İzmir genelinde 20+ istihdamlı işyerlerinin %18,4’ünde 5 bin 972 kişilik açık iş olduğu tespit edilmiştir. İzmir genelinde açık iş oranı %1,3 olarak hesaplanmış ve en yüksek açık iş oranına sahip sektör %3,8 ile Bilgi ve İletişim sektörü olmuştur. İşverenlerin en çok talepte bulundukları meslekler: Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi, Makineci (Dikiş), Garson(Servis Elemanı)’ dır. Açık işlerde en çok aranılan ilk üç beceri: Yeterli Mesleki/Teknik Bilgi ve Tecrübe,  Takım Çalışması ile Fiziki ve Bedensel Yeterlilik ’ tir. İşverenler talep ettikleri açık işleri en çok İŞKUR ve Kendi çalışanları aracılığı ile aramaktadır.  

İzmir ilinde araştırma kapsamındaki 20+ istihdamlı işyerlerinin %24,4’ünde 7 bin 731 kişinin temininde güçlük çekilmektedir. Eleman temininde en çok güçlük çekilen meslekler: Petrol-Gaz Üretim Elemanı, Makineci (Dikiş), Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi, Garson(Servis Elemanı), CNC Torna Tezgahı Operatörü, Kat Hizmetleri Elemanı/Kat Görevlisi, Beden İşçisi(Genel), Elektrik Teknisyeni, Müşteri Hizmetleri Görevlisi/Asistanı ve Diğer Mühendisler meslekleridir. 

İzmir genelinde 20+ istihdamlı işyerlerinde 15 bin 107 kişilik istihdam artışı beklenmektedir. İşverenler, 2020 yılı Nisan ayı sonuna kadar istihdamlarının % 3,2 oranında artmasını öngörmektedirler. En fazla net istihdam artışı beklenen sektörler: İmalat, Toptan ve Perakende Ticaret ile Konaklama ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri’ dir. Dikiş Makinesi Operatörü-Kumaş, Beden İşçisi(Genel),  Makineci (Dikiş) mesleklerinde istihdam artışı beklenirken; Güvenlik Görevlisi(Silahlı), Kurye, Yer Altı Maden İşletmesi Hazırlık Elemanı mesleklerinde istihdam azalışı beklenmektedir.