İzmir'deki e-ihracat konferansında sosyal medya ile e-ihracat, ihracat 4.0 ve yurt dışında şirket kurulumu gibi konular masaya yatırıldı. Konferansın açılışında konuşan Ege Deri ve Deri Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar, ticaretin artık yeni bir biçime büründüğünü söyleyerek oyunun kurallarının herkes için değiştiğini ve yeni platformda çok daha iyi bir yer bulmanın kolaylaşacağını ifade etti. İzmir ve Ege Bölgesi'nin gelişimi, ihracat potansiyelini arttirmak için her türlü yöntemi benimsemek zorunda olduklarını söyleyen Zandar, "Dünya çok hızlı bir değişimin içinde. Ticaret ve ihracatın şekli de aynı hızla değişiyor gelişiyor. Şirketlerimiz, KOBİ'lerimiz,girişimcilerimiz bu süreçte rakiplerine göre geride kalmamalılar. Bizim gibi kuruluşların görevi bize üye olan veya ihracat yapmak isteyen herkesi bu değişimlere hazırlamak. Bu nedenle ocak ayında ilkini gerçekleştirdiğimiz e-ihracat zirvemizin çok daha büyüğünü bugün yapma kararı aldık. Bu geniş katılımı görünce ne kadar doğru bir iş yaptığımızı bir kez daha anladık" dedi. Geçen senelerde o zamanın Ekonomi Bakanlığı'nın ve ihracatçı birliklerinin katkısıyla firmaları global e-ihracat sitelerine kayıt ettirdiklerini anlatan Zandar, o dönem hazır olunmadığı için kaynakların iyi değerlendirilmediğini vurguladı. Altyapı ve yetişmiş elemanların bulunmadığını anlatan Zandar, şunları söyledi:

"İhracatçi birlikerinin organizasyonları, ticaret odasının, sanayi odasının, odaların ve diğer derneklerin de katkısıyla sizleri en kısa sürede e ihracatçı haline getirmek görevimiz. İç pazarımızın zor günler geçirdiği, perakende sektörlerinin kan kaybettiği bu günlerde çok daha fazla ihracata ve ihracatçıya ihtiyacimiz var. İzmir her zaman için Ege ve Akdeniz'in ticaret ve ihracat merkezi olmuştur. Bugün ise teknoparklarıyla, lojistik üssleriyle ve pek yakında da e ticaret logistik merkezleriyle isminden bahsettirecek ve dünyada hak ettiği yeri alacaktır. Ayrıca biz EİB olarak sizlere en iyi hizmeti vermek adına, en kısa zamanda e-ihracat uzmanı arkadaşları aramıza katmayı umuyoruz."

E-İHRACATIN YOLLARINI ANLATTI
2010 yılında Türkiye'nin ilk e-ihracat sitesini kuran Worldef Başkanı Ömer Nart, konferansta yaptığı konuşmada e-ihracatın farklı şekillerde yapılabileceğini söyleyerek, "Kendi sitenizden dijital pazarlama yapabilirsiniz. Eğer başarabilirseniz bu en karlı yoldur. İkinci yol mevcut pazaryerlerinden ihracatı yapmaktır. Türkiye'de günde 500 paket ve üzeri çıkış yapabilen çok sayıda site var. Bunların yaklaşık 8-10 milyon TL cirosu olur. Bunu ihracat olarak düşündüğünüzde hiç küçük bir iş değil" dedi.

Bir taşımacılık ve kargo şirketinin Türkiye'deki satıştan sorumlu genel müdür yardımcısı Boğaç Özsan ise sınır tanımayan ticaret e-ihracatın önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

"Dünyada ülkeler birbirine ne kadar bağlı bunu konuşmalıyız. Verilere bakıldığında dünyadaki ekonominin sadece yüzde 20'sinin ihraç edildiğini görüyoruz. Aramaların yalnızca yüzde 7'si uluslararası. Sadece yüzde 3'lük bir nüfus hayatını doğduğundan farklı bir ülkede sürdürüyor. Globalleşmeyle ilgili son yıllardaki artışa karşın gidecek yol var. Bağlılık endeksi en yüksek ülke Hollanda. Sınır ötesinde değer yaratmak için daha fazla odaklanmak gerekiyor."