Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- İzmir’de 30 Ekim’de meydana gelen depremde yaklaşık 79 bin konut hasar gördü. Bu konut sahiplerinin oluşturduğu İZDEDA Başkanı Haydar Özkan’dan bir çağrı daha geldi.

BÜYÜKŞEHİR EMSAL ARTIŞINI KABUL ETSİN. HÜKÜMET FAİZLERİ DÜŞÜRSÜN
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin emsal artışına onay vermesi gerektiğini kaydeden Özkan, depremzedelerin çekeceği kredi için ise 0 faiz ve 20 yıl geri ödemeli olması gerektiğini söyledi. Özkan, “ Biz yüzde 30 emsal artışına oldukça olumlu bakıyoruz. Yüzde 30 emsal artışı olsun ki müteahhitlere vereceğimiz para 450 bin TL’lik ücret 200 bin TL’ye kadar düşeceğini düşünüyoruz. Burada biz devletten de bir talebimiz var. Burada 200 bin TL’yi kentsel dönüşüm kredisi şeklinde istemiyoruz. Çünkü kentsel kredisinde 10 yıla bölündüğünde aylık 3 bin 500 TL gibi bir ödeme ortaya çıkıyor. Biz bunu ödeyemeyeceğimizi söylemiştik. Biz 0 faizli 20 yıllık ödeme planı talebinde bulunuyoruz. Hem kredi ödeyip hem de kira ödeyemeyiz. Sonuçta bizim durumumuz belli, böyle bir yükün altından kalkmamız çok zor” dedi.

AK PARTİ DESTEK VERİYOR
AK Parti’nin emsal artışına olumlu baktığını kaydeden Özkan, AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır Bey dün Buca’da bir toplantı gerçekleştirdi. Kentsel dönüşümle ilgili son durumu değerlendirdik. Kendisi geçtiğimiz günlerde bir basın açıklaması yaptı. Burada da hemen hemen aynı konuları konuştuk. STK’ları bilgilendirdi. Biz bu toplantıda 30 emsal istediğimizi söyledik. Kendisinin de bu konuda yetkinin devlette değil, belediyede olduğunu ifade etti. Eğer belediyeden bu konuda bir önerge gelmesi halinde AK Parti grubu olarak mecliste itiraz edilmeyeceğini ve onay vereceklerini söyledi” dedi.

‘HERKES BENİM GÖREVİM BİTTİ’ DİYOR AMA…
Özkan, depremzedelerin zor durumda olduğunu, destek verilmesi yönündeki çağrısını yenileyerek, “30 emsalin  belirlenmesinde zorluğun ne olduğunu bilmiyoruz. Ama bizim için önemli olan depremzedelerin girdiği bu çıkmazdan çıkarılmasıdır. Öbür yandan bu paraya ödeyeceğimiz gücümüz yok. Büyükşehir’in Dünya Bankası’ndan beklediği bir kredi var. Biz buna karşı çıkmıyoruz hatta biz de destekliyoruz ama 9,5 ay oldu. Ne bu krediden haber var ne de bu kredi bir şeye yetiyor. Sadece orta hasarlı 7 bin konut çıkarabilir. Ama biz 79 bin konuttan bahsediyoruz. Bunun 4 binini devlet rezerv alanında yapıyor. ‘Benim görevim bitti’ diyor. Belediye de ‘ben plan notunu çıkardım. Orta hasarlılar için de kredi bulursam tamam’ diyor. Ama 68 bin tane az hasarlı bina kalıyor. Bu insanlar evinde kalamıyor. Bu insanları ne yapacağız? Toplu halde bir çözüm bulunması gerekiyor.  Örneğin, bir depremzedenin 130 metrekarelik bir alanı varsa 70 metrekareye düşüyor. 7 kattan 5 kata düşüyor. Alt katların dükkan olup olmaması… Bunların bize anlatılması gerekiyor” diye konuştu.

1 EYLÜL DEDİ Mİ BİZ DIŞARI ÇIKARIZ
Özkan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz diyoruz ki, bu konular ‘siz haklısınız’ deyip geçilmesin. Bir araya gelelim, kapsamlı bir şekilde konuşalım. Belediye ve hükümet ayağında ne yapılabilir ya da yapılamazı bir araya gelip konuşmamız gerekiyor. Bu çok zor bir konu değil ki! Halledilebilecek bir konu ama sürekli sürüncemede kalıyor. 9,5 ay bizi geriye itti. Dayanacak gücümüz de kalmadı.  Bıçak kemiğe dayandı. Ülkemizin bulunduğu durumdan ötürü bizim bir sözümü vardı Ağustos ayında bir eylemde bulunmayacağıma dair. Ama Eylül 1 dedi mi biz dışarı çıkarız. Belediyenin önünde yatarız. Ankara’ya gideriz. Sayın Cumhurbaşkanımıza gideriz. Bu sorunu kendisi çözebilir.”