İzmir'deki 6.6 büyüklüğündeki depremde 11 kişinin yaşamını yitirdiği, 7 kişinin de yaralandığı Yağcıoğlu Apartmanı davasında, 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak' suçundan 12’şer yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırılan müteahhit Şerafettin Ağar ile fenni mesul Orhan Ayber istinaf mahkemesinde hakim karşısına çıktı.

Duruşmada esas hakkında mütalaa veren savcı, fazla ceza tayini yapıldığını savunarak, hükmün kaldırılması ve sanıkların aynı suçtan tekrar yargılanıp cezalandırılmasını istedi. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14'üncü Ceza Dairesi’nde 4 Kasım’da görülen duruşmaya SEGBİS ile katılan tutuklu sanık Şerafettin Ağar, binanın yıkılma nedeninin kolon kesimi olduğunu öne sürdü. Ağar, binayı teslim ettikten sonra Erdoğan Dalkılıç ve kiracı Mehmet’in, S23 denen kolonu ve perde betonu kesmesi nedeniyle binanın yıkıldığını ileri sürdü.

Duruşmada söz alan tutuksuz sanık Orhan Ayber, binaların yorgun demirlerle yapıldığını ve bu binaların yıkılmaya mahkum olduğunu söyleyerek bilirkişi raporunu kabul etmediğini ifade etti.

ŞİKAYETÇİ AVUKATLARI, ÜST HADDEN CEZALANDIRILMASINI İSTEDİ

Duruşmada söz alan şikayetçi avukatları, sanıkların üst hadden cezalandırılmalarını istedi. Sanık avukatları ise müvekkillerinin beraatini talep etti.

Savunmaların ardından savcı, esas hakkında mütalaasını sundu. Mütalaada Yağcıoğlu Apartmanı B Blok binasının, projelendirmedeki eksiklikler, malzeme özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve işçilik hataları, yapım denetimindeki yetersizlikler nedeniyle yıkılmış olduğu görüşüne varıldığı vurgulandı. Bilirkişilerce tespit edilen yetersizlik ve eksikliklerin binanın yıkılmasında etkili olduğu, sanıkların yıkılan binanın proje, yapım ve iş bitimi aşamasında, üzerlerine düşen yükümlülükleri yerine getirmediği, öngörülebilen bu netice bakımından dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranan sanıklar hakkında bilinçli taksirin koşullarının oluştuğuna da dikkat çekildi.

Sanıkların, yıkılan binanın proje, yapım ve iş bitimi aşamasında, üzerlerine düşen yükümlülükleri yerine getirmediği, öngörülebilen bu netice bakımından dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davrandığı gerekçesi ile bilinçli taksirin koşullarının oluştuğuna da dikkat çekildi.

SAVCININ TAHLİYE TALEBİNE RET

İstinaf savcısı, yerel mahkemenin kararında, delillerin takdirinde ve temel cezanın belirlenmesinde hukuka aykırılık bulunmadığını, ancak 'bilinçli taksir' nedeniyle üst sınırdan artırım yapıldığını belirtti. Fazla ceza tayini yapıldığını savunan savcı, hükmün kaldırılması ve sanıkların aynı suçtan tekrar yargılanıp, cezalandırılmasını istedi. Savcı ayrıca tutuklu sanığın tahliyesini talep etti.

Taraf avukatları, esas hakkında mütalaaya savunma için süre talebinde bulundu. Ağar'ın tutukluluk halinin devamına karar veren Ceza Daire, avukatların süre talebini kabul ederek duruşmayı erteledi.

NE OLMUŞTU?

Ege Denizi'nde, 30 Ekim 2020'de meydana gelen merkez üssü Seferihisar ilçesi açıkları olan 6.6 büyüklüğündeki depremde 11 kişinin hayatını kaybettiği, 7 kişinin de yaralandığı Yağcıoğlu Apartmanı soruşturmasında müteahhit Şerafettin Ağar ile fenni mesul Orhan Ayber, gözaltına alındı. 
İşlemleri sonrası adliyeye sevk edilen 2 şüpheli tutuklandı. Hazırlanan iddianamede; projelendirmedeki eksikler, malzeme özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve işçilik hataları, yapım denetimindeki yetersizlikler nedeniyle binanın yıkılmış olduğu belirtildi. İddianamede ayrıca binanın yıkılmasında; statik proje müellifinin, statik betonarme projeye onay veren mercilerin, bina fenni mesulünün, sürveyanının, müteahhidin, tadilat ruhsatı ile yapı kullanma izin belgesi aşamasında ruhsat ve izni düzenleyen mercilerin sorumlu olduğu görüşüne de yer verilerek, Şerafettin Ağar ile fenni mesulü Orhan Ayber hakkında 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak' suçundan 22’şer yıl 6’şar ay hapis cezası istendi.

Bina inşaatı sürveyanı Ahmet A.'nın henüz yakalanamadığı, binada yapılan tadilatın sürveyanı Adnan A.'nın ise hayatını kaybettiğinin belirlendiği kaydedilen iddianamede, kamu görevlilerine ilişkin dosya ise 4483 sayılı 'Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun' kapsamında ayrılarak Memur Suçları Soruşturma Bürosu'na gönderildi. Tutuklu sanıklardan Orhan Ayber ise ileri yaşı ve sağlık sorunların nedeniyle tahliye edildi.

İzmir 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde mart ayındaki karar duruşmasında, mahkeme heyeti müteahhit Şerafettin Ağar ile fenni mesul Orhan Ayber'i 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak' suçundan 12’şer yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırdı.

Heyet, tutuksuz sanık Ayber için sağlık sorunları bulunması nedeniyle tutuklama kararı vermedi. Tarafların itirazları sonrası dosya, istinafa taşındı.