İzmir'de her yıl olduğu gibi 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları için yine Gündoğdu Meydanı hazırlandı.

DİSK, KESK, Türk-İş, TMMOB, İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu’nun yer aldığı 1 Mayıs Tertip Komitesi tarafından günler süren çalışmalardan sonra polisle yapılan görüşmeler ışığında katılımcılar için 4 toplanma noktası, 3 de giriş noktası belirlendi.

Buna göre geçen yılın aksine  Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK)bağlı sendikalar İkinci Kordon olarak bilinen Cumhuriyet Bulvarı'nda İzmir Ticaret Borsası binası önünde toplanıp gelecekleri Cumhuriyet Meydanı tarafından, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (TÜRK-İŞ) bağlı sendikalar Alsancak Limanı önünden, İzmir Barosu ve bireysel katılımcılar ise Gündoğdu Meydanı'ndan, alana giriş yapacak. Bunun yanı sıra CHP kendi İl binası önünde toplanıp Gazi Osman Paşa Bulvarı'ndan Cumhuriyet Meydanı'na yürüyecek, diğer siyasi partiler ile sivil toplum kuruluşları da Cumhuriyet Meydanı'nda toplanıp alana giriş yapacak.

TEK KONUŞMA OLACAK
Katılımcıların, saat 11.30'da toplanmaya başlayacakları, 12.30'da yürüyüşe geçecekleri, kutlamaların da saat 14.00'te başlayacağı açıklandı. Tertip komitesi adına kutlamada tek konuşmayı DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı yapacak. Konuşmadan sonra ise kadınların ağırlıkta olduğu, işçilerden oluşturulan koro, üç marş seslendirecek. Ayrıca Kardeş Türküler grubu da konser verecek.

İŞÇİLER HANGİ BAŞLIKLARI GÜNDEMİNE ALACAK?
İşçiler öncelik verdiği konular ve çözülmesi gereken sorunları başlıklar halinde hazırladı. Emekçilerin kırmızı çizgisinin kıdem tazminatı olduğu ifade edildi. Ayrıca, ekonomik kriz, işsizlik, sağlığın özelleşmesi, kadın cinayetleri, bilimsel, laik, ana dilde eğitim, kadın özgürlüğü, kardı hakkı gibi konuların da ön plana çıkarılacağı ve hükümete mesajlar verileceği belirtildi

POLİS DE 5 BİN KİŞİYLE ÖNLEM ALDI
İzmir Emniyeti de kutlamalar sırasında önlem almak için hazırlıklarını tamamladı. Kutlama yapılacak olan alanda ve yürüyüş güzergahında yaklaşık 5 bin polis görev yapacak. Bomba uzmanı polisler ile bomba eğitimi alan köpekler, arama yapacak. Bariyerlerle kapatılacak olan bölgenin üç noktasına oluşturulacak kapılarda, katılımcılar sıkı aramalardan geçirilecek. Yasaklı pankartların, sözde bayrak ve flamaların içeriye alınmasına izin verilmeyecek. Kutlamalardaki olası olaylara müdahale için de çevik kuvvet polisleriyle TOMA'lar ise kutlamalar yakın ancak görülmeyen yerlere konuşlandıracak. Ayrıca, helikopterle, drone'larla da alan ve arama noktalarında havadan denetim yapılacak. Bunun yanı sıra alanda yerden 4.5G ile havadan ise helikopterden alınan görüntüler, canlı yayında, Valilik binasında vali yardımcısı başkanlığında oluşturulan kriz masasına anında iletilecek. 1 Mayıs kutlamaları da güvenlik yönünden buradan yönetilecek.

1 Mayis'ta kıdem tazminatı ile kriz ve işsizliğe dair mesajların verileceğini söyleyen DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, "1 Mayıs'ta tüm işçi ve emekçilerin, işsizlerin, emeklilerin insanca yaşayacağı bir ücret ve insanca yaşayacakları bir ülke talebi ile alanlarda olacağız" dedi.

SOYER'DEN DAVET
Programa İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve ilçe belediye başkanlarının da katılacağı aktarıldı. Soyer’in ‘Büyükşehir Belediye Başkanı’ sıfatıyla katıldığı ilk 1 Mayıs etkinliği olacak. Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer sosyal medya hesabından emekçileri Gündoğdu'ya davet etti.

Soyer, "Gündoğdu Meydanı’nda saat 14.00’te tek yürek olacağız! Hepinizi emek ve dayanışma için buluşmaya davet ediyorum. #1Mayıs" diye yazdı.