Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İzmirli depremzedeler, Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği’nin (TMMOB) İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından alınan parsel bazında yüzde 20 emsal artışı kararına dava açmasına protesto etti.

İzmir Depremzedeleri Derneği tarafından düzenlenen protesto kapsamında Mimarlar Odası’nın önünde toplanan depremzedeler, TMMOB yetkililerini yuhalayarak açılan davanın geri çekilmesini talep etti.

Dernek Başkanı Haydar Özkan açılan davaya sert tepki göstererek, “30 Ekim 2020 tarihinde gerçekleşen depremde 79 bin 279 bağımsız bölüm hasar almış yaklaşık 250 bin vatandaşımız evsiz kalmıştır. Yakınlarıyla birlikte yaklaşık 500 bin yurttaşımız da mağdur olmuştur. 1 senedir mağduriyeti ve içinde bulunulan çözümsüz süreci haykırmaktayız. Geçtiğimiz süreçte sesimizi sağır sultan bile duymuş olmasına rağmen mağduriyetimizi anlamış, çıkmazımızı görmüş olmasına rağmen maalesef TMMOB kulaklarını tıkamış, bizi duymamakta ısrar etmiştir. Geldiğimiz noktada tarihsel birikiminin de etkisiyle yaşamın her alanında halktan emekten yana olan TMMOB’un İzmir Büyükşehir Belediye Meclisince onanan imar artışı iptali için açmış olduğu davayla ilgili haksızlığını herkese göstermek için buradayız.  

RAZI MISINIZ?

Özkan açıklamasını şöyle sürdürdü: 

TMMOB’un İzmirli depremzedeleri duymamak ve görmemek için vermiş olduğu çabaya şahit oluyoruz. En büyük destekçimiz olacağına inanmış olduğumuz TMMOB depremzedeleri görmezden gelmekte sorunun çözümü için hiçbir öneri sunmamaktadır. TMMOB’un ‘Devlet evlerinizi bedava yapsın’ talebi gerçeklikle bağdaşmamakta, popülist bir söylem olarak kalmaktadır. Ülkemizin ve yurttaşlarımızın içinde bulunduğu ekonomik koşullar herkesin malumudur. Gerçekçi politikalar üretmek gerekmektedir. Ülkemizdeki enflasyonla birlikte dönüşüm için ödenmesi gereken miktar 600 – 700 bin TL’ye kadar tırmanmıştır. Bu  meblağları depremzedelerin ödemesi olanaksızdır. Emsal artışının tek çıkış olduğu aşikardır. Aksi durumda arsa payları yok paraya satılacak ve göç yaşanacaktır. TMMOB yurttaşlarımızın göçe maruz kalmasına, arsalarımıza bölgede sayısı artan gökdelenlerin inşa edilmesine razı mıdır?  

“EMSALİMİZE DOKUNMANIZA İZİN VERMEYECEĞİZ” 

Yerel yönetim tarafından sağlanacak olan emsal artışı, merkezi hükümet tarafından sağlanacak sıfır faizli uzun vadeli kredi istedik. TMMOB hasarlı evlerin yenilenmesinin önüne geçerek olası bir depremde yaşanacak olan can kayıplarının sorunlarını üstelenecek mi? Emekten yana olan TMMOB’u tarihi boyunca olduğu gibi haktan, emekten yana olmaya, depremzedelerimizin hayatını karartan bu kararından vazgeçmeye, davayı geri çekmeye davet ediyoruz. Artık yakamızdan düşün. Eylem tarihimizi açıkladıktan sonra TMMOB’un belediyeyi mahkemeye vermesi düşündürücüdür. Acaba bizimle yüzleşmek istemiyorlar mı? Sayın Serdar Sandal başkanın bizle yaptığı toplantıda TMMOB üyeleri bir taraftayken ‘Bizi neden halkla karşı karşıya getiriyorsunuz’ diye tepki gösteren TMMOB üyeleri acaba halktan uzaklaşmak için mi bunu seçmişlerdir. Halka inmek bu kadar zor mudur? 15 aydır 3 defa TMMOB’un ayağına gitmiş olmamıza rağmen 1 kere depremzedeleri ziyaret edip derdimizi amacımızı sormadılar. Ortak noktada buluşalım demediler. Sadece televizyonlara çıkıp, ‘Üçüncü köprü satılıp, depremzedelerin evleri yapılır gibi’ saçma, popülist, anlamsız ve bizim için kabul edilemez bir anlayışla söylemlerde bulunmaları bizi çok üzmüştür. Bizler depremzedeyiz, bizler rantçı değiliz, bizler sadece yüzde 20 emsal olarak verilen hakkımızı şu anda ekonomik durum nedeniyle kaybetmiş olmasına rağmen emsalimize kimsenin dokunmasına müsaade etmeyeceğiz.  

“RAKI SOFRASINDAN İTİRAZ EDİLMEKTE” 

Manhattan diye sevinilen, göklere çıkarılan Bayraklı projesinde yüksek katların hepsi dururken  depremzedenin 1-2 katına sorun yaşananlara kapak olsun diye bu pankartı buraya asıyoruz. Bayraklı bölgesinde emsalimize karşı çıkan TMMOB’un makine mühendisleri odası 17 kat ve 17’nci katta rakı sofrası kurulmakta ve oradan bize itirazlar yapılmaktadır.  

KOCABIYIK, “ÖZEL İMARLAR ALINIRKEN BEREDEYDİNİZ” 

İzmir Konfederasyonu ve Türkiye Meclis Üyeleri Birliği Genel Başkanı Yalçın Kocabıyık ise, “Sizler rantçı değilsiniz, sizler yıkılan evlerinizin, ölen yakınlarınızın acısını yaşamaktasınız. Büyükşehir belediye meclisinin verdiği kararı durdurmaya çalışmak yanlış bir yaklaşımdır. Liman arkası projelerinde 40 katlı h/max serbest binalar yapılırken neredeydiniz? Özel imarlar alınırken neredeydiniz? Bu evler yumuşak alanda yapılırken siz neredeydiniz? Mahkemeye gitmek yanlıştır, bu yanlıştan dönmenizi istiyoruz. Ben Büyükşehir meclis üyelerinin de bugün burada olmasını isterdim” dedi.