Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) kurmuş olduğu İZDEDA Koop. için ilk halk konut bilgilendirme ofisini açtı. Bayraklı Belediyesi'nin tahsis ettiği alanda faaliyetine başlayan ofise rağbetin büyük olduğunu kaydeden İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, "Kooperatifimiz, Büyükşehir Belediyesi iştirakleri İZBETON AŞ ve Ege Şehir Planlama Şirketi, Bayraklı Belediyesi Baybel ve İZDEDA Koop'un birlikte girişimiyle kuruldu. Ofisimizde bütün bilgilendirmeyi İZDEDA Koop personeli yapıyor. Vatandaşın sorularını yanıtlıyoruz, kooperatifte neler olacak, vatandaşa katkısı ne olacak bunların bilgilendirmesini yapıyoruz. Tunç (Soyer) Başkanımız da böyle istedi, vatandaşımız bize ve belediyeye güveniyor. Bilal Çoban ve Aytekin Keskin ofisimizde görev aldı, ofisi dün itibariyle teslim aldık. Bugün üçüncü toplantıyı yapacağız, rağbet çok iyi, insanların kamu gücüne ihtiyacı vardı, bu gücü belediye sağlayınca, kredi sistemi de biraz daha elle tutulur olunca vatandaşımız da umut doldu. Vatandaşımızın güvenine karşı gurur duyuyoruz. Bu konunun mimarı derneğimiz. Belediye de bu konuda çok büyük katkı sundu. 18 tane kooperatif kuruldu şu anda" dedi. 

"İLK KAZMA EYLÜL'DE VURULACAK"
Kooperatifin ilk kazmayı Eylül'de vuracağını anlatan Özkan, "Biz Eylül'de ilk kazma vurulacağını düşünüyoruz. İlk kooperatifimiz zemin iyileştirmesine başladı, 9 Eylül'de ilk kazmayı vuracağını düşünüyoruz. Eylül ayı içinde temellerimiz atılır" ifadelerini kullandı. 

"BÜYÜKŞEHİR GARANTÖR"
Özkan, "Sadece mülk sahipleri bu kooperatifi kurabilecek. Yapılan dairelerde yüzde 20'lik artış sağlanırsa büyükşehir belediyemizin satın alma garantörlüğü devreye giriyor. Büyükşehir'in sürece 2 büyük katkısı var, kredi çekerken garantör olması, emsalle ilgili bölümde kooperatif fazlalığı satamazsa Büyükşehir satın alma garantisi veriyor. Her bina kendi kooperatifini kuruyor, zaten arsası belli. Bizim amacımız maliyeti düşürmek, KDV indiriminden yararlanmak ve müteahhit kar payını düşürmek" diye konuştu.