Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ – İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’la buluştu. İzmir’de gerçekleştirilen görüşmede Başkan Haydar Özkan, Bakan Kurum’a proje içi ve dışı depremzedelerin sorunlarını, taleplerini aktardı. Yapılan görüşmeyi GÜNDEME BAKIŞ’a değerlendiren Özkan, “Bakanımızın taleplerimize ve yaklaşımı her zamanki gibi olumlu oldu. Zaten her görüştüğümüzde kendileri, muhakkak bizim eksiklerimizden birini tamamlamış oluyor. Ben bir kez daha kendisine teşekkür ediyorum. Bizi üzüntüye sevk eden, canımızı yakan bir konu vardı. Proje alanlarında farklı ödeme şekiller oluşuyordu. Birisi ağır hasarlı binalar için 2 yıl ödemesiz, 18 yıl ödemeli AFAD Kredisi ve orta – az – hasarsız olarak yıkılan binalarımızın da ödemesi 10 yıllık kentsel dönüşüm kredisi kapsamında oluyordu. Sayın Bakanımız bu kredi oranını 15 yıl yapacaklarını ifade ettiler, biz de kendisinden ricacı olarak, eşitlik olmasını istedik. O da bizi kırmadı ve 1 yıl ödemesiz, 19 yıl ödemeli 20 yıllık kredi sağlandı. Faiz oranı ise yüzde 10 ile sınırlandırılacak, TEFE – TÜFE oranı yüzde 10’un altına inerse faiz oranı inecek ama TEFE-TÜFE oranı yüzde 10’un üstüne çıkarsa faiz oranı çıkmayacak. Bu bizim için çok iyi bir haber” dedi.  

“DEVLET GARANTÖR OLUYOR, DAHA NE YAPSIN” 

Özkan, yeni binalar için TOKİ’nin devreye gireceğini vurgulayarak, “Proje alanı dışında müteahhitlerle ilgili sıkıntılarımız vardı. Vatandaşlar müteahhitlere güvenmiyordu. Sayın Bakanımızla bu konuyu da görüştük, kendisi TOKİ olarak bize yardım edeceklerini söyledi. Biz de böyle bir şeyi beklemiyorduk açıkçası, daha önce konuşmuştuk, parsel bazında inmem demişti şimdi TOKİ parsel bazında 3-4 bina birleşirse eğer – bunu depremzedeler, ‘Yan yana bina olması şart, proje alanı gibi yapacaklar’ olarak algılamasınlar – normal müteahhide verir gibi, şantiyelerin yakın olması adına 3-4 binayı birleştirebilirsek eğer, bize proje çizimi, ruhsat alımı konusunda hizmet verecekler hem de TOKİ ihaleye çıkıp, en düşük ücreti veren firmaya binalarımızı yaptıracak. Devlet garantisinde olarak yapılacak. Bu geçmiş dönemdeki TOKİ mantığıyla değil, biliyorsunuz şu anda TOKİ çok güzel projeler yapıyor. Rezerv alanda ve proje alanında görüyoruz örnekleri, vatandaşımızın da müteahhit korkusu ortadan kalkacak. Devlet garantör olacak, daha ne olsun” diye konuştu.  

“YAKIN ZAMANDA MÜJDELİ YENİ HABERLER BEKLİYORUZ” 

Özkan, “Proje alanındaki depremzedelerimizin de sorunları var. Bu sorunlarını bizim Bakan Bey’e iletmemizi istemişlerdi. Kendileri temsil noktasında sıkıntı yaşadıklarını aktarmışlardı. Biz de görüşmeye kendilerini de davet ettik. İZDEDA çatısı altında proje alanı için depremzede vatandaşlarımız da sorunlarını, isteklerini Bakan Bey’le paylaştılar. Yakın zamanda bu talepler için de yeni müjdeli haberler bekliyoruz” açıklamasında bulundu.