İzmir'deki öğrencilerin, Türkiye'nin genelinde olduğu gibi tercihlerini Anadolu liselerinden yana kullandığını belirten Barış Çam, en az tercih edilen okulların meslek liseleri olduğunu öne sürdü. İzmir'de birçok Anadolu lisesine, açılan kontenjan sayısından fazla öğrencinin yerleştiğini söyleyen Çam, yüksek kontenjanlı mesleki liselerinin boş kaldığını, öğrencilerin bu liselere yönlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

'MESLEK LİSELERİ ÖZENDİRİLMELİ, PLANSIZ KONTENJAN ARTIŞINDAN VAZGEÇİLMELİ'
İzmir'de ortaöğretim düzeyinde mesleki eğitim oranı imam hatipler dahil yüzde 45'lerde iken, adrese dayalı sistemde meslek liselerine yerleşme oranının yüzde 15, yüzde 20'lere düştüğünü belirten Eğitim-Sen İzmir 1 No'lu Şube Eğitim Sekreteri Barış Çam, şunları söyledi:
"23 Ağustos'ta hiçbir yere yerleşemeyen öğrenciler için il, ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca yerleştirme başvurularının alınması sona erdi. Bu yılki tercihlerde meslek liselerine çok fazla talep olmadı. İzmir'de bazı okullar ikili eğitime geçerken, kontenjanı fazla olan okullar boş kalacak. Çiğli 75. Yıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin kontenjanı 430 olmasına rağmen, okulu 70 öğrenci tercih etti. Bayraklı Nuri Atik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin kontenjanı 270 olmasına rağmen 170 öğrenci tercih etti. Selma Yiğitalp Anadolu Lisesi'nin kontenjanı 210 olarak bildirilmesine rağmen, yerleşen öğrenci sayısı 460 oldu.

Bu sayılar öğrencilerin liselere dağılımlarında bir eşitsizlik olduğunu gözler önüne seriyor. Gençler meslek liselerine yönlendirilmeli, bu okullar özendirilmeli. Mesleki eğitim sanayi, bilişim ve hizmet sektörlerine istihdam kaynağı olur. Meslek liseleri ile nitelikli iş gücü ekonomiye kazandırılmış olur. Öğrenciler üniversiteye girmek için Anadolu liselerine yönelmektedir, Anadolu liselerinde adrese dayalı sistemden kaynaklı ciddi bir yığılma olmaktadır. Bu şekilde Anadolu liselerindeki eğitimin niteliği de düşmekte. Bu yıl üniversite sınavına giren öğrencilerin yüzde 83'ü tercihlerine yerleşti. Üniversite sayısının artması ile Anadolu liselerine yönelim arttı ancak üniversiteden sonra istihdam edilen mezun sayısı üniversite kontenjanlarına paralel olmadığından ciddi bir işsizlik oluşmakta. Üniversitelerin sayısından önce niteliği artırılmalı. Meslek liseleri özendirilmeli ve adrese dayalı sistemde düzenlemeye gidilmeli. Plansız kontenjan artışından vazgeçilmeli."