorum. Tamamen kontrol altına almadan, söndürme ve soğutma çalışmalarına başlamadan da bu iyi haberi paylaşmayacağım. Rüzgar dönüp duruyor. Kabaca 500 hektarlık alanın zarar gördüğünü varsaydık. Mümkün mertebe, alanın büyümemesi, alanın çevrilmesi, önce kısmi sonra da tamamen kontrol altına almak için çabalarımız sürüyor. Şartlar sürekli aleyhimizde. Nem, ısı, rüzgar sürekli değişkenlik gösteriyor. Değişkenliğin gösterdiği durumlarda yangın sürekli atlamalar yapıyor. Tek bir yerde tek bir yangınla değil, yüzlerce hatta binlerce ufak ufak yangınla mücadele etmek durumundayız. Bu yüzden beklediğimizden daha fazla sürüyor. İnşallah bu yangının üstesinden geleceğiz." Bakan Pakdemirli, meteorolojik gelişmelerle ilgili de şu bilgiye verdi: "Şu anki meteorolojik şartlar, meteorolojinin bize verdiğinden daha iyi gidiyor ama bulunduğumuz ortamda kuvvetli ve değişken bir rüzgar var. Gece saatlerinde rüzgarın biraz daha yavaşlamasını bekliyoruz. Böylece kara ekiplerimiz yangına biraz daha yaklaşabilecek." 

KUŞLAR, YANGINDAN KAÇTI
Dün öğlen saatlerinde İzmir’in Karabağlar ilçesine bağlı Tırazlı Mahallesinde başlayan orman yangını, rüzgarın da etkisiyle Seferihisar sınırlarına kadar sıçradı. Ekipler, dünden bu yana yoğun çalışmalarını sürdürüyor. 500 hektarlık bir alanı etkilediği bildirilen yangın nedeniyle bazı hayvanlar da zarar gördü. Aralarında
yırtıcıların da bulunduğu kuşların yangından kaçtığı ve elektrik tellerine sığındığı görüldü.
Düne göre rüzgarın etkisini azaltması söndürme çalışmalarını olumlu etkiliyor.

Yangında şu ana kadar tarım alanları ve üzüm bağlarının da aralarında olduğu 550 hektara yakın alanın kül olduğu belirtiliyor.

ÇIKIŞ NEDENİ MANGAL ATEŞİ Mİ?
Öte yandan yangının çıkış nedeniyle ilgili soruşturma devam ediyor. Yangının mangal ateşinden çıktığı iddialar arasında.

TÜM İŞ MAKİNELERİ BEYLER'E YÖNLENDİRİLDİ
Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin yangının ilçeye bağlı Beyler mahallesini tehdit etmeyi sürdürdüğünü belirterek, tüm iş makinelerini bu mahalleye yönlendirdiklerini bildirdi. 

"İÇİMİZ YANIYOR"
Yaban hayatının da ormanla birlikte kül olduğunu ifade eden Yetişkin, "İçimiz yanıyor, kahroluyoruz. Eski Orhanlı Mahallesi'nde tehlike geçse de Beyler Mahallesi halen tehdit altında. Rüzgar maalesef müdahaleyi zorlaştırmaya devam ediyor. Tüm iş makinalarımızı öğleye doğru Beyler'e gönderdik" diye konuştu.

Dün Muğla'nın Milas ve Bodrum; İzmir'in Urla ilçelerinde çıkan orman yangınları ise kontrol altına alındı. (NTV)