GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu, İzmir’de bir doktora hasta tarafından sözlü şiddet uygulandığını açıkladı. Odadan yapılan açıklamada, randevusuz olarak gelerek, muayene için sıra beklemek istemeyen hastanın doktora hakaret ve küfür ettiği bildirildi.

İzmir Tabip Odasının yazılı olarak yaptığı açıklama şöyle,

“13.08.2021 tarihinde, İzmir Çiğli 5 nolu Güzeltepe ASM’de görevli meslektaşımız, bir kişinin sözlü saldırısına uğramıştır. Randevusu olmadığı halde ASM’ye başvuran kişi, randevulu hastalar nedeniyle beklemek zorunda kaldığı için ASM’de huzursuzluk çıkarmıştır. Muayene için beklemesi gerektiği söylenen kişi, usulsüz rapor talebinde bulunarak, küfür ve tehdit içeren sözlerle gerginliği devam ettirmiş, ASM’deki hizmetlerin aksamasına neden olmuştur.

Olay nedeniyle beyaz kod verilmiş, polis, ASM’ye gelerek şahsı karakola götürmüştür. Meslektaşımızın şikayet başvurusu ile ilgili hukuki süreç başlamıştır.

Olayın öğrenilmesi üzerine, Oda Başkanımız Dr. Lütfi Çamlı ve Oda Genel Sekreterimiz Dr. Nuri Seha Yüksel meslektaşımız ile görüşerek geçmiş olsun dileklerimizi ve desteğimizi iletmiştir. Oda avukatımız Mithat Kara, meslektaşımız ile görüşerek Beyaz Kod süreci, tutanakların düzenlenmesi, karakol ifadesi konusunda meslektaşımızı bilgilendirmiştir.

Sağlık alanında izlenen politikalar nedeniyle kışkırtılmış bir talep ve hastaların karşılanması mümkün olmayan beklentileri ve yasaya mevzuata aykırı, usulsüz talepleri sağlıkta şiddetin ana nedenlerinden biri olmayı sürdürüyor. Sağlık kuruluşlarının kurallarına uymak yerine kendi kurallarını dayatmaya çalışan bu kişilerin haksız ve hukuksuz taleplerinin sağlık hakkı ile bir ilgisi bulunmamaktadır.

Hekimler olarak, mesleğimizi toplum ve hasta yararına uygulamaya; toplum ve hasta yararına olmayan politikalara, haksız ve hukuksuz taleplere ve şiddete karşı mücadele etmeye devam edeceğiz.”