Halil İbrahim GÜLER/GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) kasım ayı olağan altıncı meclis oturumu Başkan Tunç Soyer’in yönetiminde, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde yapıldı. Toplantıda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2022 yılı bütçesi görüşüldü. Toplantıya CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel de katıldı. Oturumda bütçe ve performans programına ilişkin tartışmalar yaşandı.  
2022 BÜTÇESİ 12 MİLYAR 500 MİLYON TL 
 İBB’nin 2022 Yılı Bütçesi 12 Milyar 500 milyon TL olarak belirlendi. Cumhur İttifakı meclis üyeleri bütçe ve performans programına eleştirilerde bulunurken Başkan Soyer ve CHP meclis üyeleri de eleştirilere tek tek yanıt verdi. Cumhur İttifakı’nın ret oyu kullandığı bütçe ve performans programı oy çokluğu ile kabul edildi. 


BU MU ALGI OPERASYONU?  
Bütçe konuşmasının ardından yeniden söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, “Her eleştirinin arkasından CHP’lilerden bir eleştiri geliyor. Evet, bu şehirde trafik problemi yok. Varsa da sorumlusu siz değilsiniz. Bu şehirde altyapı problemi yok, varsa da sorumlusu siz değilsiniz. Bunları söylediğimizde bu şekilde söylersek herhalde manipülasyon ve algı yapmamış oluruz. Önümüzdeki günlerde buradan da o videoları ve fotoğrafları göstereceğim. Ne derdim var benim çöpte, körfezin ortasında, kokunun içinde. Çünkü sorunu göreyim ve anlatayım. Bu mu algı, manipülasyon? Ama siz öyle olmasını bekliyorsunuz. Sizin geçmiş yıllardaki performans raporlarınızda yüzde kaç bittiği var. Nerede yüzde 95 seviyesinde. Kaldı ki siz bunları borçlanarak ve faiz ödeyerek hak edişleri ödemek zorunda kalıyorsunuz. Aramızda bir fark var, ben bunu çok net göremedim. Biz yapmak için mücadele ediyoruz, siz yapmamak için… Aramızdaki fark bu. Yine kendimi suçlayıp ‘İBB’den fazla bir şey mi bekledim?’ diyorum. Çünkü biz mensubu olduğumuz partimizin ve bakanlıklarımızın yaptıklarını gördüğümüz için aynı performansı da İBB’den bekliyoruz” diye konuştu.  


‘YATIRIM YAPIN’ DİYORUZ'
Kürsüden Bornova Pınarbaşı’nın fotoğraflarını gösteren AK Partili Hızal, “Burası Bornova Aziz bey döneminde Valilik’ten finansmanı alınarak restore edilmiş bir hamam. Öyle heykel saymakla falan olmuyor, bunları da koruyun. Biz burada iyi niyetli ve art niyetli olmaksızın ‘Yatırım yapın’ diyoruz. Şu anda İBB’nin rakibim dahi olsa başarılı olmasını canı gönülden isteyen bir kişiyim. Ancak sizin kendi içinizde başarısız olmanızı isteyen birileri var” diye konuştu.  
BÜTÇEYİ EN VERİMLİ ŞEKİLDE HALKA YANSITIYORUZ 
Eleştirilere yanıt vermek için söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “Asgari ücret net 2 bin 825 lira, memur emekli maaşı 3 bin 21 lira, en düşük SGK maaşı 2 bin 624 lira, TÜFE yüzde 19.25, enflasyon yüzde 20’lerde. Dünya sefalet endeksinde 21’inci sıradayız. İBB bütçe kalemlerine eleştiriler getirildi, özellikle deprem ve afetler konusunda… Türkiye bütçesine baktığımızda afet ve depremler için 2.4 milyar lira ayrılmış. Ormanlarımız için 6.2 milyar lira ayrılmış. Bu yıl çok büyük bir orman yangını yaşadık, bir tek yangın söndürme uçağımız yoktu. Biz göreve geldiğimizden bu yana deprem, sel, her türlü felaketi yaşadık ve kriz belediyeciliğinde örnek teşkil ettik. Biz İBB olarak merkezi yatırımlardan yüzde 2’lik pay alan bir kent olarak İzmir halkına bütçeyi en verimli şekilde yansıtıyoruz. 2022 yılı bütçemiz belediyemize ve İzmirlilere hayırlı olsun” dedi.  
DAHA 2,5 SENEMİZ VAR 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer “Herkes çalışarak gelmiş ve çok seviyeli bir müzakere oldu. Hepinizi tebrik etmek istiyorum. Son derece medeni şekilde çok farklı görüşler ifade edildi, asla kırıcı bir şeyler olmadı. Genel olarak son derece seviyeli bir müzakere gerçekleşti. Her konuşan arkadaşım dersini çalışmış. Bence İBB, egolarına yenilmiş insanların birbirini kırıp döktüğü bir meclis olmadığını göstermiş oldu. Fakat bir kafa karışıklığı olduğunu da tespit ettim. Önce özgür be bu fotoğrafların hiçbiri gerçek değil, çünkü biz faaliyet raporu konuşmuyoruz. 2022 yılında ne yapacağımızın muhasebesini yapıyoruz. Dolayısıyla bu ne 5’inci cemre, ne faaliyet raporunun tartışılması. 2022 yılında nereye, ne kadar bütçe ayıracağız bunun müzakeresini yaptık. Daha 2,5 senemiz var. Burada bütçe tekniği açısından rakamlar üzerinden bir müzakere yapılması gerekirdi. Ancak buna rağmen son derece başarılıydı” dedi.  
YANİ İZMİR 40 VERMİŞ, BİR ALMIŞ
Soyer konuşmasını şöyle sürdürdü: 
“Elma ve armutu karşılaştırmamak lazım. Merkezi hükümetten belediyemize aktarılan rakam bütçenin yüzde 85’i, doğru. Ancak bu İzmir’in ödediği vergilerin İzmir’e ne kadar yatırım olarak döndüğü anlamına gelmez. Bunun da siyaseti olmaz. İzmir üç yılda toplam 271,8 milyar İzmir vergi ödemiş. Yatırım harcaması olarak 5,1. Yani İzmir 40 vermiş, bir almış. 81 ilde İzmir en çok yatırım yapılan sırasında 76’ıncı sırada.  Ancak İzmir’in merkezi hükümetten alması gereken yatırımın buna yakın bir şey olması anlamına geliyor. Bu çok vahim bir tablo. Bunu talep etmemiz bizim sosyal demokrat olmamızla çelişmez, en doğal hakkımız. Bunu tüm meclis üyesi arkadaşlarımızın aynı taleple dillendiriyor olması lazım.” 
10 SANAL KOŞU DÜZENLEMİŞ  
Soyer, “İZBETON’un çok ciddi çalışmaları var. Yine bir sanal koşu için çalışmayan sayfada 70 bin euroluk hizmet alındığı söylenmiş ama burada 10 sanal koşu düzenlenmiş. Pandemi döneminde insanlar spor yapsın, yarışsınlar diye Türkiye’de ilk defa böyle bir şey yapılmış. Yenilememişiz çünkü nisandaki maratona hazırlanıyoruz. Vakıflara ait, belediyeye ayrılmış ve hamamcılar odasına verilmiş. Bununla ilgili ortaya çıkardığınız zararı tazmin edeceğimize ilişkin talepte bulunmuşuz” dedi. 

ÜÇ SENEDE KOYDUĞUMUZ BÜTÇE 
Soyer sözlerini şöyle sürdürdü: 
“Viyadüklerde yüzde 85 ila 90 civarında tamamlandı. O nedenle yüzde 5 görünüyor ama bir hata varsa arkadaşlarımız tamamlar. Çok uzun müzakere ettik ama kararlarımızın yüzde 98’ini ortak geçirdik. Biz ortak bir irade koyarak buraya geldik. Kısacası öncelikle bunu bir kere daha hatırlatmak istiyorum. Bütçe başarılı, çünkü başarısını ölçen şey gerçekleşme oranıdır. Burada bütün mali hizmetlerde çalışan arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Üç senedir ortaya koyduğumuz bütçe ve gerçekleşme rakamları son derece iyi. Türkiye’de bu kadar iyi bütçe yapan belki de başka bir belediye yok.” 
YÜZDE 50’DEN FAZLA GENÇ BU ÜLKEYİ BIRAKIP GİTMEK İSTİYOR 
Soyer, “Türkiye bir yangın yeri, bunu görmemek mümkün değil. Biz müzakere ederken ekmek 2,5 lira oldu. Ocak sonuna kadar halk ekmeğe zam yapmayalım diye görüşeceğim. Ancak bir şey en çok içimi acıtıyor: yüzde 50’den fazla genç bu ülkeyi bırakıp gitmek istiyor. Eğer Türkiye bu noktaya gelmişse ülkenin Gayri Sayfi Milli Hasılası’nı bir yere çıkarmanın ne kıymeti var. Çocuklarımız bu ülkeyi terk etmek istiyorsa, orada durmak zorundayız. İlk önce bunu gidermek zorundayız” dedi.  
EĞER BİR YERDE YANGIN VARSA… 
Başkan döviz kurulunun dalgalanmasıyla ilgili ise şunları söyledi: 
“Eğer bir yerde yangın varsa, bir grup ağacın kendini kurtarması mümkün değil. O orman hepimizin ve hep birlikte söndürmeliyiz. Bu yangın çünkü sadece bir grup ağacı bırakmaz, hepimizi yakar. Türkiye’deki bu dalgalanma 10 ila 15 gün daha devam ederse hepimizi yakar. O yüzden hepimizin el ele verip bu yangını söndürmemiz lazım.”